September hele slechte maand voor aandelen

0

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft berekend in welke maanden aandelen in verhouding nu het meest stijgen en in welke maanden de aandelen gemiddeld het meest dalen. Uit het onderzoek werd duidelijk dat er in de afgelopen 57 jaar veel meer rendement werd gehaald in het eerste deel van het jaar in vergelijking met de tweede helft. Over de eerste helft is de koersstijging gemiddeld ruim 7% en in de tweede helft was dit slechts 1,5%. Het verschil is eigenlijk nog groter als bedacht als er rekening mee wordt gehouden dat in de eerste helft van een jaar meer dividend wordt uitgekeerd dan in de tweede helft. Januari is de meest winstgevende maand, terwijl de maand die nu gaat aanbreken, september, gemiddelde de grootste verliezen kent. Zou dit in 2010 ook weer het geval zijn?

Het seizoenpatroon is opmerkelijk stabiel in het verleden. Met uitzondering van de jaren zestig is in de vijf decennia van de vorige eeuw het koersrendement in het eerste halfjaar substantieel hoger dan in het tweede halfjaar. Zie staafdiagram hieronder. Dit houdt echter op bij de 21ste eeuw. Afgelopen tien jaar is er weinig gegroeid, mede doordat er twee recessies plaatsvonden.

Tot 2000 zijn de aandelen altijd meer waard geworden. Daarna daalden de rendementen voor beleggers door de internetbubbel en de kredietcrisis. Het gemiddelde rendement sinds 2000 was zowel voor het eerste als het tweede halfjaar negatief. Wel was het verlies in het tweede halfjaar gemiddeld 2% groter dan in de eerste helft. In de herfst lijken de beren dus wakker te worden in plaats van een winterslaap te houden.

Januari is dus de beste maand voor aandelenbeleggers. De gemiddelde koersstijging in de 57 januarimaanden sinds 1953 bedraagt 2,2%. Ook de maanden maart en april geven een gemiddelde koerswinst van meer dan 2% (ondanks de dividenduitkeringen die bedrijven doen in deze maanden). September is de enige maand die over de periode 1953–2009 flinke koersverliezen laat zien. 11 september 2001 en en de val van Lehman Brothers september 2008 zullen daar ook een aandeel in hebben. Gemiddeld daalden de aandelen in september in de afgelopen 57 jaar met meer dan 2%. So remember: it’s not always smart to come back in september…