Spaanse schuld t.o.v. BBP stijgt naar hoogste niveau in 100 jaar

Chart of the Day | Via Zerohedge, hieronder twee grafieken over de ontwikkeling van de Spaanse schulden. De Spaanse schuld is in 2012 met maar liefst €146 miljard euro gestegen. Inmiddels heeft Spanje een schuld van €882,3 miljard. Dat komt overeen met 84% van het Bruto Binnenlands Product. De Spaanse schuld t.o.v. BBP staat momenteel op het hoogste niveau van de afgelopen 100 jaar, zoals hieronder in de grafiek is te zien.

spaanse schulden bbp

Schulden en rente

Spanje heeft €38,7 miljard moeten betalen aan rente om zoveel schulden te hebben. Dit bedrag is zo’n 33% hoger dan Spanje vorig jaar had begroot. Dit is dan natuurlijk ook meteen het grootste probleem. De betaling van de rente is noodzakelijk, maar natuurlijk helemaal niet bevorderlijk voor het herstel van de economie. Het geld is onproductief, omdat het niet gebruikt kan worden om de economie te stimuleren. Een verdere stijging van de schulden zal onherroepelijk tot de betaling van meer rente gaan leiden. Helemaal als de rente stijgt. De rente van de Spaanse tienjarige staatsobligatie noteert momenteel 5,3%, terwijl de Spaanse rente eerder dit jaar nog even onder de 5% uitkwam.

spaanse nationale schuld

12 reacties

 1. Ik verwachtte ‘m al Koen. De rente zal spoedig boven de 6% uitstijgen vrees ik. Zullen jouw 2 artikelen van vandaag worden besproken in één Vandaag of in Nieuwsuur? Ik vrees van niet! De problemen beginnen zich nu sneller op te stapelen dus de zoveelste top binnenkort denk ik!

  1. Ja Ed, dat wordt dan het vijfentwintigste crisis-overleg sinds de invoering van de euro.

   Idee voor de K-retenlikkers in Brussel : Doe er iets positiefs mee en sla voor deze speciale gelegenheid nou eens een gedenkpenning !

   Wat mij betreft in .999 zilver 😉

 2. Er is helemaal geen probleem voor Spanje en Brussel. De gekke Henkies uit het noorden hebben nog genoeg geld in voorraad. Dit domme volk en bestuurders maken het graag over. Ja ook het volk, zie verkiezingsuitslag.

 3. Het vertrouwen in Europa gaat spoedig hele grote klappen krijgen. Op termijn hebben ze net als Griekenland, Portugal etc weer nieuw geld nodig, en dat gaat om een verkeerd moment komen.
  De onhoudbare situatie in de arme landen in combinatie met afnemend geloof in de Euro, en bereidheid ervoor te betalen in de rijke landen gaat de fatale mix worden.
  Nog dit jaat gaat het escaleren.
  Eindspel is begonnen.

 4. Ik ben eigenlijks lichtelijk teleurgesteld, Er was maar een schuldtoename van €146,- miljard euro.
  Kut man, nu moet ik overwegen om die put op de aex van de hand te doen.
  Alhoewel cyprus heeft ook geld nodig. Italie en Frankrijk doen straks ook actief mee aan de schuldencrisis.
  En de oostblok-landen daar horen we niks van. Alhoewel Polen zo´n 2 weken terug ineens een lening kreeg van 35 miljard euro van het imf.

  Helaas zien de financiele markten dit tegenwoordig als laffe bedragen. 35 miljard voor een voormalig oostblok land dat maakt ze de pis niet lauw daarop het damrak.
  Kut man, ik kon mijn weer doorrollen.

 5. @IBDS : Een jaar of twintig geleden werkte ik als uitzendkracht wel eens bij de General Electric ; afsluitertjes en afdichtringen vervangen enz.
  Afijn, daar had ik zo’n slecht nederlands sprekende italiaan als collega die bijna iedere dag weer begon over ” die mooia niederlandse koetjes; hiele mooia koetjes”

  In het begin dacht ik in al mijn onschuld nog dat hij het dan over onze nationale trots, het stamboekvee had, totdat hij op een dag zei “niederlandse frouwen mooia zachta en geskoren koetjes” …

  Toen pas viel bij mij het kwartje …

 6. Goh … maar het ‘gèkke’ is wèl dat er steeds vaker èn méér met losse flodders wordt geschoten bij al die ‘drive by shootings’ , en met steeds minder blijvende schade (?) …

  Maar ja, dan moet je ook maar niet met pleepampieren balletjes gaan schieten, niet ?

  Dabbedoellik …

 7. als je het plaatje bekijkt is de enige conlusie dat Franco het land financieel gezond heeft gemaakt, toen hij werd afgezet is het verval van spanje begonnen,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: