In de onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat de Italiaanse en Spaanse banken het meeste gebruik hebben gemaakt van de kredietfaciliteiten van de ECB bij de eerste LTRO-veiling. Het niveau van de landen die al aan het infuus hangen zoals Griekenland, Ierland en Portugal is nagenoeg onveranderd gebleven. De landen die aan de vooravond staan van een ineenstorting hebben bij de eerste LTRO-ronde massaal gebruik gemaakt van de leningen. Ook België en Frankrijk hebben fors meer geleend, vermoedelijk zal Dexia daar een groot aandeel in hebben.

Aan de rechterkant van de grafiek zie je het gebruik van de depositofaciliteit van de ECB. De banken van de ‘veilige’ landen Finland, Duitsland en Nederland vertrouwen de rest van Europa niet. Zij plaatsen hun overtollige miljarden liever bij de ECB dan dat ze het vermogen uitlenen aan een andere bank. Op deze manier verminderen ze hun blootstelling aan de risicolanden binnen Europa. De PIIGS maken amper gebruik van de ECB depositofaciliteit omdat ze elke euro nodig hebben om alle verliezen te dekken.

De tweede grafiek toont de wijziging in de aankoop van overheidsobligaties in de maanden december 2011, januari 2012 en februari 2012. Op december 2011 voor Italië na hebben de Spaanse en Italiaanse banken fors meer obligaties gekocht van hun eigen overheden, tot 23 % meer. Niet toevallig daalde de rente van deze landen fors tijdens dezelfde periode.

Dit is dan ook de reden waarom de ECB LTRO ontworpen heeft. Door de banken de nodige liquiditeiten te verschaffen, kunnen zij obligaties opkopen van hun eigen overheden. Het obligatielandschap is in Europa heel versnipperd waardoor besmetting het grootste probleem vormt. Als de meeste Griekse obligaties in Griekenland zaten, waren de Grieken al lang en officieel failliet geweest. LTRO moet dus de versnippering tegen gaan. Vooral Spaanse en Italiaanse banken halen de obligaties naar huis. Indien één van deze landen, of beide, in dezelfde problemen komen als Griekenland, Ierland of Portugal, blijft de val beperkt tot het eigen land.

Ronald (Fininfo-be)

14 reacties

  1. Interessant!
    Alleen is deze zin niet zo realistisch: “Indien één van deze landen, of beide, in dezelfde problemen komen…., blijft de val beperkt tot het eigen land.”

    Als Spanje omvalt, dan vallen alle Spaanse banken om, en dan betalen die banken hun LTRO leningen niet terug. Dan is de ECB/Draghi nat en die verhaalt het weer vrolijk op de Bundesbank, DNB, etc..

    De val blijft mijns inziens dus geenszins beperkt tot de PIIGS-landen..

  2. Liquiditeit genoeg, de solvabiliteit sucks. En dat laatste komt voorlopig niet terug, de eerste dertig jaar niet.

    Nou, dan weet je het wel…..

  3. De ECB maakt de banken en de landen verslaafd aan de kredieten, ze kunnen op een gegeven moment niet meer zonder. Ik verwacht dat Portugal ook richting Griekenlang scenario gaat, nog een bailout, niet genoeg geld.

    En dan is Spanje aan de beurt. Ik betwijfel wel of Duitsland nog steeds braaf zal gehoorzamen. Er moet een punt komen dat de Duitsers zich zullen terugtrekken. Zou mij niets verbazen als ze stilletjes al bezig zijn met een plan C, en dat de mark dan weer gewoon weer gebruikt gaat worden.

    Deze opzetten van een Europese monetaire unie blijkt een fiasco. Alles werd over een kam geschoren, nu wordt op eens duidelijk hoe verschillende de europese landen zijn. Er zal een tweedeling moeten komen.

  4. Ik wil graag het linkje van knowtoomuch nog eens onder de aandacht brengen. Want die is verloren gegaan in het oude reactie systeem (@redactie: bedankt voor het terugzetten).

    Fundamenteel zitten de centrale banken en de politici er doorheen! Dit kan niet lang meer gaan duren, maar de meesten steken hun kop in het zand, banksysteem gaat vallen, lees dit stuk maar eens door:

    http://gainspainscapital.com/?p=1651

  5. Precies, Snel, HULDE aan de redactie !

    Ja, VanZaken, ik heb A. Salbuchi (een meer dan integere Argentijn) al eens in één van de vele (super-) interessante interviews van/door D Smith (www.iamthewitness.com) horen vertellen dat sinds 1970 Argentinië 4 giga-devaluaties heeft meegemaakt waarbij in totaal 14 NULLEN (!!!) ‘verloren’ zijn gegaan. Om dit te illustreren zei hij : “voor een huidig (Argentijns) dubbeltje van nu (2011 geloof ik) kon je 40 jaar geleden alle onroerend goed in Argentinië opkopen”.

    Afijn, u begrijpt waarom ik inmiddels nog maar in 3 metalen geloof, waarvan N° 2 & 3 ‘edel’ zijn natuurlijk …

    The first being lead …

    ‘Lood’ dus hè ..?

    helaas …

  6. Ook hierbij mijn hulde aan de redactie..
    In deze roerige tijden is duidelijkheid op zijn plaats en ik vind het veel beter zo..

    @KTM, juist ! To protect en to serve..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: