Schuldencrisis wordt principieel probleem

10

René Tissen, RTLZ | De schuldencrisis begon als een bankenprobleem. Al snel werd het een politiek probleem. De politiek maakte het vervolgens tot een burgerprobleem. Nu weet niemand meer wat te doen. Dus wordt het steeds meer een principieel probleem.

Wel rijk, niet gek

Het loopt in Duitsland niet zo lekker loopt als het gaat om de vraag in welke mate de afzonderlijke deelstaten moeten opdraaien voor de schuldenlast van de Duitse staat als geheel. Dat blijkt wel uit de klachtprocedure die de minister-president van Beieren –Horst Seehofer- binnenkort wil indienen bij het constitutionele hof in Karlsruhe. Het komt er op neer dat Beieren geen zin heeft om nog langer de helft van de totale schuldenlast van de Duitse staat te vereffenen, terwijl de rest van de deelstaten voor veel minder worden aangeslagen. Beieren is wel rijk, zelfs heel rijk. Maar niet gek. Zelfs helemaal niet gek.

Hoezo solidariteit

Toen hij het nieuws bekendmaakte werd Seehofer onmiddellijk een stuitend gebrek aan solidariteit verweten. De reputatie van Beieren als formele én feitelijke vrijstaat binnen de Duitse federatie werd onmiddellijk weer van stal gehaald, terwijl deze deelstaat al zo lang als mensenheugenis trouw is aan het geheel. Meteen ook deden de aloude geruchten de ronde dat Beieren zich financieel onafhankelijk wil verklaren van de rest van Duitsland, simpelweg omdat in deze deelstaat meer te halen valt dan te brengen. Duitsland heeft meer baat bij Beieren, dan Beieren bij Duitsland, als het om geld gaat.

Transferunie Europa

Door de actie van Beieren laten de Duitsers in eigen land duidelijk zien hoe moeilijk het is om een Europese transferunie van schulden goed te laten functioneren. In tijden waarin de rijkdom niet op kan lukt het doorgaans wel om tot een goede verdeling van de schuldenlast te komen. Want die is sowieso betaalbaar. Vanwege de rijkdom. Een beetje meer of minder doet er in zo’n situatie niet toe. Lees de hele column van René Tissen op RTLZ.