“Griekenland en Portugal moeten uit de euro”

17

George Soros, de Amerikaans/Hongaarse ondernemer en investeerder, die voornamelijk bekend is om zijn multimiljardair-schap, heeft in een interview met het Duitse magazine Der Spiegel laten weten dat Griekenland en Portugal maar beter meteen uit de Eurozone kunnen stappen. Dit omdat de twee Europese landen volgens Soros hun schulden nooit meer kunnen en zullen terugbetalen.

Soros: “One has so mishandled the Greek problem that the best way forward at present might be an orderly exit”. Volgens de oprichter van het hedge fund Soros Fund Management kan Griekenland dus maar beter de euro en ook de eurozone vaarwel zeggen. Hij denkt dat de euro het kan overleven indien Griekenland uit de euro stapt. Portugal zou dit voorbeeld van Griekenland moeten volgen. Afgelopen week kreeg Portugal het tweede deel van de toegekende bailout. De Portugezen ontvingen 11,5 miljard euro van de EU, het IMF en de ECB.

Volgens Soros worden er door de politici geen oplossingen gezocht voor de huidige bankencrisis, valutacrisis en schuldencrisis. Het enige waar de politiek goed in is, is het uitstellen van beslissingen. Er wordt tijd gekocht met tientallen miljarden euro’s en dollars aan bailouts en noodfondsen, maar de tijd kan zich ook tegen je gaan keren wanneer de fundamentele (schulden)problemen niet worden aangepakt.

Toch zit de multimiljardair niet short in de euro. Volgens de filantroop is er namelijk een kans dat de eurozone er weer bovenop komt. Wel zijn de Europese landen dan genoodzaakt om gezamenlijke euro-obligaties te gaan uitgeven. “Het is de enige logische manier om de huidige schuld te herfinancieren”, aldus Soros.

Lees het hele interview met George Soros op de website van Der Spiegel

Koen Dil