Spanje: Een neerwaartse spiraal

16

Terwijl Griekenland de bezuinigingen blijft uitstellen, focust de hele wereld zich vooral op de twee grote probleemlanden van de eurozone: Italië en Spanje. De omvang van deze landen is vele malen groter dan de omvang van Griekenland, waarmee de problemen van beide landen ook meteen een last is voor heel Europa. De Italianen blijven vooralsnog buiten schot al heeft het land zeker zijn problemen. Zo kwam deze week het verhaal naar buiten dat Sicilië in enorme financiële problemen verkeert. De gouverneur van het eiland liet weten dat het eiland in een liquiditeitscrisis zit, wat mede veroorzaakt zou zijn door de Italiaanse regering, die het eiland 1 miljard euro schuldig zou zijn.

Spanje daarentegen blijft het grootste zorgenkind van Europa op dit moment. Ondanks de aangekondigde bezuinigingen om het begrotingstekort op te lossen, lijkt het een onmogelijk taak aan deze doelstellingen te voldoen. Ook hier ziet het er naar uit dat het land, net als in Griekenland, in een neerwaartse spiraal is gekomen waarbij meer bezuinigingen leiden tot minder inkomsten, waardoor er nog meer bezuinigd zal moeten worden.

Onderstaande afbeelding van Reuters laat duidelijk zien in welke negatieve spiraal Spanje zich momenteel bevindt. De linkeras en de blauwe lijn geven de daling van de Spaanse huizenmarkt aan. Woensdag kwam naar buiten dat Spaanse huizenprijzen het afgelopen kwartaal met 2,6% zijn gedaald. Dit zorgt voor een min van 8,3% op jaarbasis. Hiermee is het land inmiddels al 22% van de piek af, maar heeft het pas de helft van de pijn gehad als men de cijfers vergelijkt met de eveneens zwaar getroffen Ierse huizenmarkt.

De rechteras en de gele lijn laten het percentage “slechte leningen” zien die Spaanse banken op hun balansen hebben staan. Vanwege een alsmaar verslechterende economische situatie kunnen steeds minder bedrijven voldoen aan hun verplichtingen. De vraag doemt dan ook op of het huidige beleid deze ontwikkelingen dan ook een halt zullen toeroepen of dat het de situatie alleen verergert.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie