Schuld van de Verenigde Staten opgelopen tot $20,8 biljoen

0

Uit de laatste rapportage, die gemaakt is door het Amerikaanse Ministerie van Financiën, blijkt dat de bruto nationale schuld van de Verenigde Staten met $ 41,5 miljard is gestegen tot een totaal van $ 20,8 biljoen. In 2011 was dit nog 14,2 biljoen. In 2013 had Amerika al een keer te maken met een ‘government shutdown‘.

Niet zonder slag of stoot meer schulden

Onder de Amerikaanse grondwet moet het Congress wetten goedkeuren om geld te mogen uitgeven. Als Democraten en Republikeinen het niet eens kunnen worden over de begroting voor een bepaalde periode, heeft de overheid wettelijk geen recht meer om nog geld uit te geven. Pas na lange onderhandelingen in 2014 tussen Obama en de Republikeinen kwamen ze tot een akkoord over een voorstel om het plafond wederom op te krikken. Het akkoord voorkwam dat de VS hun rekeningen niet meer zouden kunnen betalen.

Stijging van 1 biljoen dollar in half jaar

In de afgelopen 6 maanden is de schuld van de Verenigde Staten met maarliefst 1 biljoen dollar toegenomen. Wat duidelijk te zien is in onderstaande grafiek via Wolfstreet.com is dat de schulden steeds na een periode van het bereiken van de debt ceiling snel toenamen. Dat was overigens vooral in de periode van Obama, die ook vaak tegen het schuldenplafond aanliep. Sinds 1835 is de Amerikaanse federale overheid niet meer schuldvrij geweest. En met Trump aan het roer zullen de schulden waarschijnlijk eerder gaan toenemen dan afnemen.
schuld VS

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie