Soms wordt het wel eens even te veel

29

Heeft u er ook wel eens last van? Dat het allemaal even te veel wordt voor het gemoed. Dat een groot deel van het menselijke handelen uw neus en oren uit komt, de buik van stress alle kanten uit wil, er gewoon even een kink in de kabel zit, de zielsverbinding met het al ene als het ware tot stokken komt en alles zwaar en somber lijkt te worden.

griekenland

Programma Buitenhof

Rationeel gezien weet ik nog precies wanneer het onheilsgevoel opkwam namelijk afgelopen zondag tijdens het vraag en antwoordgesprek van interviewer Kees Driehuis met CPB directeur Coen Teulings. Zonder dat Driehuis ook maar iets van vuur en vlam vertoonde, kon Teulings, als een emotieloze robot, zijn onheilsboodschappen verkondigen:

  1. Nog veel meer Europa dan tot nu toe;
  2. Griekenland direct redden door alle schulden kwijt te schelden;
  3. Spanje redden via allerlei tegemoetkomingen te betalen door de EU-landen;
  4. Als klap op de vuurpijl voorspelde Teulings als een volleerde Nostradamus, dat wij, het Nederlandse volk, geen enkele bezwaar zouden hebben tegen dit alles. Ieder weet dat we gewoon door moeten, was de slogan die we al veel vaker hebben mogen horen, nog aangevuld met… en zal dit ook goedvinden.

Eindeloos doorgaan tot…

Als Griekenland en Spanje met ons geld moeten worden gered, waarom dan Italië, Portugal, Ierland, Frankrijk en anderen niet? Waarom alleen maar meer Europa als redmiddel? Teulings hoort duidelijk bij de groep veelverdieners die er alle belang bij hebben om het bestaande systeem in stand te houden. Alternatieve oplossingen als een ander Europa, andere manieren van leven en werken, los van de heilige koe der economische groei, komen in hun denkbeelden niet voor. Interviewers als Driehuis die als een betaald aangever fungeren, niet kritisch zijn, betrokkenen het vuur niet aan de schenen leggen, niet om alternatieven vragen, maken het de technocraten en politici wel heel erg gemakkelijk.

Stuur een e-mail!

Mijn voorstel? Stuur Teulings een email (c.n.teulings@cpb.nl), vertel hem waarom je het met zijn visie oneens bent, dat je het helemaal niet goed vindt wat hij beweert, maar hou het s.v.p. wel netjes. Stuur gelijk een link mee van een biflatie-artikel wat je hem graag zou willen doen lezen. Een paar duizend e-mails dat lijkt me nu echt leuk en het lucht misschien wat op. Succes.