We weten nog goed dat zowel minister Jan Kees de Jager als premier Rutte tijdens hun laatste debat in de Tweede Kamer beloofden dat Finland nooit onderpand zou krijgen van noodlijdende eurolanden. De term ‘windowdressing’ viel zoals gebruikelijk en indien er toch een Finse deal zou plaatsvinden, dan zou dit betekenen  dat Nederland precies hetzelfde zou gaan eisen. De Jager zal in de veronderstelling zijn geweest dat dit nooit zou gaan gebeuren en dat aparte deals onmogelijk zouden blijken. Na deze week is het echter tijd voor Rutte en De Jager om hun beloftes na te komen en aan de onderhandelingstafel te gaan, nu de Finnen een deal met de Spanjaarden hebben gesloten.

Volgens Jutta Urpilainen, de Finse minister van Financiën, heeft het land in ruil voor zijn steun aan Spanje een onderpand bedongen ter waarde van 770 miljoen euro. Dit komt neer op grofweg 40% van het Finse aandeel in de redding van Spanje. Het onderpand zal door Spanje cash worden uitbetaald en is hiermee voor zover de enige in Europa, aldus Urpilainen. In ruil voor het onderpand zal Finland zijn verplichtingen wel in één keer aan het land voltooien, in plaats van de vijf termijnen zoals eerder werd afgesproken met de andere landen van de eurozone.

Het onderpand dat door Spanje wordt uitbetaald, dat uit het deposito garantiestelsel moet komen, zal worden geïnvesteerd in obligaties van de top vijf landen van de eurozone. Dit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de renteverschillen verder zullen oplopen. Terwijl de rentes in de periferie van de eurozone tussen de 6 en 7 procent blijven schommelen, zien we steeds meer ‘veilige’ eurolanden met negatieve rentes. Na eerder Duitsland, Nederland en Frankrijk was het woensdag de beurt aan Finland. De Finnen gaven obligaties uit met een loopduur voor twee jaar tegen een negatieve rente. Zie hieronder de grafiek via Bloomberg.

14 reacties

  1. De Jager en Rutte hebben dus wat werk aan de winkel. Eens kijken of ze nu hun bekwaamheid kunnen tonen aan het welwillende Nederlandse volk. Ben benieuwd of ze hun belofte na zullen gaan komen…

  2. Kijk, dit soort constructies snap ik nou niet helemaal. Ik zou eerder denken aan een onderpand in de vorm van een eiland oid.

    …Hoewel…

    Dit zou dan weer lijken op een soort van economische oorlogvoering.

  3. @Gaenphed:
    Veel beloven, weinig geven… (zoals zo veel beloften)
    Je weet toch hoe mak Jan Kees en Mark zich weer zullen schikken, allemaal in ‘het belang’ van Europa. Jan Kees zal ook zeggen dat een onderpand ook niet noodzakelijk is, Spanje heeft namelijk beloofd dat ze alles keurig weer terug zullen betalen.

    En zo blijken de Finnen toch weer iets slimmer dan onze Nederlandse politici. En wordt het gewoon weer door het grootste gros van de Nederlandse bevolking zonder slag of stoot gepikt…

  4. Zo is het maar net Benjamin. Het gros van de NL-bevolking heeft totaal geen idee van wat speelt.

    Ik denk dat ik maar een spoedcursus Fins ga nemen…

  5. De domheid die ik de Nederlanders toedicht zie ik hier alweer tentoon gespreid. Alsjeblieft Jan Kees vraag geen onderpand want da moeten we die straks ook zelf geven. Voor de onnozelen onder ons , we zijn zelf ook failliet. Helaas hebben weinigen het door maar ziet u Texel al als onderpand ? God behoede het en geef onze hersenloze bestuurders enige wijsheid, alstublieft.

  6. Eurograph of doom…

    http://blogs.telegraph.co.uk/finance/jeremywarner/100018786/the-euro-graph-of-doom/

    “Graphics can often tell a story better than words. For those who think the euro already doomed, the following graphic, drawn from the International Monetary Fund’s latest Global Financial Stability Report, tells it all…”

    Italië en Spanje lopen leeg qua kapitaal en Duitsland wordt een tikkende tijdbom. Duidelijk artikel vind ik en inderdaad…”unsustainable”…

  7. Het doomies! Eat this:

    http://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/video-een-wereld-vol-overvloedige-drank-sex-en-hamburgers/

    en dit:

    http://filodivers.blogspot.nl/2012/07/economie-world-of-abundance.html

    Ik weet het, de meesten zien liever doemscenario’s, vallende euro’s, hongersnoden en ellende, maar dat zal wel te wijten zijn aan het verlangen naar een ‘interessant’ leven. Helaas voor de doomies: De toekomst heeft veel moois voor iedereen in petto!

    En dat malle schaarste-idee: zoals eerder gezegd: Schaarste is een misvatting. Een zelf-beperkende gedachte. Net zoals dat rare idee om geld aan goud te koppelen of edelmetaal te gaan hamsteren. Ouderwetse rarigheid. 😛

  8. Leuk Dave, maar dat is over 10 tot 30 jaar. Dus heel mooi, maar dat gaat niet NU ons probleem oplossen.

    Dat ze denken ‘schaarste’ uit te kunnen bannen is natuurlijk wel super, zoals water en voedsel. Ik ben voor.

    Ik zie alleen nog niet in hoe jij denkt dat dit apparaat, of deze apparaten, die nog (uit-)ontwikkeld moeten worden, onze schuldprobleem gaat oplossen. Of het conflict kan oplossen dat zich nu aan het ontvouwen is in het MO.

    Je kan anderen uitmaken voor doemdenkers, voordat we in jouw paradijs zullen belanden gaan we eerst door een financiële hel of 2. En daar zal geen toestel of apparaat op tijd klaar voor zijn om dat op te lossen. Of denk jij soms dat het allemaal wel mee zal vallen volgend jaar? Dat je wat meer te besteden zult hebben? Wij als NL-volk een flink leap voorwaarts zullen doen?
    Zoja…ik help het je hopen! Want het is niet zoals ik het zie, helaas.

  9. @9 Dave
    Geweldig heh, al die technologie ! Ikzelf ben zo’n technologie nerd ! Zonenergie, windenergie en de ontwikkelingen in accu’s en robots. Fascinerend !

    Terwijl ik zat te bedenken hoe ik op je zou reageren las al reeds de reactie van Gangpad. Hier sluit ik me geheel bij aan.

    Helaas…

    Op het moment praten we in termen van onderpanden van Spanje voor Finland allemaal een beetje te acuut voor het nu.

  10. @Dave

    Natuurlijk kun je kiezen om een niet-schaars goed als geld te nemen, zoals zand of zeewater. Maar dan moet je daar wel heel veel voor gebruiken om ermee te betalen. Wil jij 100 tankwagens zeewater als salaris? Denk je dat iemand anders dat spul als geld wil? Je komt toch uit op een schaars goed als geld, simpelweg omdat dat wel wordt geaccepteerd en omdat dat oneindig veel meer betaalgemak geeft. En wat te denken van Weimar, Hongarije 1946 en Zimbabwe, met hun “geld in overvloed”. Was niet echt een succes.

  11. http://blogs.tijd.be/bbb/2012/07/blinkend-goud-het-duisterste-hoekje-van-de-city.html

    Citaat:”Het was het eerbiedwaardige beurshuis NM Rothschild & Sons dat de dagelijkse goudfixing opstartte in 1919 en continu voorzitter was.
    In 2004 zette Rothschild een punt achter meer dan twee eeuwen spilfunctie in de Londense goudhandel door uit de business te stappen. Barclays nam het vrijgekomen zitje in. Het voorzitterschap van de goudfixing roteert sindsdien jaarlijks.”

  12. Mooi was geweest als wij voor de papieren belofte goud en zilver als onderpand zouden ontvangen. Niet dat je het kan eten, maar na jaren op de zeebodem heeft nog niks aan waarde ingeleverd t.a.v welke valuta ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: