SNS Reaal: €1,6 miljard verlies in 1e kwartaal

SNS Reaal werd in februari 2013 met een bailout van bijna €4 miljard gered door de Nederlandse staat. Donderdag 6 juni maakte de genationaliseerde bank bekend dat het in 2012 bijna €1 miljard verlies heeft gemaakt. Om precies te zijn kleurden de cijfers 972 miljoen euro in het rood. De vastgoedtak van SNS, genaamd Property Finance, was voor ruim 80% verantwoordelijk voor het verlies. SNS Property Finance, die onder leiding van Sjoerd van Keulen werd overgenomen van ABN Amro, heeft in 2012 in totaal €813 miljoen verlies geleden. Het gemiddelde verlies per dag van de vastgoedafdeling kwam in 2012 neer op ruim €2,2 miljoen! En ze noemen zich zelf nog wel ‘specialist in het financieren van vastgoed in Nederland‘. Het verlies van 2012 is waarschijnlijk nog niets bij de verliezen die komen gaan, want uit de trading update (PDF alert) van het 1e kwartaal 2013 blijkt dat SNS Reaal al ruim €1,6 miljard in de min staat. De kernactiviteiten boekten een bescheiden winst, terwijl het verlies van Property Finance uitkwam op ruim €1,7 miljard.

sns reaal

2012: €159 miljoen verlies kernactiviteiten

De SNS Bank en de verschillende verzekeringstakken SNS Reaal maakten over het hele jaar 2012 nog verlies. Dit had met name te maken met een aantal incidentele posten. Het verlies kwam uit op €159 miljoen. De grote vraag is hoe groot de verliezen in 2013 gaan worden. In het eerste kwartaal van 2013 was er een stille bankrun gaande. In de laatste 2 weken van februari werd er al in totaal €2,4 miljard opgenomen. De Nederlandsche Bank omschreef de situatie bij SNS Reaal een maand eerder, op 24 januari, al als ‘zeer fragiel en zorgwekkend’. De kans is aanwezig dat SNS te maken zal krijgen met nog meer verliezen. Dat u daar als aandeelhouder alvast even op bent voorbereid.

Afschrijving vastgoed van €2 miljard

In het eerste kwartaal van 2013 heeft SNS €2 miljard afgeschreven op de vastgoedportefeuille van Property Finance. Het nettoverlies van Property Finance in het eerste kwartaal van 2013 is  uitgekomen op €1,7 miljard. Als we die cijfers even door de rekenmachine gooien, komen we uit op een gemiddeld verlies van €18,8 miljoen per dag in Q1. Dat is ruim één euro per Nederlander per dag. Realistisch als SNS is, heeft de financiële dienstverlener laten weten dat het verlies in het 1e kwartaal waarschijnlijk niet meer goed is te maken in de rest van het jaar.

Het Zwitserleven gevoel

Ook laat SNS tussen neus en lippen door weten dat de verzekeringstak, eigenlijk het enige deel van SNS dat nog een beetje winst maakt, door moeilijke marktomstandigheden waarschijnlijk minder goed zal presteren in vergelijking met voorgaande jaren. Dat zien we meteen terug aan de cijfers van Zwiterleven in het eerste kwartaal van 2013. Zwitserleven boekte volgens de nieuwe cijfers in het 1e kwartaal van 2013 een nettoverlies van € 2 miljoen. Een jaar eerder werd er in het eerste kwartaal nog een een nettowinst geboekt van € 15 miljoen. Over het hele jaar 2012 had Zwitserleven overigens nog te maken met een nettoverlies van €120 miljoen. Dit kwam voornamelijk door bijzondere waardevermindering van immateriële vaste activa.

Eigen vermogen gestegen door nationalisatie

Het eigen vermogen van SNS is in het eerste kwartaal van 2013 gestegen van €3,35 miljard naar €4,75 miljard. Daar zitten onze belastingcenten nu, in de vorm van een kapitaalinjectie van €2,2 miljard door onze overheid. Tevens boekte SNS ‘winst’ door de onteigening van achtergestelde schulden. Die achtergestelde schulden hadden in totaal een waard van meer dan 1 miljard euro. Ook wat betreft de solvabiliteitseisen komt SNS er door de nationalisatie nu beter vanaf. De pro forma core Tier 1 ratio bankactiviteiten verbeterde naar 14,9% (van 6,1% ultimo 2012). De DNB-solvabiliteit verzekeringsactiviteiten van 176% ultimo 2012 werd niet beïnvloed door nationalisatie. De pro forma double leverage van SNS daalde tot 105% (van 127% ultimo 2012).

Straf voor nationalisatie en spaargelden

De Europese Commissie (EC) zal SNS Reaal waarschijnlijk zwaar straffen voor de nationalisatie, echter is hier nog niets over naar buiten gebracht door de EC. Dat heeft de nieuwe CEO van SNS, Gerard van Olphen (klaarblijkelijk goed voor €550.000,- per jaar = €45.833,- per maand aan belastinggeld), laten weten in de Volkskrant. SNS Reaal zal waarschijnlijk gestraft worden omdat de staatssteun in verhouding groot is en omdat de bank inmiddels twee keer een bailout heeft gekregen van de overheid. Uit de kerncijfers blijkt dat SNS in 2012 nog €32,8 miljard aan spaargelden op de balans had staan. De grote vraag is hoeveel daarvan in 2013 zal overblijven.

8 reacties

 1. Privatizing profits and socializing losses.

  Heel triest dat niemand opdraait voor deze mistanden, net zoals de toeslagen en zorgfraude. Het probleem is dat de politiek en toezichthouders mede verantwoordelijk zijn en dus blijft de status quo.

  In IJsland, ja IJsland hebben ze wel durven te vernieuwen, spijtig dat ons fraudekabinet weer in gebreke blijft.

 2. Spelen met andermans geld tot je zo’n grote kop hebt dat je een systeemrisico vormt bij falen.

  Mr. SNS vastgoed slaat vast een balletje op Bonaire met Erik ‘Vestia’ Staal.

  Met een basiseconomie kan een bank gewoon omvallen, met als gevolg spaarders die voortaan verdomd goed oppassen waar ze hun digitale onkostenvergoeding plempen.

 3. Wanneer je de wereld anders wil zien dan wat het nu is begint niet met kijken wat er aan schort in het grote geheel maar kijken wat je er aan kan doen in het kleine deel.

  Klinkt een beetje tegeltjesachtig maar het is wel helemaal waar.

  Wanneer je in jouw kleine kennissenkring een voorbeeld bent voor anderen door de dingen die je zegt die moeten veranderen ook actie toont zul je automatisch ook respons krijgen van anderen.

  Het is eigenlijk heel simpel.
  En doe dat niet om jezelf op een voetstuk te plaatsen maar doe het omdat het uit je hart komt.

  Kijk simpelweg eens naar de mensen die je na aan het hart liggen.
  Familie en vrienden….
  Praat je met hen over je gevoelens? Of geef je ze een pet gelijk en klaag je over wat zij zeggen? Heb je de moed om over je gevoelens te praten of krop je het op?

  Dat soort dingen zijn heel belangrijk.

  Alles begint met intentie , gevoelens en communicatie.

  Kleine geborgen gemeenschappen met echte mensen die er niet voor schromen om te communiceren wanneer er een meningsverschil is en zo elkaar te begrijpen en ook zichzelf daarmee verrijken.

  Dat is het enige wat het huidige verdeel en heersprincipe neer kan slaan.

  Want echt…we hebben elkaar allemaal nodig.

  1. Ik vrees dat die kleine geborgen gemeenschappen al volop bezig zijn met veranderen in hun kleine deel. Dat gebeurt al in Griekse dorpjes en in dorpjes op het Spaanse platteland. Daar is de euro nog nauwelijks als betaalmiddel in gebruik, maar helpt de kleine gemeenschap elkander door noaberhulp en ruilhandel. Er ontstaan op deze manier steeds meer kleine eilandjes als een soort commune in de grote maatschappij. Echter zal hierdoor het tij niet keren in een systeem wat geheel is gebouwd op een fiat-geldsysteem. Maar wanneer vanzelf door de voort-etterende-malaise steeds meer eilandjes buiten het systeem gaan vallen zal uit zichzelf ook het “grote systeem” gaan vallen doordat de voeding aan dat systeem automatisch steeds verder afneemt. Let op, dat begint met onrust in de grote steden. Daar kent men geen noaberhulp.

  2. Onder het leerplichtjuk is er voor hele generaties met kinderen geen ontsnappen aan het verdeel-en-heers-principe. Ik ben een thuisonderwijsmoeder. Iemand die het belang van vrijheid, mens-zijn en plezier hebben in het leven voorop stelt. Ik heb echter ondervonden dat het vrijwel onmogelijk is om, zelfs via vermeende rechten, te ‘overleven’. Wij worden stukgemaakt door de bureaucratische wurgslang, omdat we méns willen zijn… dat wordt in deze krankzinnige productiemij. niet getolereerd. Mijn kinderen zijn nú al zwaar mishandeld door ‘het systeem’., waarvan 90% geestelijk verminkt is. Gehersenspoeld. Verontmenselijkt. Ik zie niet hoe wij hier nog geborgen gemeenschapppen etc. kunnen gaan vormen als álles onder het mom van willekeurige wetten strafbaar wordt gesteld. Je bent alleen nog maar bezig met rechtszaken, vergunningen en ander omgekeerde bewijslast op te lossen, en dús houdt het corrupte systeem ons op die manier ‘bezet’…. Hoezo vrijheid? Hoezo ruimte voor liefde? Mijn’mening’ kwam ons op 2 jaar jeugdzorgterreur te staan! Compleet ongebaseerd, en uiteindelijk zaak heel nonchalant gesloten. Waarom? Omdat ik probeer om ruimte te creëren voor mijn kinderen om méns te zijn. Om zebmet plezier te laten. leven en leren. Ze nieuwsgierig te houden. Creatief. Zelfstandig. Uit onze manier van omgaan met elkaar, ontstond bij onze kinderen vanzélf empathie, waar respect, werkelijk sociaal contact. Het wordt vermoord……..

 4. 1. Geld was ooit overgeleverd aan de vrije markt.
  2. De overheid eigent zich wettelijk een monopolie op de geldcreatie toe.
  3. De overheid creëert een centrale bank.
  4. Bij deze centrale bank mogen muppets zoals bij de SNS-bank speculeren op vastgoed in een markt die opgeblazen is, juist door het goedkope geld van die centrale bank.
  5. Tegelijkertijd krijgen spaarders hierdoor een veel te lage rente op hun spaargeld en behalen pensioenfondsen veel lagere rendementen.
  6. Als SNS failliet gaat mag de belastingbetaler er voor opdraaien.

  De overheid is het probleem. De overheid heeft niets te zoeken in geldcreatie. Centrale banken veroorzaken manieën en depressies. Mensen begrijpen niet wat het probleem is. We laten het ons als makke lammetjes overkomen. Het kost ons allemaal welvaart en enkele profiteren van dit systeem.

  1. 7. En weer hogere belastingen voor de volgende reddingsoperaties
   8. Nog minder bestedingen door hogere belastingen en verdergaande bezuinigingen.
   9. Neergaande spiraal in hogere versnelling.
   10. De finale crash in 2014?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.