S&P ziet Europese huizenmarkt verder verslechteren in 2013

14

Nu huizenprijzen definitief met 6,3 procent gedaald zijn in 2012 is het tijd om vooruit te kijken. Ondanks dat sommige spelers geen vooruitzicht meer willen geven zijn er gelukkig nog altijd andere wel bereid hun visie te delen. Kredietbeoordelaar S&P ziet in Europa vooral de Nederlandse (-5,9%), Spaanse (-7,8%) en Franse (-5%) huizenmarkt nog grote dalingen in het verschiet liggen. Opvallend is dat Standard & Poor’s een einde ziet komen aan de daling in Ierse huizenprijzen. Over 2013 wordt nog slechts een daling van 0,9% verwacht, terwijl de huizenprijzen in 2014 niet zullen veranderen.

S&P huizenprijzen 2013

Neerwaartse bewegingen in de Nederlandse en Franse huizenmarkt lijkt te versnellen. Wij voorspellen dan ook een nominale prijsdaling van respectievelijk 6 en 5 procent voor 2013 als de werkloosheid blijft toenemen en lonen nauwelijks stijgen, terwijl de dreiging van verdere bezuinigingen kopers afschrikt”, aldus Jean-Michel Six, chef Europa econoom van het agentschap. Ook DNB waarschuwde hier nog voor in zijn meest recente Overzicht Financiele Stabiliteitsrapport, waarin vooral de totale hypotheekschuld werd genoemd als te hoog door fiscale stimulering van hypothecaire leningen en het ontmoedigen van aflossingen heeft geleid tot kwetsbaarheden bij huishoudens.

Franse huizenmarkt gaat verzwakken

De Franse huizenmarkt heeft nauwelijks nog last gehad van enige tegenslagen, maar afgelopen jaar kwam daar voor het eerst verandering in toen President Hollande alles op alles zette om de EU doelen te halen. Door het verhogen van belastingen en andere draconische fiscale maatregelen zijn huizenverkopen in september 2012 met 24 procent gezakt ten opzichte van het jaar daarvoor, een indicatie van toekomstige neerwaartse prijsdruk bij verkopers. Volgens Six is de “betaalbaarheidsratio” in Frankrijk nog ruim 30 procent boven historische gemiddelde en is krediet aan het verkrappen. Hierdoor zullen ook in 2014 de huizenprijzen met ongeveer 5 procent zakken.

Spaanse huizenprijzen dalen 9,8% in 2012

Standard & Poor’s voorspelt verder dat er in Spanje nog geen licht is aan het einde van de tunnel. Dinsdag 22 januari kwam naar buiten dat de huizenprijzen in Spanje in 2012 met 9,8% (2,4 procent in Q4) zijn gedaald, maar ook voor 2013 (-7,9 procent) en 2014 (-6%) wordt nog genoeg pijn verwacht. S&P verwacht dat prijzen mogelijk nog in totaal met 20 procent of meer moeten dalen om het totale overschot van 1 miljoen huizen kwijt te raken. “De markt is opgezadeld met een overschot aan aanbod”, stelt de kredietbeoordelaar dan ook. Het is daarom ook een goed teken dat nieuwe huizenbouw in Spanje ingestort is van 70.000 in 2012 ten opzichte van 760.000 in 2006.

S&P huizenprijzen Spanje 2013

Duitse huizenmarkt doet het goed

Niet overal is het echter een verhaal van prijsdalingen. Zo heeft de Duitse huizenmarkt al jaren geen prijsdaling meer meegemaakt en zijn prijzen volgens Six met nog 16 procent ondergewaardeerd.  Voor de komende 2 jaar wordt een stijging verwacht van 3 procent per jaar. Hiermee heeft het de grootste stijgingen al achter zich gelaten, maar zorgt onder meer de lage rente ervoor dat de prijs nog steeds blijft stijgen. Voor 2014 is de kredietbeoordelaar een stuk optimistischer. Terwijl in 2013 slechts in Duitsland en België een stijging wordt verwacht, zijn de verwachtingen voor het jaar erop al een stuk positiever. Alleen in Frankrijk, Nederland en Spanje worden in 2014 nog verder dalende huizenprijzen verwacht.