Schulden, schulden, zo ver het oog reikt (en het worden er NOG meer…)

´t Is de Vlaamse professioneel belegger Maarten Verheyen die de vinger op de zere wonde legt. (Als eenzame roepende in de woestijn?) Nou ja, ´zere´? Geen kat of DOGE die er last van lijkt te hebben? Dit smaakt naar meer moet Joe Biden gedacht hebben, nadat voorganger voor de grootste toename van de Amerikaanse overheiddschulden ooit zorgde. Niet dat andere landen het beter doen want alle centrale banken tappen uit ditzelfde vaatje. Hoe makkelijk, eeuh…fa-ci-li-te-rend is ´t ook, wanneer je je eigen dollars print? Eén addertje onder het gras evenwel, of misschien wel een boa constrictor van serieuze omvang – alles kan gewoon blijven doorgaan áls de inflatie maar laag blijft (en is die wel zo laag…?) Gelukkig is het allemaal slechts ´transitory´, van tijdelijke aard. Voorbijgaand, vergankelijk zelfs. Net als het slijk der aarde, het tranendal-des-levens, de mens zelf en deze aarde misschien ook wel, wie weet… Dit is hoe onze zeer gerespecteerde buurman-collega het formuleert en hij vernoemt een paar héél interessante feiten: 

´Joe Biden publiceerde het budget van de Verenigde Staten en de cijfers werden op een iets andere manier gepresenteerd dan we dat gewend zijn. In de tabel was plots sprake van “real net interest”. Dat cijfer is de rentevoet NA aftrek van inflatie.  Voor 2021 is deze 0,2% negatief. Hetgeen Biden hier dus eigenlijk zegt, is dat geld lenen gratis is zolang de inflatie maar hoger ligt dan de rente. Dat sluit mooi aan bij de uitspraken van Yellen die minder lijkt te focussen op de hoogte van de schuldenlast en de aandacht verlegt naar de kostprijs ervan. Door de historisch lage rente zijn de schulden bijzonder goedkoop en dan staat niets in je de weg om de schulden te blijven opstapelen. Die hoge schuldenlast maakt je echter wel kwetsbaar en een minieme rentestijging kan een flinke hap uit je budget nemen. Wanneer de rente bijvoorbeeld 5% zou bedragen, zouden de interestbetalingen 39% van de inkomsten opeten…´ Leest u hier verder zo u wilt.

6 reacties

 1. De hebzucht naar meer en meer laat altijd haar sporen na. De crash komt vanzelf. Daar kun je gewoon op wachten. De oplossing komt ook vanzelf; NWO of WO III.
  Of beiden. Dat kan ook nog.

 2. Gelukkig hebben we de centrale banken die met hun monetaire injecties het systeem behoeden voor de ondergang.
  Gelukkig hebben we Big Farma die met hun injecties de mensheid behoedt voor massale sterfte.
  Gelukkig hebben we Big Tech die met hun technologie de mensheid kan controleren op fouten.
  Gelukkig ligt niemand wakker van de mondiale schuldenberg en kunnen we nog lang en gelukkig verder dromen over het goedkope geld dat voor het oprapen ligt.

 3. Yellen kletst als een eerstejaars die de collegezaal heeft ingeruild voor de kroeg. Terwijl juist zíj het was die de geldprinters aanzwengelde voor socialistische administraties die bij voorkeur met geld smijten dat zij niet hebben.

  @Jan zegt het al: zij zullen tenslotte de oorlogsindustrie (weer) nodig hebben om ‘orde op zaken te stellen’. Omdat iedereen het recht heeft om zichzelf te verdedigen. Nietwaar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: