Spaanse crisis: Faillissementen naar nieuw record

Buenos días. Rajoy is mogelijk betrokken bij een corruptieschandaal. Dat is niet goed voor het vertrouwen. In de afgelopen maanden werden de beleggers gerustgesteld en leek de eurocrisis even naar de achtergrond te zijn verdwenen. Feit is dat de problemen nog niet zijn opgelost, slechts vooruitgeschoven. De financiële markten mogen dan even tot rust zijn gekomen, uit de economische cijfers blijkt dat het alles behalve goed gaat in Spanje.

spaanse werkloosheid

De Spaanse crisis: Werkloosheid & Faillissementen

Het werkloosheidspercentage in Spanje is één van de hoogste in Europa. Meer dan een kwart van de beroepsbevolking zit zonder werk. Hieronder nog een bevestiging in de vorm van de ontwikkeling van het aantal Spaanse faillissementen, via Dick Darlington. Meer bedrijven failliet, meer werklozen, minder bestedingen, enfin, u kent het principe. Terwijl de rente van de Spaanse 10-jarige staatsobligatie een paar weken geleden nog onder de 5% noteerde, is die inmiddels alweer opgelopen naar 5,5%. Politieke schandalen brengen onrust in de tent, maar ook de vooruitzichten voor de reële economie zijn alles behalve positief.

faillissementen spanje

19 reacties

 1. De oplopende rente van de 10 jaars zegt wel wat.De ECB zal wel weer moeten ingrijpen als de rente tehoog wordt.
  Het echte gevaar ligt hem in het vertrouwen van de spanjaarden zelf in de politiek en de gigantische jeugdwerkloosheid en algemeen oplopende werkloosheid percentages.Als de stijgende lijn voortzet gaat het land onstabiel worden.
  Voor mij is 1 ding duidelijk de ECB moet wel de boel draaiende houden anders breekt er totale anarchie uit en komt er oorlog in europa.Daarom kreeg de EU de nobelprijs voor vrede.Alleen hoe lang kunnen ze de vrede en gemoederen instand houden als de reele economie maar niet hersteld maar juist verslechterd.
  Het is een groot en gevaarlijk experiment.

 2. Vriend en vijand laat zich op het verkeerde been zetten door de cijfers die door multinationals en overheden naar buiten worden gebracht.
  Ik heb weer eens de baltic dry index bekeken.
  Maar er varen toch significant minder bootjes op de oceanen.

  Deze week stond ook in de krant dat de overtollige boten vernietigd worden ergens in azie.

  In nederland is men ook al een aantal jaren bezig om sociale woningbouw te slopen zodat mensen gedwongen worden om een huis te kopen.
  Of men laat de scheefwoners per jaar 5 % meer huur betalen zodat ze ook wel een huis moeten kopen.

  Het is een vreemd werkende markteconomie tegenwoordig.

  Straks nog even alle autoos gebouwd voor 1990 gaan opkopen als overheid (en dus slopen) en de autobranche krijgt ook weer een impuls.

  Op deze manier hebben we geen oorlog meer nodig op het einde van de kondratief-cyclus.

  Weet iemand trouwens hoe het met die nieuwe economie ervoor staat waar men het in het jaar 2000 consequent over had?

  1. De boten worden gesloopt op zg. sloopstranden in Azie. Wat ben je cynisch Willem. Foei! En van die kondratiefcyclus is ook niets van waar!
   Ik heb vorige jaar ook de opmerking geplaatst over het algemeen slopen van huizen om zodoende de prijzen weer op te krikken en dat werd niet erg gewaardeerd door een aantal biflaten.
   Van de newconomy waarmee Maurice de Hond een poging deed om zich schaamteloos te verrijken is niets terecht gekomen.

   1. At cynicus
    Inderdaad die mensen die de werking van het geldsysteem doorhadden namelijk bedrijfje opzetten, aandeeltjes uitgeven en jezelf een hoog salaris toekennen plus bonus met behulp van banken die dezelfde bedrijfsopzet hadden die laten het volk reddeloos, radeloos en redeloos achter.

    Het wordt tijd dat er bij de politieke partijen een discussie komt over de verdienmodellen die we in een economie willen gaan gebruiken die natuur, arbeid en kapitaal op de meest kwalitatieve manier laten excelleren, en hoe banken als middel ingezet kunnen worden om dit doel te bereiken.

    We hebben een financieel economisch systeem uit de middeleeuwen in plaats van dat de politiek hier reactief achteraan loopt (de looproute die door de banken en multinationals is uitgestippeld) moet de politiek zelf een route gaan uitstippelen met pro-actief beleid.

    Helaas zal dit er nooit van komen en als het er al van gaat komen dan lig ik al onder de zoden.

    1. Willem,

     Waar de mensen ook niet bij stilstaan is dat de aarde niet zo lang meer de mensheid de huidige welvaartstandaard kan bieden omdat daarvoor het grondstoffenarsenaal, de fossiele brandstoffenvoorraden niet meer toereikend zijn en opraken, ook al wordt er her en der anders beweerd. En dat te bedenken dat het grootste deel van de wereldbevolking nauwelijks materialistische welvaart kent.Nog erger is de toenemende voedselschaarste en het gestaag afnemende gehalte van fosfor, selenium etc. in ons voedsel dat een serieuze bedreiging gaat vormen voor de wereldvolksgezondheid. Over dat soort zaken wordt angstvallig gezwegen in de reguliere media.

 3. Nu las ik vandaag ergens , “Is de staat ook een criminele organisatie ” ? Zelf laat ik er geen twijfel over bestaan. Erg, oh wat erg.

 4. Vers van de pers:

  SPAIN DEC. NON-ADJUSTED INDUSTRIAL OUTPUT DROPS 8.5% ON YEAR

  SPAIN DEC. WORKDAY ADJUSTED INDUSTRIAL OUTPUT DROPS 6.9%

  En ook leuk om te weten…

  EUROSTAT CONCERNED ABOUT RECENT DEVELOPMENTS ON GREEK ELSTAT // Something wrong with Greek statistics? Noooo, can’t be true

  EUROSTAT TO `VERY CLOSELY OBSERVE’ GREEK STATISTICAL SYSTEM

  EUROSTAT HAS `DEEP CONCERN’ ABOUT DEVELOPMENTS AT ELSTAT

  Thanks Dick!

  Gaengphed

 5. Faillissementen zijn net juist goed voor een land als het economisch slecht gaat, het is zelfs noodzakelijk in een stelsel dat het kapitalisme heet. Maar zodra het slecht gaat wordt er overal met belastinggeld gestrooid in de vorm van subsidie, miljoenen zo niet miljarden.

  Dit is concurrentie belemmering, de nieuwe start ups hebben geen groei mogelijkheden omdat de bestaande bedrijven het hoofd boven water word gehouden. Dit stopt de innovatie die je nodig hebt om in economisch slechten tijden er weer uit te kunnen groeien.

  Dit buiten dat bedrijven als Intel en autofabrikanten in de goede jaren miljarden verdienen (voor de aandeelhouders) overal grote lappen grond voor niks krijgen, (de betreffende overheid rekent in werkgelegenheid, en doordat bestuurders gekozen worden voor korte tijd heb je media klappers nodig om volgende periode terug te mogen komen) hier geldt slechts het korte termijn belang, deze bedrijven verkassen met het zelfde gemak ergens anders als het daar goedkoper kan, ze hebben dus veel bargin power.

  Wat ik niet snap is dat de overheid de banken overeind houdt en de burgers laat uitmelken. Het meest logische zou zijn geef de burgers het geld om hun schuld af te lossen, dit gaat dus weer terug naar de bank. overheid zijn geld kwijt (welk scenario dan ook), mensen meer geld over, bank hun geld terug, probleem opgelost en bovenop hebben mensen meer cash in de maand over om te besteden wat meer vraag/productie/werkgelegenheid zou brengen.

  wie kan me dit uitleggen?

 6. at jjm timmermans
  jij zegt: ik niet snap is dat de overheid de banken overeind houdt en de burgers laat uitmelken.

  Ik denk dat het komt omdat werkelijk niemand het bankensysteem door heeft. N. Wellink kon ongecontroleerd zijn gang gaan. Niemand die hem tegenhield.
  Hij kan nu in china de boel in het 100 laten lopen.
  En wellicht gaat de 2e kamer besluiten om toezicht op de dnb te gaan houden.

  Sommigen van de biflaten zien hier het ultieme bewijs van de nwo in.
  Andere biflaten vinden het terechte en logische promotie want ja hij kon er toch ook alleen maar vanuit gaan dat die hypothecaire obligatieleningen uit de VS met een AAA kredietstatus goede producten waren. En de bankiers hadden toch ook wel last van hoogmoed en wie niet…?
  (hij heeft zich in de 2e kamer verdedigd met het IRT-argument, ´ik kon beter wat van die producten toelaten dan hadden we het zicht er nog een beetje op´
  Tsja, met die argumentatie liet de overheid in de jaren 90 ook tonnen drugs door nederland transporteren.

  Alle gezonde boerenverstand oplossingen die we kunnen bedenken op dit forum zullen door de 2e kamer leden niet uitgevoerd worden.
  Want de ecb heeft regels, de europese commissie heeft regels, het europees parlement maakt ook regels
  en in nederland kan de 1e kamer nog een hoop blokkeren.

  Bovendien kan elke wet gemaakt door de 2e en 1e kamer terzijde worden geschoven door een verdrag.
  Verdragen gaan voor nationale wetgeving in nederland.

  we zijn reddeloos, radeloos, en redeloos verloren…

 7. Ik vind het erg om te moeten zeggen, maar ik vrees dat de heleboel eerst naar de klote moet gaan voordat er ook maar iets ten goede kan veranderen, en we op de smeulende puinhopen van de EU aan een betere weteld kunnen bouwen.
  Spanje is een belangrijke kandidaat om de aftrap te mogen geven.

 8. Gut, de Spaanse overheid heeft inmiddels 90% van het geld uit de sociale fondsen, ww, wao, bijstand, wia, whatever, getrokken om openstaande rekeningen te betalen. Dit suggereert een collapse a la Argentinie/Griekenland.

  In Argentinie zijn de prijzen in de supers voor 2 maanden bevroren, in Griekenland hebben boeren recent 50 ton vreten gratis uitgedeeld waarbij in de paniek iemand heg ziekenhuis is ondergelopen.

  Spanje is Griekenland. Forget it.

  Game over.

 9. Voor het eerst heb ik sinds een jaar weer een beetje hoop kunnen putten dat er eindelijk is gaat gebeuren met het burgerforum.nl voorop. Als normale burger kun je wel schreeuwen dat het anders moet maar je moet wel een gezicht hebben om bij de media op de stoel te mogen zitten. Hopelijk gaat dat de regering nu wel naar de burger luistert omwille van een democratisch land

  1. We hebben gezien wat de laatste verkiezingen oplevert. Eurofielen en media zullen weer een verbond sluiten om een JA te krijgen. Angst aanjagen bij mensen die niet alle consequenties kunnen doorzien. Men zal beargumenteren, zonder bewijs, dat het nu slecht gaat, maar zonder EU zijn we reddeloos verloren. Angst is een slechte raadgever.

 10. Het is echt ongelooflijk dat nog zoveel kaaskoppen nog steeds een grenzeloos vertrouwen in de politiek heeft. De ellende die deze groep aarts parasieten heeft veroorzaakt is niet te bevatten. Valt het niemand
  op dat er nooit enige kritiek op de DNB (rotschild) bank is en dat er eigenlijk niets nederlands aan is.

  Onze politici zijn ordinaire opportunisten en geheel in de zak van het grote kapitaal. Ondertussen gaat het grote gelddrukken door en de verarming ook al is ie nog lekker onzichtbaar.

  http://www.format.at/articles/1306/938/352105/der-goldmann-die-euro-krise

 11. at Bas

  jij zegt:
  Het is een ondemocratische verzameling van schulden die alleen maar groter en groter word.

  Een burger kan in Nederland de schuldsanering in en is na 3 jaar van zijn schulden af.

  Weet jij de argumenten waarom dit wel/niet kan met de schuldpapiertjes die de europees centrale bank op haar balans heeft staan.

  Ik bedoel gewoon een aansteker onder al die schuldpapiertjes en we kunnen weer verder toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: