Ruim 60% van de Spanjaarden maakt zich zorgen om spaartegoeden

Via een tweet van @Edwardnh kwamen we op de Spaanse website LaSexta.com. Daar staat te lezen dat 89% van de Spaanse bevolking bezorgd is over de huidige spaarbelasting in Cyprus. 62% van de Spanjaarden denkt zelfs dat hun spaargeld niet veilig meer staat bij de Spaanse banken. Het is natuurlijk niet onlogisch dat de mensen in Spanje, Portugal en Griekenland de situatie omtrent de ‘haircut’ van de spaarders in Cyprus met argusogen bekijken.

Gevaar voor besmetting

Er wordt momenteel een hele nieuwe weg ingeslagen. Wie had voor mogelijk gehouden dat de spaartegoeden die op de bank staan, gebruikt zouden worden als instrument voor een bailout en een oplossing van de schuldencrises? Klaarblijkelijk is het een optie en Cyprus fungeert momenteel als proefkonijn. Of het een slimme zet is, dat zullen we in de toekomst gaan merken. De kans op besmetting naar andere zwakkere eurolanden is aanwezig, het vertrouwen in banken krijgt een nieuwe knauw.

Meeting & voorwaarden

De Cypriotische crisis is overigens nog steeds gaande. In Brussel zijn Anastasiades (de president van Cyprus), Lagarde (hoof van het Internationaal Monetair Fonds), Mario Draghi (president van de Europese Central Bank), Van Rompuy  (European Council) en Barroso en Rhen van de Europese Commissie zondag bij elkaar gekomen om nog eens goed over alles te praten. Dat mocht ook wel, want veel zaken zijn nog vrij onduidelijk. Er moeten nog een paar knopen worden doorgehakt. Krijgt Cyprus nu de bailout van 10 miljard en tegen welke voorwaarden? Wanneer gaan de banken weer open? Hoeveel % wordt er nu precies gekort?

Opnamelimiet verlaagd voor Laiki Bank

Wat in ieder geval wel duidelijk is geworden, is dat de dagelijkse opnamelimiet van de Sypriotische bank Laiki Bank naar beneden is bijgesteld van €260,- naar €100,-. De bank is waarschijnlijk bijna leeg… Meer feiten over de banken in Cyprus kunt u lezen in het artikel: The Cyprus banks that have transfixed the world

8 reacties

 1. Niet aan de hand in Spanje, niets aan de hand, nee hoor, hier geen problemen. “The crisis in Cyprus has not prompted any flight of bank-deposits from Spain, the country’s economy minister said in an interview on Sunday.” http://www.reuters.com/article/2013/03/24/us-jm-spain-economy-idUSBRE92N0AV20130324?feedType=RSS&feedName=businessNews

  Wedden dat 2013 de val van de eurozone wordt. Natuurlijk hebben de maatregelen in Cyprus effect op HEEL EUROPA.

 2. Echt Dré, ze kunnen ons gewoon niet vertellen hoe erg het is en dus zullen we door gaan tot het bittere eind. En ja…ik hoop dat het dit jaar is. Er zal vast een hoop narigheid van komen, maar op deze manier doorgaan en de op knappen staande ballon nog verder opblazen veroorzaakt alleen maar een grotere ramp.

  Morgen is het weer payday, ik ga opnemen! Je wil niet als laatste een lege bank binnen stappen!

 3. Reken er maar op dat de zgn. capital controls als een lopend vuurtje door Europa gaan, en verder. Ineens is het daar: ‘Eurogroep’ kondigt limiet van €150,- aan op geldopnames en/of transacties in gehele eurozone.

 4. In Nederland staat wel voor minimaal 300 miljard Euro aan spaartegoeden op de bank. Wedden dat dit kabinet daar ook een flinkje graai in gaat doen om zo van de staatsschuld en het begrotingstekort af te zijn.

  Alle partijen die banden hebben met de Bilderberggroepering zijn onbetrouwbaar!

 5. Het is beangstigend. Het schijnt dat de minister van financien van de VS zichzelf in het najaar van 2008 opgesloten heeft op zijn werkkamer en zijn vrouw de pinpassen en creditcards heeft gegeven met de opdracht zoveel als mogelijk te pinnen.
  Ik kon en kan nog steeds niet voorstellen dat dat alleen met amerikaanse hypotheekleninkjes te maken had die niet meer werden terugbetaald. Want anders kunnen we in nederland nog een lehmann moment tegemoet zien aangezien in nederland ook steeds meer hypotheken onder water komen te staan. Nederland anno 2013 is wat dat betreft vergelijkbaar met VS 2003?
  Lastig is dat om te bepalen, want voor de lehmann-crisis uitbrak kon je nooit echt lezen in de msm hoeveel hypotheekleningen onder water stonden in de VS.
  Geen wonder dat iedereen zo verrast was in 2008. Trouwens ook niet verbazingwekkend dat zoveel mensen met een cypriotische bankrekening zich hebben laten verrassen.

 6. Zorgen maken ze zich in Zuid Europa alleen als ze verplicht worden een keer belasting te betalen. Terecht dat ze de spaartegoeden aanpakken, ze kunnen dan hun eigen corrupte politici en bankiers eens aan gaan pakken. Het is toch ronduit schandalig als je ziet hoe dat corrupte zooitje durft te protesteren tegen Duitsland, Nederland en Finland. Deze 3 landen hebben er verdomme voor gezorgd dat ze niet failliet zijn gegaan. Zou zeggen rot Zuid Europa lekker uit de euro, tot dusver alleen vanaf de jaren 60 heeft het geld gekost.

 7. De derivaten portefeuille in 27 EU landen is 6000 x het BNP.

  Target2. De doodgezwegen alles vernietigende tikkende tijdbom in Europa.

  Edelmetalen zakken in prijs en de media weten ons te vertellen dat het vertrouwen is teruggekeerd op de beursen.

  Vertrouwen in de papierwinkel van banken en overheden.

  De reacties die het tegendeel bewijzen of die vraagtekens zetten bij de berichtgeving, worden geweerd en zijn in strijd met de spelregels van de media.

  Misdaad loont. Banken hebben en boete betaald voor liborgate.

  Hypotheekrentes blijven voor iedereen hetzelfde.

 8. Het experiment Cyprus is een blauwdruk voor de rest van de EU.De massa rustig houden is daar een onderdeel van. Kijken hoe dit uitpakt.
  Want al het paargeld moet gebruikt worden om de schulden van de EU uit te betalen.men is gewaarschuwd.
  Alleen is Putin de onvoorspelbare factor in het geheel, heel dom van de EU leiders incluis Dijsselbloem, onze minister. Nederland blijft een land van bankiers en kruideniers
  mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: