Sarkozy praat voor €250.000 per uur

6

sarkoz

Nu Nicolas Sarkozy niet meer door het leven gaat als president van Frankrijk, is het tijd om te cashen, groots te cashen. Als president had hij recht op een ‘gemiddeld’ salaris, maar nu gaat Sarkozy wat werkzaamheden verrichten bij Morgan Stanley. Voor €250.000 per uur (sic!). Hiermee treedt hij in de voetsporen van de Britse oud-premier Tony Blair, die na zijn leven in het politiek als adviseur aan de slag ging bij de Amerikaanse bank JPMorgan.

Blair heeft sinds het einde van zijn politieke carriere al minimaal zes huis gekocht, reist de wereld rond met privé jet en heeft een inkomen van minimaal 20 miljoen pond per jaar. Ongeveer 2,5 miljoen van zijn inkomen verdiende hij als adviseur van de Amerikaanse investment bank.

€70,- per seconde

Volgens het Franse onderzoeksblad Le Canard Enchaine zal Morgan Stanley Sarkozy een kwart miljoen euro betalen voor een uurtje werk. De oud-president zal een speech van 45 minuten moeten geven, terwijl de overige 15 minuten zal bestaan uit poseren voor foto’s. Per minuut kan Sarkozy dus €4.166,- beschrijven, dat is ruwweg €70,- per seconde.

Een rijk leven na de politiek

Het is niet de eerste keer dat Sarkozy onderdeel van controverse wordt. Op dit moment wordt hij al beschuldigd van meerdere corruptiezaken in Frankrijk, waaronder illegale cashbetalingen van Lilian Bettencourt, de l’Oreal erfgenaam en Frankrijk rijkste vrouw. Zo worden beide staatslieden inmiddels steeds vaker beticht van het misbruiken van hun oude positie. Blair runt naast zijn adviseurschap bij JPMorgan ook nog een financieel consultancy bedrijf waarbij hij overheden als Kazakhstan en Kuwait, maar ook de “sovereign wealth funds” van China en Abu Dhabi helpt om hun geld te investeren.

Vrienden van Gadaffi

blgad

Wellicht is de grootste link tussen de twee voormalige politieke leiders hun relatie met oud legerleider en dictator Muammar Gaddafi. Zowel Blair (als premier en consultant), als Sarkozy ontmoette de leider van Libië en onderhielden nauwe banden met Gaddafi. Toen er echter opstand in het land kwam en er steeds meer internationaal draagvlak kwam om een eind te maken aan het dictatoriaal regime, draaide Sarkozy direct en hielp mee een einde te maken aan het bewind.