‘ Schuldencrisis zal nog jaren aanhouden ‘

7

René Tissen, RTLZ | Volgende week is er weer een crisistop – de negentiende- van de Europese regeringsleiders en daar zal Europa overtuigend moeten laten zien dat het zich kan organiseren tot een bestuurlijke eenheid, aldus president Hollande van Frankrijk. Anders zullen de financiële markten de strijd tegen de schuldencrisis in hun eigen voordeel beslechten en dat zal burgers duur komen te staan. Dit keer heb ik de indruk dat het Europa kan gaan lukken. Want er doemt een oplossingsrichting ten gunste van meer integratie. Dat bleek na afloop van de G-20 bijeenkomst. De bankenunie komt eraan.

Bomvolle agenda

Het belangrijkste agendapunt voor de crisistop vormt uiteraard Spanje en Italië en in het verlengde daarvan een mogelijke derde bailout van Griekenland. Die staat eraan te komen. Ook het heronderhandelen van de kredietvoorwaarden met Ierland en Portugal zal op de rol staan en misschien komt ook het failliete Cyprus aan de orde. Heel misschien zal er ook over Europa buiten de Eurozone worden gesproken. Misschien zelfs over het failliete Hongarije en Slovenië. Of over het recalcitrante Engeland. Of over Finland dat weer onderpand wil hebben. Er is zelfs kans op ruzie met Nederland over soevereiniteitsoverdracht.

Grote vraagstukken

Het is onwaarschijnlijk dat Kroatië op de agenda zal staan. Dat land treed binnenkort toe, terwijl dat alleen maar gunstig is als een vorm van gebiedsuitbreiding. Economisch gezien gaat Europa er bepaalt niet op vooruit. Sowieso spoelen er golven van armoede, van noodgedwongen migratie en van (jeugd)werkeloosheid over Europa en daar zal iets aan gedaan moeten worden. Maar wat? Europa heeft geen idee. Lees verder.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie