Spanje: Een neerwaartse spiraal

Terwijl Griekenland de bezuinigingen blijft uitstellen, focust de hele wereld zich vooral op de twee grote probleemlanden van de eurozone: Italië en Spanje. De omvang van deze landen is vele malen groter dan de omvang van Griekenland, waarmee de problemen van beide landen ook meteen een last is voor heel Europa. De Italianen blijven vooralsnog buiten schot al heeft het land zeker zijn problemen. Zo kwam deze week het verhaal naar buiten dat Sicilië in enorme financiële problemen verkeert. De gouverneur van het eiland liet weten dat het eiland in een liquiditeitscrisis zit, wat mede veroorzaakt zou zijn door de Italiaanse regering, die het eiland 1 miljard euro schuldig zou zijn.

Spanje daarentegen blijft het grootste zorgenkind van Europa op dit moment. Ondanks de aangekondigde bezuinigingen om het begrotingstekort op te lossen, lijkt het een onmogelijk taak aan deze doelstellingen te voldoen. Ook hier ziet het er naar uit dat het land, net als in Griekenland, in een neerwaartse spiraal is gekomen waarbij meer bezuinigingen leiden tot minder inkomsten, waardoor er nog meer bezuinigd zal moeten worden.

Onderstaande afbeelding van Reuters laat duidelijk zien in welke negatieve spiraal Spanje zich momenteel bevindt. De linkeras en de blauwe lijn geven de daling van de Spaanse huizenmarkt aan. Woensdag kwam naar buiten dat Spaanse huizenprijzen het afgelopen kwartaal met 2,6% zijn gedaald. Dit zorgt voor een min van 8,3% op jaarbasis. Hiermee is het land inmiddels al 22% van de piek af, maar heeft het pas de helft van de pijn gehad als men de cijfers vergelijkt met de eveneens zwaar getroffen Ierse huizenmarkt.

De rechteras en de gele lijn laten het percentage “slechte leningen” zien die Spaanse banken op hun balansen hebben staan. Vanwege een alsmaar verslechterende economische situatie kunnen steeds minder bedrijven voldoen aan hun verplichtingen. De vraag doemt dan ook op of het huidige beleid deze ontwikkelingen dan ook een halt zullen toeroepen of dat het de situatie alleen verergert.

16 reacties

 1. Het wordt alleen maar erger. Inmiddels noteert de 10 jarige alweer 6,96% …kwestie van tijd voordat dat dit weer even door MSM gemeld zal worden.
  10 jarige van Italië loopt ook op, noteert boven de 6.

  Het is gewoon een kruitvat met een brandende lont eraan.

 2. Volgens mij is er een game-changer op komst:

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/12586107/__Aanslag_op_Isralische_toeristen__.html

  Netanyahu heeft al dit al te kennen gegeven:
  “Iran is responsible for the terror attack in Bulgaria, we will have a strong response against Iranian terror.”

  Of de bomaanslag nu werkelijk door een Iraniër gepleegd is is niet te zeggen nog. Het kan natuurlijk ok opgezet zijn. Maar het begint wel spooky te worden.
  Sinds dat Turks toestel dat is neergeschoten is niet meer wat het lijkt…
  http://www.zerohedge.com/contributed/2012-07-17/words-war

 3. Spanje in een neerwaartse spiraal is gekomen waarbij meer bezuinigingen leiden tot minder inkomsten , waardoor er nog meer bezuinigd zal moeten worden .

  Alleen al deze regels leiden tot massa vernietiging van welk land dan ook .

  Massa vernietiging wel te verstaan van economieën die te kampen hebben met politici die zich meer eurofiel voelen dan welke nationaliteit dan ook .

  Mijn vermoeden is dat men steeds minder hun oor te luister mag gaan leggen naar de zakkenvullers van Brussel.

  Elk land weer autonoom zijn eigen munt grenzen weer terug en normaal gebruik van handelsverdragen ten tijde van de EEG , niets mis mee toch .

  En als je dan een gat in de begroting maakt , eigen schuld dikke bult en zie je eigen kloten maar te redden .

  Voordeel is dan wel dat het virus zich beperkt tot een land waar wij dan mee kunnen gaan handelen om ze weer uit het slob te halen , is al jaren zo geweest , keek altijd naar de bedankborden op boulevards van Spanje als er weer wat met ons geld verbouwd werd , maar waar wij met tevredenheid vakantie vierden om dat het toch wat goedkoper en warmer dan thuis was of elders in Europa.

  Nu lopen vele zich op te winden over een stelletje zakkenvullende bankiers van politici die zich op allerlei manieren zich aan het verrijken zijn om Europa aan ongebreidelde krediet verstrekking te doen door misbruik te maken van belastinggeld in een ESM die ongelimiteerd hiermee kunnen gaan smijten .

  Gek eigenlijk , ik zie een spiraal groeien , alleen neerwaarts wel te verstaan , met steeds grotere vraagtekens wanneer deze waanzin een keer ophoud en een beetje , jawel een beetje gezond verstand gaat zegevieren.

 4. Het volgende dominosteen in Europa. Zat er aan te komen en ondertussen “lachen” de banken zich rot hoe de problemen weer eens afgewenteld worden op de bevolking. En nogmaals… Dit is niet Spanje helpen, maar de banken die in onverantwoorde investeringen hebben gedaan zoals de huizenbubbel. Na Spanje volgt weer het volgende land. Dit proces is niet te stoppen en de reddingsbedragen worden steeds groter en het verhaal steeds ongeloofwaardiger. Steeds minder mensen zien het EU beleid te zitten en men probeert de mensen toch aan boord te houden door iedere keer te vertellen als dit of dat niet gebeurd of besloten wordt zakt morgen de boel in elkaar. Angst om de mensen toch pro Europa te laten zijn. Uiteindelijk zakt dit systeem idd inelkaar en ik denk zelf door (hyper)inflatie of door volksopstanden. En voor die tijd hebben we eerst onze democratie volledig ingeleverd en is Europa een superstaat verworden.

  Ondertussen blijft de financiele markten zich fixeren op de problemen in Europa, terwijl de situatie in de VS met 48 bijna failliete staten (maar tijdens de presidentsverziekingen mag er niet over gepraat worden om tussen 2 nietszeggende poppen te kiezen, die allebei om het hardst staan te liegen.), de situatie in Japan met een staatsschuld, die ontiegelijk hoog is (en nooit afgelost kan worden), een kwakelende economie en enkele decennia stimuleringspraktijken, …. Ook in China komen steeds slechtere berichten.

  En ondertussen verspreidt de mainstream media groeileugen naar groeileugen.

  Het is een race naar de bottom met dit door en door failliete neoliberale , centrale banken die geld uit luchtbakken en als schuld op de markt zetten systeem en de problemen ten gevolgen van de grenzen aan de mogelijkheden die de aarde ons biedt.

  En ondertussen blijft men halsstarrig vasthouden aan gelddrukken, stimuleren en meer schulden maken.

 5. @S7P, De US doet het nu heel slim. Ze houden zich vooral op de achtergrond, althans ze proberen dat zo goed als ze kunnen.
  Trying to keep your eye off the ball…
  In de US gaat het nog veel slechter. Inmiddels heeft city nr.4 zich aangemeld dat het graag op lijst van failliete steden wil prijken.
  Intussen bouwen ze de vloot al op in The Strait of Hornuz. Ik zie dat Israël dadelijk de aanval in zal gaan zetten op Iran. Iran zal raketten afvuren op SA, daarom ligt de vloot van de US daar om die raketten tegen te houden.
  Het kan snel gaan nu. Dit zou op dit moment echt iets zijn wat men nu nog niet zou verwachten. En ineens is het gestart.
  Let maar op, over 4 jaar komen de berichten naar buiten dat er totaal geen bewijs is gevonden van nucleaire installaties. Dat zal een deja vu momentje kunnen zijn….smoking gun? Weapons of mass destruction?…

 6. @5 Dat het met de VS veel slechter gaat dan Europa is mij ook allang bekend. Vandaar het vermelden van de 48 failliete staten. En het verhaal van Japan ook.

  De VS verbloemd zijn leugen door zijn eigen centrale bank waardoor de overheid iedere maand 50% meer kan uitgeven dan dat er binnenkomt EN hun imperialistische optreden wat mogelijk is dat de VS in tegenstelling tot Europa een superstaat is. Vandaar dat Eurocraten geloven dat een Europese superstaat de Euro problemen kunnen oplossen. De VS economie (Dollar) gaat er aan en de Euro gaat er ook aan. Alleen weet ik niet in welke volgorde dit gebeurd.

  Het is overduidelijk een olie oorlog en die kernwapens…. Dat kernwapenverhaal is een grote leugen. Netzoals de chemische wapens in Iraq. Iran is geen bedreiging voor de regio. De VS wel.

  Het erge is dat ze in de VS tussen 2 oorloghitsers kunnen kiezen. Een keus van niets en het is erg duidelijk dat de democratie in de VS ronduit nep is en 2 presidentskandidaten heeft die beide door big $$$ gesponserd worden. Het is net het verschil tussen Pepsi en Coca Cola. En een andere drankje is er niet. Ik hoop dat men NIET gaat stemmen, want tussen Romney en Obama is geen keus.

  Oorlog is een prima manier gebleken om slechte binnenlandse situatie weer even voor de buitenwacht te verbloemen. En dan iedere avond die oorlog op TV en maar niets hoeven te vertellen over de economische puinhoop.

 7. Ik zat het net ook te lezen Ruben. Bizar dat Sicilië 400 mln euro krijgt van het land zelf dat dat geld ook niet heeft. Gewoon even simpel het saldo selecteren op een Windows machine, druk op F2 en past u het getal maar aan.

  Ik denk dat het de US aan het eind van het jaar wel eens op zou kunnen gaan breken als:
  – schuldenplafond verhoogd moet worden
  – oplossing van fiscal cliff ligt bij CTRL+P
  – VS Israël zal ondersteunen in oorlog met Iran
  – eigen economie aan moet zwengelen in het gevecht tegen deflatie

  “Get to work Mr. Chairman!”

 8. Precies S7P : two wings of the same US-eagle …

  Dat is in Europa trouwens niet anders, netzo min als in Nederland, al heeft onze nationale kleiduif een vleugeltje of 10.

  Maar waar ik voor reageerde : Luister eens naar de lààtste minuut van dit interview met Kees de Korte, dus zeg vanaf 3:00 min, dat is namelijk een zéér interessante analyse van de Chinese economie op dit moment .
  Kees zegt hierin o.a. “China wordt ingehaald door eigen afval” , en dan doelt hij daarmee natuurlijk niet op de Chinese produkten…

  http://www.bnr.nl/?service=player&type=column&audioId=1602724

  Even een nuance over die Chinese produkten waar iedereen (ondergetekende incluis) zo graag op scheldt ; feitelijk is het zo dat Westerse afnemers / tussenpersonen gewoon vràgen om die troep, waarna China aan die vraag beantwoordt.
  Zo van : “Hé, Han-nemanneke, maak voor mij eens 20 miljoen aanstekers die gemiddeld maar 75 keer hoeven te kunnen worden gebruikt, inclusief een testrapportje, en wel voor 0,10 € per stuk, dan hebben wij een spléét van een deal”.
  Ongeveer dan hè ?

  Maar China schijnt dus wel degelijk top-produkten te kunnen maken, àls er maar voor betaald wordt, wat natuurlijk niet meer dan logisch is, maar dat willen de Westerlingen doorgaans niet ivm hun marge.

  Afijn, luister nou even naar dat laatse minuutje, dan begrijpt u meteen waarom wij allen gedoemd zijn wereldwijd (tijdelijk) gezamenlijk ten onder te gaan …

  Solidariteit boven alles, niet ?

  … net als ‘building 7’ op 9-11 hi-hi 8)

 9. @Gangpad / #5 : hou nou es op met je enge praat zeg … een Midden Oosten oorlog … hoe [u]kom[/u] je d’r bij zeg … en zet die tv uit … negatieveling dagge d’r bent …

  😉

 10. @Gaenpad : ik heb je debka-doccie zojuist gezien ; ik verwacht persoonlijk ook dik ‘vuurwerk’, logisch …

 11. @8 Met Obama of Romney komen alleen nog meer brokken van. En ondertussen worden de presidentskandidaten vol geduwd met corperate gelden in de hoop dat de a.s. president vooral naar hun belangen kijkt als hij eenmaal zit. En de geldpersen en de leugens…. Die blijven maar doorgaan. En als er oorlog is, is van heel die crisis niets meer te zien in de media en dat schuldenplafond is ook geen probleem meer.. En was het niet Gerald Celente die keer op keer zegt dat Obama door Wallstreet gesteund wordt. En diezelfde Wallstreet mannetjes worden Euforisch als het slecht gaat met de economie, want dan kunnen ze weer een nieuwe financiele shot drukpers geld krijgen…. Junks!!!

  Je stikt van de problemen, je knikt naar Israel, er komt oorlog, je gaat helpen en heel de media staat vol oorlogspropaganda. En je kunt economisch voorlopig alles doen wat je wilt, want er kraait toch geen haan na. En de doden…. Zolang het maar Iraanse doden zijn maakt het toch geen moer uit. Respect voor andermans leven is 0,00000000.

  Ook in Europa kan men dan klakkeloos van alles doorvoeren wat in het belang is van de bankcriminelen en niet voor de bevolking. Denk maar aan een EU-superstaat.

  Als mensen al niet anti-oorlog zijn is dat al alleen al een reden om anti-oorlog te worden.

  En heel die fixatie op Europa (Griekenland, Spanje, Italie) is alleen om tijdens de presidentsverkiezingen het slechte nieuws buiten de VS te houden. Immers Obama moet weer herkozen worden.

  @9 Ik luister regelmatig naar Kees de Kort en dit heb ik ook gehoord. En als we kwaliteit willen kunnen de Chinezen dit idd in notime leveren. En als ze het niet kunnen willen ze het zeker wel leren. Over de politieke situatie in NL heb ik elders al uit de doeken gedaan. En idd sofar nothing new.

 12. Wanneer een diepte punt bereikt is kan het alleen maar omhoog. Vrees dat het nog vele malen erger kan. De Spanjaarden die ik ken hebben nog werk, gelukkig zijn er nog wel mensen met werk daar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: