Robotisering: Funest voor de arbeidsmarkt?

29

Ingezonden artikel | In een brillenreclame komt een gesproken zin voor: “Er moet steeds meer gedaan worden met steeds minder mensen” Vervolgens zie je een robot die mensen bedient in een restaurant. Ik denk dat het nieuwe met een robot er snel vanaf zal zijn en dat mensen al gauw weer gaan zeggen: “Nou, doe mij maar weer gewoon een ober van vlees en bloed” De scala aan mogelijkheden met robots zou overigens best wel eens funest kunnen blijken voor de arbeidsmarkt.

Robotisering

In een nieuwsuitzending op tv was te zien hoe een robot na een klik van een online winkelende klant, in een opslagruimte al na 4 seconden op zoek ging naar de betreffende producten en deze op een punt afleverde waar de bestelling werd verzonden. Robotisering noemen we dat en het gaat ons waarschijnlijk miljoenen banen kosten..

Uit de krant

“Food Technology Noord-Oost Nederland (FTNON) heeft een meerderheidsbelang genomen in Lacquey. Het bedrijf uit Delft ontwikkelt robotgrijpers voor de voedselindustrie die kunnen omgaan met productvariatie en een zeer voorzichtige ‘greep’ hebben. Volgens FTNON kunnen de robothanden taken overnemen die voorheen alleen met mensenhanden gedaan konden worden. Met de nieuwe partner wil Lacquey international verder groeien.”

Bij dit stukje is een foto te zien van een robothand die een appel pakt.

Computers

Als ik naar de generatie van mij vader kijk, waren er ook al computers. Megacomputers. Een computer was toen zo groot als een hele afdeling bij een groot bedrijf en moesten er zaken gebeuren op de ‘computerafdeling’ dan moest er speciale kleding worden gedragen. De computer moest opereren bij een bepaalde temperatuur. De computer was duur en zeker duurder dan dat handje vol operators en computerprogrammeurs. Een PC van nu is wellicht al veel krachtiger. Als je nu een nieuwe PC gaat kopen wordt er nog net niet bij gevraagd: “Hoeveel wilt u er hebben?” Die PC-boer denkt: “Die marges zijn al zo laag op die relatief goedkope dingen dan maar kwantiteit!”
Nog lang niet alles werd toen met de computer gedaan. Mijn vader zat nog wel eens in fysieke rekeningboekjes te bladeren van klanten (iets van rente bijschrijven ofzo). Door in rekeningboekjes te bladeren kom je nog weleens persoonlijke gegevens tegen zoals bijvoorbeeld een voornaam. Mijn oudste zus heeft hieraan haar naam te danken omdat mijn vader dacht “Da’s een leuke naam om te onthouden” Maar dit terzijde… Zo had mijn vader tientallen collega’s die in fysieke rekeningboekjes aan het bladeren en werken waren. Wijzigingen aanbrengen, het wel bekende ‘muteren’. Tegenwoordig wordt er niet meer mee gewerkt, alles gaat nu digitaal en online.

Anno nu

Ik heb als computerprogrammeur voor verschillende verzekeringsmaatschappijen gewerkt. Eke verzekeringsmaatschappij had zo’n 600.000 tot 2 miljoen klanten. Muteren wordt door een computer gedaan. De computerprogrammeur zorgt ervoor dat de computer deze miljoenen mutaties goed zal laten uitvoeren. Is er bijvoorbeeld een wetswijziging dan kan het zijn dat deze wetswijziging moet worden aangepast in de computer. De computer moet deze mutatie doen op een nieuwe manier en op die manier is de computerprogrammeur weer nodig. Voor een niet al te ingewikkelde wetswijziging kan je af met 1 projectleider, 1 informatieanalist en 1 technisch ontwerper / computerprogrammeur, 1 functioneel acceptant / tester. 3 ICT-ers en 1 iemand van beheer. 4 mensen voor 2 miljoen klanten !

Werken van morgen

“Volgens alarmerende studies dreigt straks bijna 50 procent van al onze banen wereldwijd vervangen te gaan worden door robots, computers en verregaande automatisering. Een zoektocht naar een nieuwe definitie van de betekenis van werk in onze samenleving en van de relatie die wij mensen hebben tot ons werk.”

Het is een stukje uit Tegenlicht. De hele aflevering is hier te zien.

[youtube id=”y3UGcGbSirE” align=”center”]

Een citaat uit deze aflevering:

“Volgens alarmerende studies dreigt straks bijna 50 procent van al onze banen wereldwijd vervangen te gaan worden door robots, computers en verregaande automatisering. En dit geldt al lang niet meer alleen voor fabrieksbanen en laaggeschoolde arbeid, zoals in de afgelopen decennia. Deze tweede golf van automatisering zal de arbeidsmarkt veel dieper raken dan de eerste. Ook miljoenen goedbetaalde en tot nu toe altijd veilig geachte banen in het middensegment worden bedreigd. Deze transitie kan desastreuze gevolgen hebben, volgens pessimistische economen bestaat de wereld straks uit een kleine, rijke elite, een sterk verarmde middenklasse en een enorme onderklasse.”

Voorspellen en interpreteren

Fuzzy logic is een technologie in de ICT waarbij er door de computer niet meer strikt in nullen en enen wordt ‘gedacht’. Computers gaan voorspellen. Of een computer kan gaan interpreteren: Als deze technieken echt -en dan bedoel ik ECHT- goed gaan werken dan kan dat heel erg veel mensenarbeid uit handen nemen. Te denken valt dan aan het vervangen van bijvoorbeeld een eerstelijns helpdesk. Nu zijn deze technieken misschien nog niet zo indrukwekkend in onze realiteit maar ik heb wel een video gezien waarbij een Amerikaan een gesprek voert via de telefoon met een Duitser en beiden spraken in hun eigen taal en konden met elkaar communiceren. Persoonlijk vond ik die toepassing best al indrukwekkend.

Stelling

“Arbeid verandert en arbeid verdwijnt maar daar komen altijd weer andere/nieuwe banen voor terug”.

R.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie