Wie de artikelen op Biflatie volgt die zal zeker opgemerkt hebben dat deze nog vaker dan voorheen worden gekenmerkt door een sfeer van droefheid, treurnis, wanhoop, onbegrip, woede en boosheid dat we het met zijn allen zo ver hebben laten komen. Harold spreekt van een moreel failliet zijn van Nederland. Teun vindt dat ze in Den Haag helemaal de weg kwijt zijn en ook ik heb mij zeker niet onbetuigd gelaten in diverse artikelen. Nogal wat reageerders gingen nog veel verder in hun mening. Oorlog, volledige afbraak, vernietiging van het oude zouden nodig zijn voordat er weer van opbouw sprake zou kunnen zijn.

candle

De paradox van vele lichtpuntjes en de actieloosheid

We zouden het heel graag weten. Staan we er echt zo slecht voor of is het alleen doemdenken dat ons moedeloos maakt? Kunnen we Den Haag de schuld geven en van daar uit oplossingen verwachten, of moet Europa ons het licht brengen? Persoonlijk ben ik van mening dat we er echt slecht voor staan, slechter dan velen denken. Tegelijkertijd schitteren er echter enorme aantallen lichtpuntjes. De schrijvers alsmede de reageerders op Biflatie zijn meer dan geïnspireerd en hebben talloze ideeën naar voren gebracht. Wereldwijd zijn er technisch gezien vele ontwikkelingen die ons vooruit zouden kunnen helpen. Alles bij elkaar is er een grote groep mensen die ideeën heeft maar die komt door de paradox van de actieloosheid niet in beweging.

De paradox

Een paradox is een ogenschijnlijk tegenstrijdige situatie, die lijkt in te gaan tegen ons gevoel voor logica, onze verwachting of onze intuïtief. Velen van ons voelen en weten dat het compleet anders zal moeten om een faillissement of ondergang van onze huidige samenleving te voorkomen. Tegelijkertijd zijn we echter niet bereid om daarvoor de barricaden op te gaan, de mouwen op te stropen en zelf samen met anderen aan de slag te gaan. We zien het als te complex, als een spel waarin de machtigen en rijken toch zullen winnen en wijzen liever naar politici en bestuurders om het voor en namens ons te doen, terwijl we feitelijk wel weten en vooral intuïtief voelen dat het zo niet gaat lukken. We willen leven, streven naar het beste voor onze kinderen, de naasten en anderen en toch is het als of we last hebben van een zware druk die ons onbeweeglijk maakt. Ik heb het de paradox van de actieloosheid genoemd.

Transitie: Dwarsdenkers, kantelaars en friskijkers

Tegenlicht zond op 15 april als afsluiting van een prachtige serie over de crises af met een programma over verandering. Verandering in een zo grote mate dat die maar twee uitkomsten zal kennen namelijk ondergang of een complete metamorfose. Bestuurlijk gezien is men nu bezig met incrementeel beleid. Stapje voor stapje streven naar aanpassingen. Dit is nu net iets wat niet werkt en niet zal gaan werken. Wat was zal verdwijnen, langzaam of snel. Wat komt en zal ontstaan is aan ons zelf. Delen we één boormachine in een straat met twintig bewoners of kopen we er in totaal twintig. Werken we samen of ieder voor zich. Koopt ieder 2 kg aardappels of gaan we voor 50 kg samen, tegen uiteraard een veel lagere prijs per kg.

Ons leven is maar kort

Wie jong is ziet een eeuwig leven voor zich. Wie de leeftijd van zestig, zeventig of tachtig jaren heeft bereikt weet inmiddels beter. Terugkijkend is voor de meesten van ons het leven in een sneltreinvaart verlopen. Al het verzamelen van materiële zaken die we eeuwig dachten nodig te hebben blijkt het achternalopen van hersenspinsels te zijn geweest. Als we het eens opnieuw konden doen dan….

  1. Moeten we zelf samen met anderen in actie komen en samenwerken;
  2. Moeten we beseffen dat we geen hamsters zijn. Dat onze kinderen en kleinkinderen ook een leven in welzijn willen;
  3. Dan hebben we een overheid nodig die faciliteert en zorgt voor zo min mogelijk regels die onze creativiteit en innovatie beperken. Wie de afgelopen dagen de debatten in de 2e Kamer heeft gevolgd weet dat we daar nog lichtjaren ver van verwijderd zijn;

De handen en het licht van de kaarsen

De afbeelding aan het begin van dit artikel heeft niets met geloof te maken maar alles met spiritualiteit en bewustwording. Wie met gevouwen of ontvangende handen gaat zitten die kan niet anders dan stil worden. Het licht van de kaarsen laat ons voelen dat er veel meer is dan we zien. Weglopen voor het nog onbepaalde van de toekomst kan niet. We kunnen wel mee modelleren als schepper en creator óf als slachtoffer van al datgene wat vorm zal krijgen mét of zonder onze inbreng.

21 reacties

  1. Mooi Ben. Warm en vol inzicht in wat er gebeurt en nog gaat gebeuren. Het huidige systeem gaat falen, dat staat, naar mijn bescheiden mening, vast.

    En dan: de wet van de communicerende vaten aka de basiseconomie, parallel daaraan een puur kapitalistisch systeem met duurzaamheid en welzijn als fundament.

    Ieder heeft zo z’n dromen 😉

    Ik ga daarmee aan de slag zodra het huidige ‘systeem’ haar laatste adem uitblaast. Kleinschalig, regionaal.

    Maar eerst de tsunami van het ultieme falen; ‘counterparty risk chainreaction’.

    Biflaten.

    1. Houtskool, precies een hybride economie is een goede denkrichting. Trouwe Biflaten weten waarschijnlijk wel wat daarmee bedoeld wordt.
      Maar inderdaad, eerst moet er afgerekend worden met de oude politiek ( mensen, figuurlijk hè, geen klopjachten of zo ). Dat kan volgens mij niet anders. Het nieuwe huis heeft een nieuw fundament nodig. Ik ben zelf ook een beetje paradoxaal.

      1. Inderdaad VB, eerst moet het oude vallen, anders verandert er nooit iets. De huidige ratrace bevalt me niet, tijd voor een beetje arsenicum in de vorm van een derivatenongelukje. Wellicht komen we elkaar tegen bij de vorming van een nieuw concept.

  2. Prima stuk , alleen de massa heeft toch het nakijken .
    Te groot, te complex en te veel schuld maakt het juist zo moeilijk om de man of vrouw uit de straat in beweging te krijgen als het mes op de strot staat .
    Langzaam maar wel zeker is men tot loonslaaf verworden die zijn mond niet meer open durft te doen uit angst je baan te verliezen .
    Nu zal velen wel denken eigen schuld dikke bult , maar eerlijk is eerlijk , zelfs de premier Mark Rutte roept de samenleving op om in feite nog meer schulden aan te gaan ten behoeve de ondergang van onze open economie tegen te houden , m.a.w. tijd lenen of kopen om de vreselijke schuldenberg steeds meer vooruit te schuiven .
    Hoe durft hij , om de banken die alleen maar verantwoordelijk zijn geweest voor de kredietcrisis overeind te houden met ons belastinggeld en aan de andere kant de belastingbetaler uit te knijpen om het probleem van incapabel bestuur van zijn kabinet te laten betalen door het electoraat die juist heeft vernomen dat de bancaire vrienden uit de wind word gehouden door de zelfde Mark Rutte .
    De banken wel zeer goedkoop geld lenen van de ECB en hun solvabiliteit hebben kunnen aanzuiveren tegen een niet noemenswaardige rente en zeer duur tegen woekerrente hypotheken wil verstrekken .
    Kijk , dan word het volk wel heel simpel van al zijn goede bedoelingen berooft en heeft het woordje krimp al snel post gevat waardoor het voortschrijdende dilemma crisis de geest niet meer uit de fles krijgt .
    De zwalkende en leugenachtige politiek doen het restje zekerheden tot op de bodem wegslaan , laat staan dat dan het geloof terug komt in de maatschappij dat het wel goed komt .
    Het sociaal akkoord is het grote bewijs dat alles tot op de dag van vandaag op losse schroeven staat en de broekriem in augustus of september weer uit de kast gehaald word om de 3,5% bezuinigingen toch weer op tafel te gooien .
    Als volk zegt men , wie belazerd nu wie .
    Zijn het de banken , of is het de kwade geest ( machtshebbers ) van de EU , of zijn het de regenten van de 2e kamer , die de boel zo lopen te belazeren dat er wel een failliet Europa of Nederland word gecreëerd , om de NWO aan de macht te laten komen met alleen maar gewillige loonslaven .
    Feit blijft wel bestaan , zoals het zich nu laat aanzien is de neerwaartse spiraal de motor die negatief invloed uitoefent op een angstige bevolking waar ontslag en werkeloosheid met armoede ontstaat door de verkeerde bezuiniging en ideologie er op los te laten .
    Vele hebben zich met spijt achter de oren gekrabd om zogenaamd strategisch te stemmen . Waardoor Rutte 2 een feit werd en daarmee de regering krijgt waarbij de leugen regeert .
    Nu maar hopen als dit kabinet valt dat men leergeld heeft gehad en de stemwijze socialer kan zijn zonder liberaal leugenachtig gedachtengoed , waarmee niet alleen een VVD of een D66 met PVDA patent op hebben .
    Laat een PVV met een SP en een PVDD met 50 Plus zo groot worden dat ze eens echt aan de slag kunnen gaan .
    De tijd is denk ik nu rijp voor deze geestverwanten , met behoud van een eerste kamer die als waakhond de zaak in orde houd door wijze lieden .
    Zorgvuldigheid maakt dan plaats voor hap snap beleid .

  3. Delen is de sleutel. 2 simpele voorbeelden, internetverbinding delen met de buren en idem voor TV (digitenne met 3 aansluitingen voor eenmalig 30 euro en daarna TV voor 3 euro per huishouden). En zo kan ik wel even doorgaan.

    1. Ja precies! Net zoals eten delen. Iedereen heeft wel eens te veel van iets, breng het naar je buren! Ruil eten waar je te veel van hebt met anderen, of geef het denoods weg. Delen is mooi, maar niet goed voor de economie. Zeg zelf, de internetaanbieder is er niet blij mee dat er opeens allemaal abonnementen worden opgezegd en daarom zullen de prijzen weer stijgen, wat helpt het dan uiteindelijk?

  4. Kopen is Vrijheid en Vrijheid kost Geld. Niks delen, geen Communisme, Delen is de oorzaak dat we er nu zo slecht voor staan.

    1. Ronnie, ook dat is een dogma.
      Maak de overheden op macro niveau zo klein mogelijk.
      Op microniveau kan men besluiten om te delen.
      Als je dat niet bevalt ga je naar een andere stad waar men kapitalistisch is ingesteld.
      In Brazilië zie je van die sterke verschillen.
      Rio is een kapitalistische stad en een stad als Porto Alegre is socialistisch.
      Kortom vrijheid voor kleine gemeenschappen zoals dat vroeger ook was.
      Maar dankzij de techniek toch wereldwijd verbonden.

  5. @Ben

    Weer een raak artikel. Alleen vrees ik dat als 90% van de Nederlanders dit stuk zou lezen het gros na 2 regels afhaakt omdat ze al snel zullen zien dat met hun tekortkomingen geconfronteerd worden zoals in dit artikel worden omschreven. We zullen terug moeten naar kleiner en duurzamer en dat willen en kunnen de mensen (nog) niet omdat ze “afgericht” zijn naar alsmaar meer groei. Als het afbouwproces al gaat gebeuren zal dat proces heel geleidelijk en beheerd moeten verlopen omdat anders al snel de vlam in de pan slaat. Ook na de “metamorfose” zullen weer nieuwe machtsstructuren ontstaan die zo mogelijk nog enger zullen zijn dan de huidige. Ik probeer net als u positief te zijn maar ik vrees dat de evolutie van de mens daar nog niet klaar voor is als is de mens heel creatief in noodsituaties.

  6. Goed artikel, maar zoals al vele weten zo veranderd er niets we kunnen op iedereen afgeven dat het niet goed gaat en dat de politici en bankiers de schuldige zijn , allemaal goed en wel . Maar de vraag blijft , blijven we met zijn alle in dit cirkeltje zitten of wil men veranderen ? Verandering begint bij eenieder bij zich zelf , daar heeft men geen overheid bij nodig alleen je eigen kudde.

  7. Wederom inspirerend geschreven Ben, en helemaal waar.
    Ik ben zelf ook paradoxaal. Aan de ene kant ben ik optimistisch en geloof ik in het menselijk vernuft en de capaciteit technische oplossingen te vinden op tal van terreinen ( medisch, schaarste problemen etc ). Dat heeft de tegenlicht docu laatst ook mooi laten zien. Ik kom dan echt in een optimistiche sfeer.
    Maar als je daartegenover het politieke onvermogen en onwil stelt dan word je toch weer wat pessimistischer. Ik vrees dat veel problemen van schaarste ( schoon zoet water bijvoorbeeld ) niet heel hoog op de politieke agenda komen omdat de elite daar geen belang bij heeft, sterker, ze zien het misschien als een bedreiging. Hoe is het anders mogelijk dat daar waar zoveel al kan, daar zo weinig mensen van profiteren. Kijk eens wat op medisch gebied in Amerika kan, maar hoeveel mensen daar geen voordeel van ondervinden. Erger nog: dat wat vaak al een halve eeuw kan, blijft voor velen buiten bereik.
    Dat bedoel ik dus. Het is dus te optimistisch om te denken dat wat straks mogelijk is dat dat voor iedereen zal gelden. Zeker als Europa de neoliberale kant op gaat, want dan zullen grote verschillen in welvaart en toegang tot zorg etc etc geaccepteerd worden. En DAAR werkt de elite naartoe.
    Neem als voorbeeld de beloftes met betrekking tot de basisverzekering, en hoe men daar steeds meer op terugkomt. Overigens is wel duidelijk dat ook hier geldt dat er geld uit de zorg weglekt. Mega fraude van de artsen waardoor de premies oplopen en tegelijkertijd mega winsten. Zo zijn er tal van voorbeelden.

  8. Alles is simpelweg perfect, dat heeft een spiritueel ontwikkeld persoon helder. Wanneer hij ergens last van heeft is dat slechts zijn persoonlijke illusie. Hare Krsna!

      1. Geen van beiden. De realiteit is voorbij sarcasme en wereldlijke cognitie. Opgeven van vals ego, ego in donkerte/onwetendheid, is waar het om gaat. Herwinnen van feitelijk ego in relatie tot het Absolute Brahman, God, de opgave. Hare Krsna!

  9. Zolang dit “geldsysteem” – lees SCHULDENFABRIEK – aanblijft gaat de economie steeds dieper krimpen. Het is dan ook mentaal geen gezonde zaak om niets aan dit systeem te doen maar wel blijven hopen dat op een of een andere manier een herstel zal komen.

    De schuldenfabriek moet stilgelegd worden.

  10. Biflaten.

    Vermoedelijk leven wij in deze decennia in ‘de stap terug’ in menselijk bewustzijn. In historisch perspectief gezien een volgende analyse.
    Miljoenen jaren geleden hebben wij ons als mens kunnen onderscheiden van elk ras. In plaats van overgeleverd te zijn aan sterkere soorten wisten wij deze te ‘slim’ af te zijn. Door onze gave tot nadenken konden wij samenwerken of wapens maken (speren o.i.d.) om te overleven. Na deze fase heeft ons brein ons aangezet tot het gebruiken van de aarde in ons voordeel. Geen enkel ander ras maakt gebruik van agrarisch intellect. Wij wisten onze vrijheden te creëren door het gebruik van oogsten en zaaien. Om deze vrijheden verder te ontwikkelen werd er steeds meer techniek ontwikkeld. Deze techniek zorgde ervoor, weer een stap dichter bij het einddoel van ultieme vrijheid te komen. In historische perspectief zijn we heel ver om door middel van techniek, van deze planeet een paradijs voor ons allen te hebben. Zo zie ik automatisering als een stap voorwaarts, televisie als een grote stap achterwaarts, internet als een hele grote stap voorwaarts. Ik heb groot vertrouwen dat we er gaan komen. De huidige heersers van de wereld die op klappen staat weten maar al te goed dat het einddoel van vrijheid niet te onderdrukken is. Door het internet worden er veel te veel mensen wakker. Een belangrijke stap voor ons biflaten en voor iedereen is door niet mee te spelen met het spel ‘wat kun je allemaal worden in de wereld’. Maar het spel des levens te spelen door te ontdekken wat wij eigenlijk al zijn. Wij zijn spirituele intuïtieve wezens die in staat zijn om te creëren wat wij willen creëren.
    Dus laten we beseffen en accepteren dat we niet het grote publiek kunnen bereiken met onze inzichten en manier van leven. Maar laten we voorbeelden zijn, voorbeelden voor je familie, buurtbewoners en iedereen in je omgeving! Een goed voorbeeld doet goed volgen. De korte termijn is wellicht wat somber (eigen keuze) maar op lange termijn zie ik het licht al schijnen!

    Jkm.

    Iets wat ik zelf laatst heb ontdekt, aquaponic, denk dat ik een nieuwe hobby heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: