Spanje: €100 miljard maar geen bailout

16

Spanje heeft enorme schulden. Een gat zo groot en diep dat er waarschijnlijk vele honderden miljarden in zijn verdwenen. Toch is het volgens premier Rajoy een heel ander gat dan in Griekenland.  Spanje hoeft niets aan zeggenschap in te leveren en kan met het, vanuit het noodfonds EFSF, beschikbaar gestelde geld, “vooreerst” maximaal zo’n honderd! miljard, zelf de banken gaan redden zonder pottenkijkers van de EU of het IMF.

Het komt goed met Spanje!

Om te verdoezelen dat er allerlei kunstjes zijn uitgehaald door de EU om Spanje op deze wijze van geld te voorzien krijgen we vanuit Brussel tegelijk het hoopvolle bericht dat het goed gaat komen met Spanje. Ook onze eigen premier doet een duit in het zakje. Volgens het Parool geeft Rutte het een grote kans, ja tot wel 100%, dat het geld gaat terugkomen.

De wijze waarop met Spanje wordt omgegaan verschilt enorm met die van de kleinere landen Griekenland, Ierland en Portugal, die Spanje voorgingen. Dit geeft nog weer eens aan dat de landen in Europa absoluut niet op gelijke wijze behandeld worden en kunnen worden. Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië eisen altijd een speciale behandeling, bijzondere spelregels en komen daar steeds mee weg.  Waren het immers niet Duitsland en Frankrijk die zich als eersten niets van de 3% norm aantrokken en gewoon hun gang konden gaan?

Bluswerk

Wat Spanje betreft is dit pas een begin van het bluswerk. Het zal vast niet lang duren dat we te horen krijgen dat er meer geblust moet worden, dat het vuur zich verspreid heeft naar naastgelegen panden. Andere banken, regio’s of gewoon de Spaanse centrale overheid.

P.S. Volgens de Spaanse premier is er absoluut geen sprake van een bailout.  (Steun om een faillissement te voorkomen). Daarom mogen de premier en zijn regering ook gewoon hun gang blijven gaan, zonder gezichtsverlies en zonder bemoeienis van de Troika. Dat we het maar weten! O, ja, had Rajoy trouwens niet gisteren nog verzekerd dat Spanje helemaal geen geld nodig had?

Indirect heeft zowel de EU als Spanje er alle belang bij dat de Spaanse banken, nog voor de verkiezingen van 17 juni in Griekenland hun  kassa’s goed gevuld hebben. Mocht het misgaan met de Griekse verkiezingen dan zal er zeer waarschijnlijk direct een enorme run op de Spaanse banken komen.