Spanje en Finland bereiken deal over onderpand

14

We weten nog goed dat zowel minister Jan Kees de Jager als premier Rutte tijdens hun laatste debat in de Tweede Kamer beloofden dat Finland nooit onderpand zou krijgen van noodlijdende eurolanden. De term ‘windowdressing’ viel zoals gebruikelijk en indien er toch een Finse deal zou plaatsvinden, dan zou dit betekenen  dat Nederland precies hetzelfde zou gaan eisen. De Jager zal in de veronderstelling zijn geweest dat dit nooit zou gaan gebeuren en dat aparte deals onmogelijk zouden blijken. Na deze week is het echter tijd voor Rutte en De Jager om hun beloftes na te komen en aan de onderhandelingstafel te gaan, nu de Finnen een deal met de Spanjaarden hebben gesloten.

Volgens Jutta Urpilainen, de Finse minister van Financiën, heeft het land in ruil voor zijn steun aan Spanje een onderpand bedongen ter waarde van 770 miljoen euro. Dit komt neer op grofweg 40% van het Finse aandeel in de redding van Spanje. Het onderpand zal door Spanje cash worden uitbetaald en is hiermee voor zover de enige in Europa, aldus Urpilainen. In ruil voor het onderpand zal Finland zijn verplichtingen wel in één keer aan het land voltooien, in plaats van de vijf termijnen zoals eerder werd afgesproken met de andere landen van de eurozone.

Het onderpand dat door Spanje wordt uitbetaald, dat uit het deposito garantiestelsel moet komen, zal worden geïnvesteerd in obligaties van de top vijf landen van de eurozone. Dit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de renteverschillen verder zullen oplopen. Terwijl de rentes in de periferie van de eurozone tussen de 6 en 7 procent blijven schommelen, zien we steeds meer ‘veilige’ eurolanden met negatieve rentes. Na eerder Duitsland, Nederland en Frankrijk was het woensdag de beurt aan Finland. De Finnen gaven obligaties uit met een loopduur voor twee jaar tegen een negatieve rente. Zie hieronder de grafiek via Bloomberg.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie