Spaarders kiezen vaker voor andere valuta

7


Door de huidige eurocrisis zijn er steeds meer Nederlandse spaarders die hun geld overboeken naar rekeningen in een andere valuta. Uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het spaargeld in Japanse yens is vervijfvoudigd en het bedrag aan Zwitserse franks is verdubbeld sinds 2007. Het bedrag aan dollars en ponden is gedurende diezelfde periode met respectievelijk 25% en 40% gestegen. Per maart 2012 is het bedrag wat zowel spaarders als pensioenfondsen hebben belegd in buitenlandse valuta flink gegroeid. Omgerekend in euro’s staat er voor in totaal 4,7 miljard ponden, 33,8 miljard Amerikaanse dollars, 3,5 miljard yen en voor 985 miljoen Zwitserse frank op de bank. Het totale vastgelegde vermogen komt uit op 818 miljard euro, wat inhoudt dat ongeveer 5,3% van ons vermogen in andere valuta op de bank staat.

Topkantoren al 20% minder waard
Niet alleen de huizenmarkt zit in een malaise, ook de kantorenmarkt kan niet ontkomen aan fikse prijsdalingen. Volgens vastgoedanalisten is de waarde van het vastgoed sind de top in 2007 met ongeveer 20% gedaald. Na het lage en middensegment lijkt nu ook het topsegment niet te kunnen ontkomen aan prijzenslagen. Vooral Duitse investeerders zouden voor reuring op de markt kunnen zorgen. Fondsen worden gedwongen om vastgoed te verkopen, omdat steeds meer particulieren hun inleg terug willen. Mochten de fondsen niet aan deze vraag kunnen voldoen zal liquidatie noodzakelijk zijn met meer prijsdruk als gevolg. Echter zijn het niet alleen Duitse investeerders die hieraan meewerken, ook Nederlandse pensioenfondsen hebben een flinke blootstelling aan vastgoed .

Wandelgangen akkoord ‘te vaag’ voor CPB
Het zogenaamde wandelgangenakkoord dat vorige week werd gesloten tussen het demissionaire kabinet en oppositiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie is destijds maar weinig besproken op Biflatie. De reden hiervoor is dezelfde reden dat het CPB voorlopig nog niet kan zeggen wat voor effect de plannen op termijn hebben. De plannen zijn niet concreet genoeg om er ook maar iets zinnigs over te zeggen. Het is dan ook nog onduidelijk of het akkoord van deze Kunduz-coalitie zorgt dat het begrotingstekort in 2013 tot onder de gewenste 3% geraakt. Ook is nog onduidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor de koopkracht, de Nederlandse werkloosheid en het besteedbaar inkomen. De vijf betrokken partijen moeten dan ook eerst nog nadere afspraken maken alvorens zij hun plannen voorleggen aan het CPB.

Roubini: Grootste dreiging is oorlog met Iran
Volgens Nouriel Roubini is niet de eurocrisis, maar een oorlog met Iran de grootste dreiging voor de wereldwijde economie. Roubini waarschuwt ervoor dat het in de tweede helft van 2012 nog wel een fout kan aflopen met Israel en Iran. In november 2012 zijn de Amerikaanse verkiezingen. Een nucleaire oorlog sluit Dr. Doom niet uit. Gevolg zal zijn dat de olieprijs als een raket de lucht in schiet. Over de situatie in het Midden Oosten zegt Roubini tegen CNN: ‘It’s a mess.

Consument in actie tegen verhoging hypotheekrentes
Afgelopen vrijdag is de website stopdebanken.nl gelanceerd om in actie te komen tegen de verhoging van de hypotheekrentes. Consumenten voelen zich gedupeerd nu beide banken ineens hun vaste opslag op de variabele hypotheekrentes flink hebben verhoogd. Zowel ABN Amro als ING kondigden laatst aan dat deze percentages omhoog zullen gaan, waarbij ABN het tarief zelfs gaat verdubbelen. “Het is een vrij buitensporige verhoging. Het gebeurt tijdens lopende contracten van mensen die niet zomaar weg kunnen. Dus dat is niet zo kies“, aldus Aarts. “Bij ABN-klanten is dat een opslag van 1% naar 2%, een 100% verhoging dus. Bij ING was het al absurd hoog. Zij zaten op 2,4% en gaan naar 2,75%. Dat zijn tarieven waar ze in het buitenland, in omringende landen, van dromen.” De voornaamste reden voor banken om hun opslagen te verhogen heeft te maken met de onrust op de financiële markten en de nieuwe eisen van Basel III. Banken moeten voglens nieuwe eisen meer eigen vermogen aanhouden. De banken proberen op deze manier het geld direct bij de Nederlandse burgers vandaan te halen

Aandeel hernieuwbare energie neemt toe
Het Centraal Bureau voor de Statistiek laat weten dat het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik in Nederland is gestege van 3,8% in 2010 naar 4,2% in 2011. Dit komt door een toename van het verbruik van hernieuwbare energie en een daling van het totale energieverbruik. Het totale energieverbruik daalde in 2011 met 5% ten opzichte van 2010. Dat kwam vooral doordat de winter in 2011 niet zo koud was als in 2010, waardoor er minder energie nodig was voor verwarming. Hernieuwbare warmte bestaat vooral uit houtverbruik door huishoudens voor sfeerverwarming en uit warmte voor industriële processen. Het wordt slechts beperkt gebruikt om te voldoen aan de extra energiebehoefte bij koud weer. De buitentemperatuur heeft daarom veel minder invloed op het verbruik van hernieuwbare energie dan op het totale energieverbruik. Windenergie levert bijna 20% van de hernieuwbare energie. Overige bronnen van hernieuwbare energie zijn zonnestraling, waterkracht, bodem- en buitenluchtwarmte. De gezamenlijke bijdrage van deze bronnen is ongeveer 7%.

Ruben van der Gun & Koen Dil

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie