De tijd is gekomen om van woorden over te gaan tot daden en de dollar te schrappen als onderling betaalmiddel. We moeten uitkijken naar alternatieven. We blijven goud kopen“. Boude woorden van Ruslands adjunct-minister voor Financiën. Één van die alternatieven is in ieder geval goud. Rusland is al vele jaren het gele edelmetaal aan het inkopen, en Amerikaanse staatsobligaties aan het verkopen. In de zomer van 2018 is Rusland China voorbijgestoken als grootste bezitter van goud ter wereld. Het gaat om een waarde 80,5 miljard in dollars. Het is een reactie op de sancties die eerder in 2018 door de Verenigde Staten werden opgelegd. Rusland treft Noord-Amerika op haar beurt waar het ’t meest pijn zal doen op termijn. Het ondermijnt namelijk de hegemonie van de dollar en daarmee de overmacht economisch, financieel en politiek die de VS sinds WOII over heeft gehouden in het grootste deel van de wereld.

Wat zijn de gevolgen?

De implicaties, indien deze trend zich doorzet, zouden reusachtig kunnen zijn. De VS zou misschien haar vetorecht (als enige land) verliezen bij het IMF, lender of last resort (als niemand je nog iets wil lenen, wend je dan tot het Internationaal Munt Fonds). Buurland België zou alvast niet de revolver op het hoofd gezet worden om nieuw Amerikaans wapentuig te kopen. Nare regimes zoals in Pakistan zouden minder gesteund kunnen worden. Amerikaanse (al dan niet geheime) gevangenissen in andere landen zoals in Polen, gerund door de CIA, zouden misschien wel gesloten moeten worden. Veel voordelen. Want in ieder geval geen of minder chantage meer (sancties). Meer dan 60% van ’s werelds geldreserves wordt nog aangehouden in Amerikaanse dollar. 80% van alle betalingen op aarde gebeurt nog in deze munt.

Goud voor allen, allen voor goud

Forbes spreekt zelfs van ‘A Gold Bloc for Iran, Russia, and Turkey… Oh my!‘ Want ook beide andere landen zijn bewust weg aan het manoevreren van de Amerikaanse dollar en hebben aanzienlijke hoeveelheden goud ingeslagen. Tezamen vormen ze een Gouden Blok aan het been van de Amerikaanse munt.

Petro-Yuan gedekt door goud

Zo creëerde China eerder in maart 2018 de Petro-Yuan gedekt door goud. Ruwe olie futures (termijncontracten)  in Petro-Yuan zal de grootste consument van aardolie ter wereld – China – toelaten zich te hedgen (risico afdekken) tegen prijsschommelingen en meer yuan in omloop brengen. In plaats van dollars.

Iraanse burgers kopen goud

De Amerikaanse sancties tegen Iran (de afspraken rond kernwapens worden niet nagekomen aldus president Trump) zullen in november 2018 aanvangen. Nu reeds wapenen Iraanse burgers zichdoor massaal goud te kopen. De lokale goudprijs staat daardoor op recordhoogte. Het land overweegt ook om olie-voor-goud te ruilen met een aantal Afrikaanse landen. Tevens zou er een nationale cryptomunt ontwikkeld worden. Allemaal om zich te beschermen tegen de komende strenge sancties, die ’s lands handel en financiën danig zullen belemmeren.

 

Turkije vraagt goud op

De Turkse goudreserves verdubbelden sinds het eerste kwartaal 2017 en stonden in het tweede kwartaal van 2018 op 236 ton, een all time high. Ook de goudprijs in turkse lira blijft maar stijgen, vooral natuurlijk door de enorme crash van de Turkse valuta. Inmiddels krijg je voor ‘reén euro bijna 8 Turkse lira!

 

Het land repatrieerde trouwens in mei van dit jaar al het goud dat het ooit in de VS had opgeslagen. Net als Nederland, Venezuela, Oostenrijk en Duitsland dat geheel of gedeeltelijk al eerder deden. Zien deze landen misschien de bui hangen? Weten hun regeringen iets wat wij als gewone burgers niet weten? Komt er toch ooit een schulden reset, met een terugkeer van goud als vaste waarde wereldwijd? Wie weet?

loading…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: