Spanje en Italië het meest LTRO-verslaafd

14

In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de Italiaanse en Spaanse banken het meeste gebruik hebben gemaakt van de kredietfaciliteiten van de ECB bij de eerste LTRO-veiling. Het niveau van de landen die al aan het infuus hangen zoals Griekenland, Ierland en Portugal is nagenoeg onveranderd gebleven. De landen die aan de vooravond staan van een ineenstorting hebben bij de eerste LTRO-ronde massaal gebruik gemaakt van de leningen. Ook België en Frankrijk hebben fors meer geleend, vermoedelijk zal Dexia daar een groot aandeel in hebben.

Aan de rechterkant van de grafiek zie je het gebruik van de depositofaciliteit van de ECB. De banken van de ‘veilige’ landen Finland, Duitsland en Nederland vertrouwen de rest van Europa niet. Zij plaatsen hun overtollige miljarden liever bij de ECB dan dat ze het vermogen uitlenen aan een andere bank. Op deze manier verminderen ze hun blootstelling aan de risicolanden binnen Europa. De PIIGS maken amper gebruik van de ECB depositofaciliteit omdat ze elke euro nodig hebben om alle verliezen te dekken.

De tweede grafiek toont de wijziging in de aankoop van overheidsobligaties in de maanden december 2011, januari 2012 en februari 2012. Op december 2011 voor Italië na hebben de Spaanse en Italiaanse banken fors meer obligaties gekocht van hun eigen overheden, tot 23 % meer. Niet toevallig daalde de rente van deze landen fors tijdens dezelfde periode.

Dit is dan ook de reden waarom de ECB LTRO ontworpen heeft. Door de banken de nodige liquiditeiten te verschaffen, kunnen zij obligaties opkopen van hun eigen overheden. Het obligatielandschap is in Europa heel versnipperd waardoor besmetting het grootste probleem vormt. Als de meeste Griekse obligaties in Griekenland zaten, waren de Grieken al lang en officieel failliet geweest. LTRO moet dus de versnippering tegen gaan. Vooral Spaanse en Italiaanse banken halen de obligaties naar huis. Indien één van deze landen, of beide, in dezelfde problemen komen als Griekenland, Ierland of Portugal, blijft de val beperkt tot het eigen land.

Ronald (Fininfo-be)