Saoedische olie installaties aangevallen door drones

Zaterdagochtend 14 september 2019 heel vroeg hebben drones de grootste raffinaderij van de wereld aangevallen. Plaats: Saoedi Arabië. De installaties staanin vuur sindsdien. Daders nog onbekend.

5 reacties

 1. Gevolg: stijging olieprijzen op korte termijn en daarna weer daling op langere termijn. Als Saoedi Arabië tijdelijk mindert levert springen andere OPEC-leden graag in de bres. Oliehandelaren maken uiteraard een slim gebruik van de situatie en zullen snel hun voorraden hoger prijzen.

 2. Het zouden Houthi’s zijn die de daad hebben opgeëist: De Ansar Allah (‘helpers van God’), vaak beter bekend onder de naam Houthi’s, zijn een rebellengroepering van sjiitische (zaiditische) origine in Jemen. De naam Houthi’s is afkomstig van een machtige lokale stam, waarvan leden prominente posities in de beweging innemen. De groepering is sinds 1992 actief en beheerst een deel van het noorden van Jemen en de provincie Sa’da.

  Tussen 2004 en 2010 vochten de Houthi’s oorlogen uit met de centrale regering van Jemen. Daarbij werden een kwart miljoen Jemenieten uit hun woongebieden verdreven. Ook buurland Saoedi-Arabië mengde zich in die strijd, waarin meer dan 130 Saoedische militairen sneuvelden.

  De beweging wordt naar verluidt ondersteund door (het eveneens sjiitische, weliswaar twaalvers) Iran’ Aldus Wiki. Volgens dit artikel ligt hiermee zowat de helft van de productie stil: https://www.bbc.com/news/world-middle-east-49699429

  1. Drone made in…? given by..? training to controle a drone by…? Dit in een vraag die bij ieder conflict gesteld zou moeten worden, zeker door iedere media, but the dont give a schit..

   Waar komen de wapens en training vandaan, en waarom.. ik denk dat ik het antwoord wel weet..! folow the dollar…

  2. Klopt, want Saoedi-Arabie is overwegend soennitisch en is de aartsvijand van het sjiitische Iran. Zo weten Israel (joods) en Saoedi-Arabie (Islam) elkaar te vinden tegen Iran, hoe bizar de wereld momenteel is en Amerika lacht zich een breuk, want zo houden ze de totale controle over het Midden-Oosten (zeg olie).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: