SNS Reaal: €1,6 miljard verlies in 1e kwartaal

8

SNS Reaal werd in februari 2013 met een bailout van bijna €4 miljard gered door de Nederlandse staat. Donderdag 6 juni maakte de genationaliseerde bank bekend dat het in 2012 bijna €1 miljard verlies heeft gemaakt. Om precies te zijn kleurden de cijfers 972 miljoen euro in het rood. De vastgoedtak van SNS, genaamd Property Finance, was voor ruim 80% verantwoordelijk voor het verlies. SNS Property Finance, die onder leiding van Sjoerd van Keulen werd overgenomen van ABN Amro, heeft in 2012 in totaal €813 miljoen verlies geleden. Het gemiddelde verlies per dag van de vastgoedafdeling kwam in 2012 neer op ruim €2,2 miljoen! En ze noemen zich zelf nog wel ‘specialist in het financieren van vastgoed in Nederland‘. Het verlies van 2012 is waarschijnlijk nog niets bij de verliezen die komen gaan, want uit de trading update (PDF alert) van het 1e kwartaal 2013 blijkt dat SNS Reaal al ruim €1,6 miljard in de min staat. De kernactiviteiten boekten een bescheiden winst, terwijl het verlies van Property Finance uitkwam op ruim €1,7 miljard.

sns reaal

2012: €159 miljoen verlies kernactiviteiten

De SNS Bank en de verschillende verzekeringstakken SNS Reaal maakten over het hele jaar 2012 nog verlies. Dit had met name te maken met een aantal incidentele posten. Het verlies kwam uit op €159 miljoen. De grote vraag is hoe groot de verliezen in 2013 gaan worden. In het eerste kwartaal van 2013 was er een stille bankrun gaande. In de laatste 2 weken van februari werd er al in totaal €2,4 miljard opgenomen. De Nederlandsche Bank omschreef de situatie bij SNS Reaal een maand eerder, op 24 januari, al als ‘zeer fragiel en zorgwekkend’. De kans is aanwezig dat SNS te maken zal krijgen met nog meer verliezen. Dat u daar als aandeelhouder alvast even op bent voorbereid.

Afschrijving vastgoed van €2 miljard

In het eerste kwartaal van 2013 heeft SNS €2 miljard afgeschreven op de vastgoedportefeuille van Property Finance. Het nettoverlies van Property Finance in het eerste kwartaal van 2013 is  uitgekomen op €1,7 miljard. Als we die cijfers even door de rekenmachine gooien, komen we uit op een gemiddeld verlies van €18,8 miljoen per dag in Q1. Dat is ruim één euro per Nederlander per dag. Realistisch als SNS is, heeft de financiële dienstverlener laten weten dat het verlies in het 1e kwartaal waarschijnlijk niet meer goed is te maken in de rest van het jaar.

Het Zwitserleven gevoel

Ook laat SNS tussen neus en lippen door weten dat de verzekeringstak, eigenlijk het enige deel van SNS dat nog een beetje winst maakt, door moeilijke marktomstandigheden waarschijnlijk minder goed zal presteren in vergelijking met voorgaande jaren. Dat zien we meteen terug aan de cijfers van Zwiterleven in het eerste kwartaal van 2013. Zwitserleven boekte volgens de nieuwe cijfers in het 1e kwartaal van 2013 een nettoverlies van € 2 miljoen. Een jaar eerder werd er in het eerste kwartaal nog een een nettowinst geboekt van € 15 miljoen. Over het hele jaar 2012 had Zwitserleven overigens nog te maken met een nettoverlies van €120 miljoen. Dit kwam voornamelijk door bijzondere waardevermindering van immateriële vaste activa.

Eigen vermogen gestegen door nationalisatie

Het eigen vermogen van SNS is in het eerste kwartaal van 2013 gestegen van €3,35 miljard naar €4,75 miljard. Daar zitten onze belastingcenten nu, in de vorm van een kapitaalinjectie van €2,2 miljard door onze overheid. Tevens boekte SNS ‘winst’ door de onteigening van achtergestelde schulden. Die achtergestelde schulden hadden in totaal een waard van meer dan 1 miljard euro. Ook wat betreft de solvabiliteitseisen komt SNS er door de nationalisatie nu beter vanaf. De pro forma core Tier 1 ratio bankactiviteiten verbeterde naar 14,9% (van 6,1% ultimo 2012). De DNB-solvabiliteit verzekeringsactiviteiten van 176% ultimo 2012 werd niet beïnvloed door nationalisatie. De pro forma double leverage van SNS daalde tot 105% (van 127% ultimo 2012).

Straf voor nationalisatie en spaargelden

De Europese Commissie (EC) zal SNS Reaal waarschijnlijk zwaar straffen voor de nationalisatie, echter is hier nog niets over naar buiten gebracht door de EC. Dat heeft de nieuwe CEO van SNS, Gerard van Olphen (klaarblijkelijk goed voor €550.000,- per jaar = €45.833,- per maand aan belastinggeld), laten weten in de Volkskrant. SNS Reaal zal waarschijnlijk gestraft worden omdat de staatssteun in verhouding groot is en omdat de bank inmiddels twee keer een bailout heeft gekregen van de overheid. Uit de kerncijfers blijkt dat SNS in 2012 nog €32,8 miljard aan spaargelden op de balans had staan. De grote vraag is hoeveel daarvan in 2013 zal overblijven.

Over de auteur

Oprichter van Biflatie.nl. Ondernemer in de vis en in het goud. Schrijft zo nu en dan nog over de economie, het monetaire systeem, crypto's en de beurs.