Rusland actief aan de slag met cryptocurrencies

0

Een consortium van banken in Rusland is bezig met de ontwikkeling van een eigen virtuele munt op basis van de blockchain technologie van Ethereum, de grootste virtuele munt na Bitcoin. Met de adoptie van deze nieuwe technologie willen de banken het betalingsverkeer sneller en veiliger maken. Ook ziet de bankensector van Rusland de blockchain als een goed instrument om contracten en eigendomspapieren te digitaliseren, wat aanzienlijke kostenbesparingen met zich mee kan brengen.

Volgens het consortium van banken kunnen de kosten van het bijhouden van de hypotheekregistraties door middel van blockchain technologie met 80% worden teruggebracht. Door het weghalen van tussenpersonen kunnen bepaalde processen niet alleen goedkoper, maar ook sneller uitgevoerd worden.

Met de blockchain is het mogelijk om bepaalde gegevens decentraal te bewaren. Daarmee is de technologie niet alleen interessant als een vorm van geld (wat in feite ook een boekhoudkundig systeem is), maar ook als middel om verschillende vormen van informatie veilig op te slaan.

Ethereum

Twee maanden geleden had president Poetin een ontmoeting met de oprichter van Ethereum, het systeem waar veel virtuele munten op gebaseerd zijn. Sindsdien hebben Russische banken hun eigen ‘Masterchain’ ontwikkeld, op basis van een aangepaste versie van de Ethereum technologie. Ook heeft de Russische centrale bank met de Fintech Association een nieuwe organisatie in het leven geroepen om deze ontwikkelingen te stimuleren.

De bankensector in Rusland is minder ver ontwikkeld dan die van veel Westerse landen. Juist daarom investeren de grootste banken van Rusland veel tijd en geld in de ontwikkeling van deze nieuwe technologie. “De grootste banken proberen hun Westerse concurrenten bij te houden en misschien zelfs in te halen in hun aanpassing aan deze nieuwe technologie”, zo verklaarde analist Vyacheslav Putilovsky tegenover Bloomberg.

Meer op Geotrendlines.nl

Over de auteur

Berichten van externe websites en andere bronnen.