Al weken hebben we gepraat over de Spaanse bailout die wel plaats moest vinden. Het uiteindelijke bedrag van 100 miljard was voornamelijk bedoeld om de financiele markten af te laten schrikken. Volgens meerdere bronnen in de EU zou het gehele bedrag waarschijnlijk niet eens nodig zijn. Op dit moment lijkt echter niemand het te geloven. Rond het middaguur was het aanvankelijke enthousiasme al weer verdwenen en begon men zich al af te vragen wanneer het volgende plan op tafel zou komen. De meeste marktparticipanten weten namelijk ook dat 100 miljard euro nooit voldoende zal zijn voor de Spaanse bankensector.

€100 miljard is niet genoeg

Met een enorme vastgoedportefeuille waarop niet is afgeschreven en het aantal wanbetalers dat blijft stijgen dient het bedrag minimaal 3 a 4 keer zo groot te zijn alvorens het geloofwaardig is. De kans dat autoriteiten het bailout pakket zullen verhogen is echter zeer klein. Ten eerste telt deze lening mee gewoon mee als staatsschuld, waardoor de Spaanse staatsschuld het afgelopen weekend met 10% van het BBP is gestegen. Daarnaast zullen de overige landen steeds meer geld opzij moeten zetten om Spanje te helpen.

Grote kans op besmetting Italië

Terwijl de Spaanse rente maandagmiddag alweer tot boven de 6,5% steeg, had de andere ‘usual suspect’ Italië ook problemen. Voor het eerst sinds eind Januari steeg de Italiaanse rente door de 6% heen. Alleen al het idee dat de besmetting vanuit Griekenland en Spanje verder kan uitbreiden naar bijvoorbeeld Italië, kan aanleiding zijn voor een enorme stijging van 26 basispunten op de Italiaanse obligatiemarkt in één dag. Volgens Daniele Sottile, partner bij Vitale & Associate in Milan, staan we pas aan de vooravond wat ons staat te wachten: “Er is geen twijfel dat de besmetting ook naar Italië zal komen. Het is eens te meer het bewijs dat de Europese mechanismes niet werken.

Italiaanse economie krimpt

Niet alleen in Italië zelf raakt men steeds meer bevreesd. Ook het Duitse Commerzbank schreef maandag in hun analistenrapport dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat de financiële markten hun aandacht verleggen naar het land. Daarnaast twijfelen steeds meer partijen aan de mogelijkheid voor Italië om zich uit deze crisis te groeien. In het eerste kwart van 2012 kromp de Italiaanse economie met 0,8%, met een krimp op jaarbasis van 1,4%.

Eerst is Cyprus aan de beurt

De kans dat Italië het volgende slachtoffer wordt van de schuldencrisis is echter klein. Het ziet er namelijk naar uit dat Cyprus na Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje het vijfde land gaat worden dat moet aankloppen voor noodhulp. Maandag pleitte de Cypriotische Minister van Financien, Shiarly, nog voor hulp van de EU. Volgens Shiarly is de situatie dan ook ‘buitengewoon urgent’ en dient de herkapitalisatie plaats te vinden voor 30 Juni. Volgens Europese officials hoeft een noodlening aan Cyprus niet meer dan 3 a 4 miljard te kosten. De economie van Cyprus is dan ook een van de kleinste in Europa, met een grootte van ongeveer 20 miljard euro. De lening zal vooral nodig zijn om noodlijdende banken te ontlasten, die met grote problemen kampen sinds de Griekse teloorgang.

7 reacties

  1. Ik zie slechts blunder op blunder van de politici. Alles zakt steeds verder weg in het moeras dat Euro heet. De enige hoop is dat men niet zoals Adolf Hitler het hele volk probeert mee in de afgrond te nemen, dus dat Brussel een soort 2de Berlijn (1945) wordt maar dat men inziet dat men gewoon moet capituleren en dat het hele idee van een Euro niet werkt.
    De vergelijk met het derde rijk gaat meer en meer op. Hitler had goede strategen tot zijn beschikking maar geloofde alleen maar in zijn eigen waanidee en leefde in een droomwereld. Iets wat we ook kunnen zeggen van de politici in Brussel maar ook in de Tweede Kamer. Men is het contact met de realiteit totaal kwijt.

  2. In deze (gefabriceerde) crisis gaat het uiteindelijk om het zo snel mogelijk overdragen van de soevereiniteit van de Europese lidstaten aan een centraal punt, in dit geval Brussel, zodat sturing, beheersing en manipulatie van het Europese continent een stuk eenvoudiger wordt voor hen, die daar baat bij hebben. En dat zonder al teveel democratische tussenkomst van de bevolking van de desbetreffende landen. Het creeren van zoveel mogelijk chaos is bij dit machtsoverdrachtproces een eerste vereiste, zoals wel vaker in de geschiedenis.
    Het meten met verschillende maten met betrekking tot de hulp aan landen doet afbreuk aan eerder gemaakte overeenkomsten en kan een hoop olie op het vuur gooien.

  3. Om die vuile huichelaars tegen te gaan moet je grondstoffen kopen. Koop grondstoffen dat is schaarst aan het worden.

  4. Het wordt tijd dat de volkswoede zich tegen de financiële markten en tegen de banken gaat keren. Aan politici hebben we niets aan, die staan toch te liegen en het volk te bedriegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: