Spaanse rente stijgt fors na bailout

27

De bailout van de Spaanse banken is een feit. Banken zijn onschendbaar geworden. Ze mogen niet failliet gaan en dus kunnen ze alles maken. De overheid, of anders de andere Europese landen (c.q. belastingbetalers) zijn er toch nog altijd. Nederland staat inmiddels garant voor 6 miljard euro en dat in een tijd van forse bezuinigingen in eigen land.

Een paar zaken zijn nog niet helemaal duidelijk. Het voornaamste punt is: hoe komt het geld bij Spanje terecht? Het EFSF heeft hoogst waarschijnlijk niet genoeg liquiditeiten tot beschikking en het ESM (European Stability Mechanism) werkt nog niet. Het begint erop te lijken dat de bailout van de Spaanse banken voor veel problemen kan gaan zorgen. In eerste instantie reageerden de financiële markten opgelucht. Dit was echter van korte duur. Hieronder de grafiek van de AEX-index van maandag 11 juni.

Die 100 miljard euro #Spailout heeft vooralsnog niet echt het effect waar de Europese leiders op hadden gehoopt. De Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, laat weten dat deze bailout helemaal niet gaat werken. “The system … is the Spanish government bails out Spanish banks, and Spanish banks bail out the Spanish government”. It’s voodoo economics. It is not going to work and it’s not working.”, aldus Stiglitz.

Hij lijkt nu al gelijk te gaan krijgen. De rente van de 10-jarige Spaanse staatsobligatie steeg maandag van 6,1% tot boven de 6,5%, zoals u hieronder in de grafiek kunt zien. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar wel een neveneffect van de bailout. Het duidt erop dat het gevaar dus nog niet geweken is. De hele situatie is slechts nog gecompliceerder geworden dan deze al was. De stijging van de Spaanse 10y rente is de grootste sinds december 2011.

Lees ook: The Spanish bailout in context & Spain bank rescue glee morphs into markets rout