René Tissen, RTLZ | Volgende week is er weer een crisistop – de negentiende- van de Europese regeringsleiders en daar zal Europa overtuigend moeten laten zien dat het zich kan organiseren tot een bestuurlijke eenheid, aldus president Hollande van Frankrijk. Anders zullen de financiële markten de strijd tegen de schuldencrisis in hun eigen voordeel beslechten en dat zal burgers duur komen te staan. Dit keer heb ik de indruk dat het Europa kan gaan lukken. Want er doemt een oplossingsrichting ten gunste van meer integratie. Dat bleek na afloop van de G-20 bijeenkomst. De bankenunie komt eraan.

Bomvolle agenda

Het belangrijkste agendapunt voor de crisistop vormt uiteraard Spanje en Italië en in het verlengde daarvan een mogelijke derde bailout van Griekenland. Die staat eraan te komen. Ook het heronderhandelen van de kredietvoorwaarden met Ierland en Portugal zal op de rol staan en misschien komt ook het failliete Cyprus aan de orde. Heel misschien zal er ook over Europa buiten de Eurozone worden gesproken. Misschien zelfs over het failliete Hongarije en Slovenië. Of over het recalcitrante Engeland. Of over Finland dat weer onderpand wil hebben. Er is zelfs kans op ruzie met Nederland over soevereiniteitsoverdracht.

Grote vraagstukken

Het is onwaarschijnlijk dat Kroatië op de agenda zal staan. Dat land treed binnenkort toe, terwijl dat alleen maar gunstig is als een vorm van gebiedsuitbreiding. Economisch gezien gaat Europa er bepaalt niet op vooruit. Sowieso spoelen er golven van armoede, van noodgedwongen migratie en van (jeugd)werkeloosheid over Europa en daar zal iets aan gedaan moeten worden. Maar wat? Europa heeft geen idee. Lees verder.

7 reacties

  1. De komende EUrot-op wordt er niets opgelost. De banksters, beleggers en andere finicrimi’s krijgen hun financiële dope. Waarom? Omdat de financiële sector zo wankel is dat het inelkaar stort. Of althans willen dit de finicrimi’s ons willen laten geloven. Aangezien de EU toch draait op lobby groepen ipv maatschappelijke impact kunnen de meest gehaaide lobbygroepen de meeste kans maken en zo wordt heel de EU alleen maar wereldvreemder.

    En aangaande de souveraniteitskwesties is het duidelijk dat in NL september verkiezingen zijn. Als men daadwerkelijk de soevereiniteit van landen wil laten verminderen stelt men dit uit NA 12 sept in de hoop dat de VVD de grootste is en de PvdA nog steeds de trouwe EU-dienstpoedel is.

    Kan deze crisis uberhaupt opgelost worden?

    Mijn antwoord is NEE. De vraag is waarom men in de jaren ’80 voor het neoliberalisme is gegaan en na het einde van de geschiedenis in de economische bubbels, zoals de dot.com, huizen, de schuldenbubbels en de edelmetalenbubbel (???).
    Een bubbel aangedreven economie is sowieso volkomen onstabiel / onduurzaam. – Een economische groei wat uit de geldpers moet komen is gedoemd toe mislukken en zal uiteindelijk uitdraaien in een diep tranendal.

    Mijninziens heeft dit te maken met resource krapte, die economische groei onmogelijk maken. Eerst op US nationale niveau met uitwerking op de rest van het westen. (wat opgelost wordt door Saoedische olie en goedkope productie in Azie – Peakoil US 1974…) en nu op wereldniveau, terwijl de mensen in de opkomende economiën hetzelfde willen dat wij hier in het westen hebben. Mondiale easy peakoil is in 2006-2008 geweest de olieproductie gaat na verwachting zo rond 2017 dalen. Wat je nu ziet is een vlucht naar voren in de hoop de boel te redden en hierbij vallen steeds meer slachtoffers.

    Ondanks een kleine en een groeiende groep voor transitiepolitiek is naar een daadwerkelijk duurzame en menselijke samenleving zal er nog heel veel moeten gebeuren of beter gezegd eerst de zaak finaal vast moeten lopen met een enorm risico op enorm veel slachtoffers totdat men tot deze conclusie durft te komen.

    Kortom de crisis is NET begonnen en ik sluit niet uit dat we korte perioden met kunstmatige groei hebben, maar de trend is duidelijk naar beneden.

  2. Deze crisis speelt een grote rol in het tot stand komen van de Nieuwe Wereld Orde met één werelddictator als leider.

  3. @ SP7 “Mijn antwoord is NEE. De vraag is waarom men in de jaren ’80 voor het neoliberalisme is gegaan en na het einde van de geschiedenis in de economische bubbels, zoals de dot.com, huizen, de schuldenbubbels en de edelmetalenbubbel (???). “

    Ik snap dit niet helemaal wat bedoel je met “het einde van de geschiedenis”

    Verder ben ik het grotendeels met je betoog eens. Overigens ligt de kern van het probleem volgens mij dat op alle sleutelposten neo-klassieke economen zitten, die denken dat ze kunnen sturen. Hoewel dingen soms heel snel kunnen gaan, zullen er ipv jaren eerder generaties voorbij moeten gaan totdat er echt verandering tot stand kan komen. Al is het alleen al omdat dat die neo-klassieken ook nog eens het hele onderwijs beheersen. Ik vermoed dat we in dmv veel creatieve boekhouding en regelgeving in een soort surrealistische situatie die eigenlijk onmogelijk houdbaar is maar toch houdbaar zal blijken te zijn. Het enige is dat dit ten kostte van heel veel mensen zal gaan.

  4. @4 Pe
    In de jaren ’90 werd er door de Amerikaans-Japanse politicoloog Francis Fukuyama eerst in een artikel en later in een boek met de titel (The End of History and the Last Man), waarin de overwinning van het neoliberalisme gevierd wordt. Dit verwijst naar de zogenaamde hoogtij dagen van het neoliberalisme.

    Ik dacht dat vele de discussies rond dat verschenen artikel en boek wel kende, maar daar heb ik me kennelijk in vergist.

  5. @S7P nee wist ik niet ik ben me pas sinds kort wat aan het verdiepen in de economie. Om een beetje de weten waar ik vandaan kom, ik heb een academisch filosofisch achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: