Schandaal in China: hoe ver gaat fraude met nepgoud?

Het is wel zo goed als zeker dat een Chinese juwelier nepgoud in onderpand gaf in ruil voor leningen. 20 miljard yuan (2,8 miljard dollar) leende het beursgenoteerde Kingold Jewelry Inc van 14 Chinese financiële instellingen. Het geld was bedoeld voor uitbreiding van de zaken en versteviging van de cahpositie. Toen een van de geldschieters niet op tijd een terugbetaling ontving, probeerde die goudbaren in onderpand te verkopen. Verschillende blijken verguld koper in plaats van zuiver goud. We moeten niet te voorbarig zijn met een schuldige aan te wijzen zolang het onderzoek loopt. Het merendeel van genoemde instellingen zijn trusts, die plaatselijk ook wel ´shadow banks´ genoemd worden. Zerohedge vraagt zich af in hoeverre nog meer namaak (Chinees) goud al dan niet in omloop is. En hoeveel miljarden fiatgeld vervolgens hun weg vonden in de reële economie…

In gold we trust?

Het gaat om maar liefst 82 ton goud in baren. De transacties met dit goud als onderpand zijn voor een groot deel verzekerd. Maar in afwachting van gerechtelijk onderzoek houdt de verzekeraar de rest van de uitkering tegen. ´In the meantime, authorities are investigating how such a scandal could have occurred, while Kingold’s chief Jia flatly denies the accusations stating that there is nothing wrong with the gold collateral.´ Kingold (vanuit Wuhan, de stad in de provincie Hubei, berucht om het ontstaan van het Coronavirus) ontkent dat er iets mis zou zijn met het onderpand. Valse goudbaren werden naar verluid reeds in februari 2020 ontdekt maar de zaak kwam pas einde juni 2020 in de openbaarheid. Op Twitter stond gisteren, 30 juni, een opvallend bericht omtrent zulke goudbaren.

Vertrouwen is goed, controleren nog beter

De auteur stelt terecht dat koper de helft lichter weegt dan goud. (Koper: 8,9 kg/liter versus goud: 19,2 kg/liter). En dat alleen al zo´n baar of staaf oppakken fraude aan het licht zal brengen. Geen auditeur die de baren in kwestie gecontroleerd heeft dus, aldus de tweet. Het gerechtelijk onderzoek zal hopelijk klaarheid in de zaak brengen. Een en ander maakt nog maar eens duidelijk het belang van de keuze van leverancier. Koop uw goud(baren) dus best bij de meest vertrouwde, gereputeerde en gecontroleerde handelaars!

Niet alle goudstaven zullen vermoedelijk vals zijn, maar wat stelt 82 ton goud eigenlijk voor. Het is het equivalent van 22 procent van China´s goudproductie en 4,2 procent van ´s lands officiële goudreserves.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: