Spanje: De bankiers hebben het geld

12

Via S7P hieronder een video over de crisis in Spanje. In een land als Spanje zijn de jongeren de grote verliezer. Ruim de helft van de jongeren in Spanje heeft geen baan. Waar het geld blijft? Bij de banken.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

12 REACTIES

 1. @biflatie (i.v.m. mogelijk feedback)
  1) Super dat er geboden wordt om video ook in andere formaten bekeken kan worden.
  2) Maar als ik dat doe dan kom ik op uitzending gemist met allerlei mogelijk te bekijken video’s. (oa. DWDD, P&W, Zembla)
  Iets over Spaanse jongeren kan ik dan niet terug vinden. Mogelijk is dit een pagina dat dynamisch steeds de actualiteit opzoekt en waardoor de betreffende video, gaande de tijd, buiten beeld verdwijnt. De verwijzing/link naar de video is daarom misschien niet helemaal correct ? Een ‘find’ (naar tekst) in browser Safari vind ook niet niets op ‘Spaan’ of ‘Spanje’.

 2. Hoewel de verhalen van deze mensen interessant zijn bekruipt me toch het gevoel dat dit een zielige-mensjes-kijken episode is voor de elite (waar multimiljonair en telg van een Vroom en Dreesman CEO Rosenm├Âller ook bij hoort).

 3. Als Spaanse banken hun bezittingen waarderen naar de werkelijke waarde (mark to market) zijn ze allemaal failliet. Daarom blijft het geld ook bij de banken. Anders zijn ze nog meer failliet. Huh? Jazeker… mooi systeem he?

  De onwerkelijke economie (schaduwbankieren, derivaten) houdt de politiek overeind om een systeemfalen te voorkomen. De echte economie (echte banen, produktiviteit, waardevaste munt, mkb) gaat onderuit. Tot het parasiteren op de burger niet meer gaat, en dan komt de klapperrrrr. Ik zal ‘m nog een keertje plakken, echt hardcore hoor: http://www.oftwominds.com/blogmar12/pretend-financialization3-12.html

 4. De bankiers MAKEN het geld..uit niks.

  Dat is het probleem, er staat niks tegenover en er moet rente betaald worden over de lucht in de ballon. Heb het over alle financiele verzonnen kunstjes, het komt allemaal op hetzelfde neer. Lucht, hebzucht , bedriegerij en manipulatie.
  Zodra de mensen berijpen dat ze geld niet meer is dan wc-papier, kan er wat veranderen.

  Eindig verhaal, helaas wordt het afgewenteld op de gewone mensen en denken de de bankiers en ander financiele piemeltjes de dans te ontspringen. En dat lijkt nog te lukken ook.

  Hier kun je zien dat ik niet lieg wc papier is het best geschikt om geld te maken….

  http://www.details.com/culture-trends/news-and-politics/200908/the-most-notorious-counterfeiter-albert-talton?currentPage=1

  Met een HP printer 7 miljoen dollar gedrukt…min de aftrek van de kosten voor de cartridges he.. ­čśë

  Stuk uit de tekst:

  At first he thought the Treasury treated the paper, so he experimented with chemicals he found at the body shop and even tried dipping his notes in fabric softener. Nothing worked. Frustrated, he began taking a detection pen everywhere he went, trying it on whatever paper he came across. He was about to give up when one day, sitting on the toilet, he found himself staring at the roll of tissue beside him. He took out the pen: The mark showed up yellow. Talton discovered that toilet paper, the pages of Bibles and dictionaries, and newsprint are all made from the same kind of recycled paper pulp, and all take the mark.

  Maar de man is opgepakt, want de enigen die wel geld mogen drukken uit niks zijn de banken.

  Wanneer je winstgevende activiteiten niks opleveren voor het systeem ben je illegaal bezig. Vaak toch.

 5. Wat ook zeker interessant is om te zien hoe mensen reageren op de crisis. De een gaat demonstreren en actievoeren tegen de banken. De ander kijkt of deze in het buitenland een baan kan vinden en de kleinste groep gaat zaar eigen economie opzetten door een kleinschalig landbouw gebeuren op te zetten. Ook dit is een interessant aspect van deze reportage. En je hoort ook de persoonlijke verhalen van mensen.

  Daaraan gekoppeld de vraag wat je wilt gaan doen als deze economische ellende naar hier komt. Wat is jouw rol naar keuze en hoe sta je als persoon in deze situatie? Het is handig om deze vraag al bij jezelf te stellen.

  Ook heeft de financiele sector een flinke janboel van gemaakt en moeten de banken geholpen worden door de belastingbetaler en de geldpers. Maar achterliggende problemen als easypeakoil, klimaat, water, voedsel, … problemen lijkt me dat deze combicrisis niet op te lossen is door alleen de banksters aan te pakken. (Ook vind ik dat dit moet gebeuren…) Wie heel de achterliggende achtergrond bekijkt heeft geen geloof dat deze economie weer gaat groeien. Daarom denk ik dat het opzetten van landbouwcollectiefjes verreweg de beste optie is om met deze crisis te dealen.

  Verder is het interessant om te weten dat Spanje veel leegstaande dorpen heeft op zo goed als onbereikbare plaatsen. Dit was al 15 jaar geleden al het geval en de nodige van die dorpen waren/zijn gekraakt door mensen, die op een verdere afstand van de moderne maatschappij willen leven. Ik denk dat deze trend alleen maar groter kan worden als men achterkomt dat demonstreren uiteindelijk weinig blijkt te helpen.
  Mijn lijkt het duidelijk dat je van de poltiek bitter weinig hoeft te verwachten voor de aanpak van deze crisis. Het lijkt wel of ze liever de boel laten escaleren ten behoeve van de “status quo” (banken / neoliberalisme) dan de sociale problemen aan te pakken.

  Over Rosenmuller zelf: Hij voelt weer eens iets van zijn oude idealen, die hij met zijn neoliberale carriere is kwijtgeraakt. Dus dit is ook voor hem zeer therapeutisch.

 6. @2 http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1312417
  Ik gebruik zelf Linux en heb dus ook geen Silverlight. Ik snap overigens niet waarom men (Uitzending Gemist) nog Silverlight pusht. – Overigens dit is een onderdeel van een serie.

  @8 Ik neem aan dat hij ooit alles (de haven, vakbondsstrijd en de politiek) heeft gedaan voor zijn (socialistische) idealen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Paul_Rosenm├Âller) Ik trek wel een belangrijke conclusie. Als je idealen hebt. Blijf zeer ver weg van de parlementaire politiek en zijn instituties. Ze teren je idealen helemaal op en zorgen en zorgen dat je volledig corrumpeert. En volgens mij raak je ook het heldere en onafhankelijke denkvermogen kwijt, netzoals je te lang dogmatisch aan welke ideologie dan ook vast houdt. Wat zijn vader is vind ik in dit opzicht veel minder interessant.

 7. Zoals elke keer van PR onvoldoende analyse, tendentieus en opportunistisch. Vraag je altijd af: wie zegt wat en waarom. Spanje dreef voor 50% op zwart geld, de oude generatie had onroerend goed als pensioen voorziening, wat zij nu verkopen om in hun dagelijkse levensonderhoud te voorzien. Er zijn megalomane projecten opgezet door de provincies. Politiek heeft grandioos gefaald.

 8. @9 S7P
  Dank voor de link, ik heb reportage nu kunnen bekijken.

  “[i]Daaraan gekoppeld de vraag wat je wilt gaan doen als deze economische ellende naar hier komt. Wat is jouw rol naar keuze en hoe sta je als persoon in deze situatie? Het is handig om deze vraag al bij jezelf te stellen.[/i]”

  Is vaak in me opgekomen, lastig voor te stellen hier. Toch heb ik het idee dat er hier harder opgetreden zal worden in geval van kraken. Ik vind dat ze daar in de reportage in Spanje nog redelijk coulant zijn ten aanzien van het kraak gedrag. Ik denk dat hier nog sterker geldt dat een woning een middel is om je aan de regels van de wet /het systeem te moeten houden. Maar goed ik kan het natuurlijk mis hebben. Mede denk ik dat omdat ik denk dat Nederland als land meer dichtbevolkt is dan Spanje en het hier gemiddeld kouder/natter is.

 9. @11 Dat kraakverbod zal uiteindelijk niet te handhaven zijn. Wat denk je wat er gebeurt als een hele grote groep daklozen gezamelijk agressieve acties tegen de politie etc ondernemen. Dit wil men niet, dus zal men kraken dan oogluikend toestaan. Ze zullen alles doen om de bevolking zo rustig mogelijk te houden en daarvoor zal men heus wel wat slikken. Alleen zal het hier niet zo zeer om woonhuizen gaan, maar om leegstaande bedrijfsgebouwen. – Overigens de woningmarkt is hier al goed aan het vastlopen, dus het wachten op nieuwe krakers, tuinhuis etc bewoners, … is gewoon een kwestie van tijd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.