Hoewel cryptomunten en blockchain technologie meer en meer ingeburgerd raken, zijn er toch nog naties die twijfelen. En niet van de minste: Rusland en India. Met respectievelijk anno 2020 146 miljoen inwoners en 1,4 miljard inwoners. Gigantische markten die voor de cryptowereld de rode loper kunnen uitleggen, of de grenzen sluiten. Maar deze twee landen weifelen nog ernstig. In tweespalt zitten ze, met de imminente keuze voor zich. Participeren, toelaten en reguleren dan, met het risico het Digitale Paard van Troje binnen te halen. Riskeren namelijk om de ultieme macht over het nationale geld te verliezen. In ieder geval concurrentie binnen de grenzen toe te laten. Of afwijzen, verbieden, straffen zelfs, maar een grote kans lopen op deze nieuwste (nou ja) technologie aan zich voorbij te zien gaan. Dus wat doen ze, Rusland en India? Een beetje van dit, een beetje van dat. Ja zeggen, en dan weer neen. Wat gedogen, maar trachten in te perken. Vis noch vlees. In deze geldt echter: geen beslissing is ook een beslissing. Waar deze en alle financiële markten een hekel aan hebben is net onzekerheid, op wettelijk gebied. Weten wat kan en mag.  

Onduidelijk en belachelijk

Rusland overweegt in oktober 2020 dat haar inwoners bitcoin et al. zouden mogen kopen, toch dan…echter beperkt. Voor een tegenwaarde van 600.000 Roebels, een kleine 8000 Amerikaanse dollar per jaar. Per jaar, nog geen bitcoin all in all; ´t is grappig, belachelijk, en vast ook onwerkbaar want oncontroleerbaar. Zelfs nog niet 1 BTC aan de koers van vandaag. ´According to a new explanatory note that refers to a newly-passed law on cryptocurrencies, the central bank of the country proposed to set limits on the annual investments that unqualified investors can make.´ Tegelijkertijd maakt het land ´t de mijners van cryptomunten nog steeds moeilijk, en onduidelijk vooral. Neen, ze zijn er daar nog niet echt uit…

Blockchain ja, digitale munten neen?

In 2018 nog waren digitale munten en alles wat daar rond hangt en bij komt kijken, verboden in India. Geloof het of niet, maar er konden gevangenisstraffen tot 10 jaar worden uitgesproken! Een jaar lang deed India er vervolgens over: nadenken, overwegen, info vragen, raad. Wel tot maart 2020. Want de overheid was niet steeds niet pro, maar de plaatselijke bankenwereld wel en hoe. Uiteraard ook de hele cryptowereld, die niet wachten kon om een markt van 1,4 miljard te enteren. Toen kwam plots het verlossende woord: cryptomunten, erin handelen en ze bewaren, is legaal! Maar ach, in september 2020 is het al weer zo ver: een nieuwe wet is in de maak. De tegenstand in regeringskringen is nog altijd groot. De inhoud van die wet is niet openbaar gekend, maar de verwachtingen zijn laag en somber. ´The federal government will encourage blockchain, the technology underlying cryptocurrencies, but is not keen on cryptocurrency trading, according to two people. India’s finance ministry spokesman didn’t respond to call and a message seeking comments.´ Blockchain zonder digitale munten dan? Het zal wel weer halfbakken zijn, en dus onwerkbaar, of tijdelijk. Hoe kan een (crypto)investeerder hiermee werken? Niet dus, nog niet… 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: