Roubini ziet Yuan 4% stijgen

0

De centrale bank van China is volgens de krant Financial Times een appreciatie van de munt aan het voorbereiden. De toon van de centrale bank zou voor het eerst in maanden anders zijn, na maanden van verdediging dat de ingreep niet nodig was. Volgens de New Yorkse econoom Nouriel Roubini zou China de opwaaartse rit van de munt niet verder laten komen dan 4%.

Zhou Xiaochuan, gouverneur van de People’s Bank of China, gaf vorige week een hint dat China op het punt staat beslissingen te nemen om zijn economie weer in evenwicht te brengen. Waaronder mogelijk een appreciatie van zijn munt, de yuan (ook wel renmimbi genoemd). ‘Dit maakt deel uit van een pakket aan maatregelen die we zullen nemen om de globale financiële crisis tegen te gaan’, verklaarde de gouverneur. Europa en de Verenigde Staten dringen hier al maanden op aan.

China houdt zijn munt al 20 maanden stabiel tegenover de Amerikaanse dollar, nadat de yuan tussen juli 2005 en juli 2008 met 21% gestegen was tegenover de dollar. Volgens de Amerikaanse professor Nouriel Roubini zou China dit keer de klim in schijven willen beperken, eerst met een stijging tot maximaal 2% in het tweede kwartaal dit jaar, en daarna telkens met een schijf van ongeveer 1%. ‘De Chinezen zullen de yuan niet met meer dan 4% laten appreciëren. Daarvoor is de groei van de wereldeconomie nog te onzeker’, stelt Roubini.

Of ook andere leiders in China de mening van de centrale bank delen is wel nog de vraag. Tot op vandaag waren de meeste tegen een appreciatie van de munt gekant. Maar de consumentenprijzen zijn recent gestegen, waardoor ze hun mening misschien hebben herzien, zo stelt Financial Times.

Het persagentschap Bloomberg meldde zondag nog dat China de overheidsgaranties die lokale overheden krijgen op hun leningen terugschroeft. China vreest dat de lokale overheden hun schulden niet allemaal kunnen terugbetalen ,met als gevolg dat de schuldenlast zal aandikken.

Industrial & Commercial Bank of China, de grootste kredietverstrekker ter wereld volgens marktwaarde, zag zijn kredietvolume het voorbije jaar met een kwart aandikken. Dat is veel, maar toch is de bank naar eigen zeggen niet van plan kapitaal op te halen om een grotere buffer te hebben.

Via: De Tijd