12 Euro oftewel vier kopjes koffie wanneer je die buitenshuis nuttigt. Dat is de te verwaarlozen prijs die elke Nederlander per jaar zou betalen voor Next Generation EU. Vandaag, op 20 juli 2020 worden de onderhandelingen over dit Europees relanceplan verder gezet. Wie gaat daar om zeuren? Het is trouwe en alerte lezeres A. die ons weer attendeert op een opvallend stuk in De Groene Amsterdammer. En wie wil nu geen ´groene Amsterdammer´ zijn en bijdragen aan politieke vrede en economisch herstel? Door almaar te zwaaien met die 750 miljard euro als kostprijs, lijken nogal wat sikkeneurigen te vrezen dit volledig uit eigen zak te moeten financieren. Rustig dames en heren, rustig. Niets is namelijk minder waar en e.e.a. moet ernstig gerelativeerd worden. Ondergetekende wat blij dat dit gebeurt in Groen Amsterdam!

Beter voor iedereen

Onze lezeres schrijft er nog het volgende bij, waneer ze ons tipt over het onderwerp:

´Dit artikel las ik in de Groene en zal Gerrit Welbergen niet onderschrijven. Wellicht een uitnodiging voor een prikkelende tegenreactie. Vanmiddag 16 u gaan de onderhandelingen in Brussel verder. We zullen het zien. Gelukkig heeft Rutte cs medestanders: Oostenrijk, Zweden, Denemarken en nu ook Finland. Mvg, A´

Het artikel in kwestie dat we ons stuurt borduurt voort op een opiniestuk in de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard. Dat is ondertekend door een aantal prominenten uit binnen- en buitenland:

´Herman Van Rompuy, Jan Wouters, Stefaan Van den Bogaert, Ramses Wessel, Luc Cortebeeck & Samira Rafaela. Respectievelijk Emeritus Voorzitter van de Europese Raad; Hoogleraar KU Leuven; Hoogleraar Universiteit Leiden; Hoogleraar Universiteit Groningen; Erevoorzitter ACV en Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) & Europees Parlementslid Renew Europe (D66).´

Groen en digitaal

Een paar uittreksels: ´Het voordeel dat Nederland haalt uit een florerende eenheidsmarkt is tientallen keren groter dan de voorgestelde financiële solidariteit´. ´Nederland zal relatief meer voordeel halen uit de subsidies dan Duitsland, Denemarken of Ierland, lidstaten die de coronacrisis het best doorstonden.´ En: ´De extra middelen zijn broodnodig om de nationale herstelprogramma’s een Europese laag te kunnen geven. Zonder een forse extra investeringsimpuls dreigt de economie in talrijke, ook grote, lidstaten decennialang in moeilijkheden te verkeren. Dat zou voor alle lidstaten rampzalig zijn, in het bijzonder voor exportkampioenen zoals Nederland. De extra impuls is ook nodig om naar een hogere versnelling te schakelen in de groene en digitale transitie. Tegen 2050 moet de Europese economie klimaatneutraal zijn.´ Hé, zo dragen we ook nog eens ons spreekwoordelijke steentje bij aan een groen Europa; wat wil je nog meer? Ik zal nog even vragen of je ook met crypto kunt betalen…

Home is where the coffee is

De berekening van 750 miljard euro naar 12 euro per Nederlander is dan als volgt: ´Een snelle rekensom leert dat het solidariteitsmechanisme iedere Nederlander tussen 2028 en 2058 elk jaar ongeveer 12 euro zal kosten, of de prijs van vier kopjes koffie.´ Klinkt al heel anders, nietwaar? Mij persoonlijk zal het nog minder dan vier koppen koffie kosten, want ik zet mijn bakkie troost meest thuis (grapje). Nu u weer…

4 reacties

  1. Het koningshuis kost ook maar 10 euro per Nederlander per jaar, maar toch is het een walgelijke ouderwetse achterhaalde instantie.
    Net zoals de EU hebben deze machthebbers allerlei privileges, de overeenkomsten zijn verbluffend.

  2. De EU-Greendeal is een sprong in het diepe. Tegen 2030 zal het mogelijk pijnlijk duidelijk worden dat industrie en ziekenhuizen niet kunnen draaien op een energiebron (zon en wind) die niet constant beschikbaar is. Hoe meer er wordt overgeschakeld naar groene energie des te meer er rekening moet worden gehouden met een noodzakelijke back up aan fossiele energie zoals olie, gas of nucleair, dat wel 365 dagen per jaar beschikbaar is. De back-up met fossiele(of nucleair) brandstoffen moet dus meegroeien. Op dit punt komt er steeds meer oppositie tegen de klimaatplannen waarin nauwelijks rekening is gehouden met de kosten van een back up. Het gebruik van meer zon- en windenergie betekent logischerwijs dat de noodzakelijke back-up ook groter moet worden. Het vergt ook nog eens een enorme opslagcapaciteit en daarvan zijn de kosten onvoldoende meegerekend in het klimaatakkoord. Dit roepen de insiders die de klimaatplannen kritisch doorrekenen. Er rijzen veel vraagtekens wat betreft de haalbaarheid en vooral het kostenplaatje.

    Met een economische krimp in het vooruitzicht zal de financiering zeker in het gedrang komen. Nogmaals, de EU-greendeal is een sprong in het diepe. De bedenkers van de Greendeal zijn politici, zoals Frans Timmermans, die plannen lanceren die ze niet zelf tot uitvoering hoeven brengen. Hun politieke verantwoordelijkheid duurt maar kort. Over een paar jaartjes genieten ze een vorstelijk pensioen.

    1. En blijft de jeugd van nu de de misere zitten Gerrit. Op politiek gebied, op pensioen gebied, op bancair gebied, ik zeg tegen alle jeugd altijd, leg nou af en toe een Krugerrand weg voor later, beste manier om je pensioen nog een beetje te beschermen van alle EU grillen, bancaire mannetjes, pensioengokkers en liegende politici, denk aan jezelf, het is je financiele vrijheid.

  3. Je reinste verspilling, als het slechte koffie is. Zal zelfs gekke Hennie niet voor kiezen.
    Europa geeft geen keus. Per hoofd van de bevolking moet € 500 per jaar worden gedokt, alleen aan contributie voor het lidmaatschap, dat recht geeft op het verlies van eigen zelfstandigheid en rechtsstaat. Daar bovenop komen dan nog de ‘emolumenten’ om failliete broeders en zusters en hun banken te redden, plus het bankroet van een tomeloos stimuleringsbeleid.
    The Next Generation zal zich verbaasd afvragen wat wij in hemelsnaam hebben gesnoven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: