rellen spanje

In Spanje weet de regering onder leiding van premier Rajoy niet hoe men met de alsmaar toenemende volkswoede om moet gaan. Men staat midden in een enorm mijnenveld. Enorme schulden bij de banken, bedrijven, particulieren én zeker niets als laatste de staat. Zowel centraal als regionaal. Rajoy maakt in zijn optredens een allerminst sterke indruk en probeert dit te compenseren door ferme taal richting de EU uit te dragen en lokaal door de politie hardhandig te laten optreden. Het vervelende is echter dat er steeds meer demonstranten komen en het vat politiemensen zo langzamerhand aan het leegraken is.

Intimidatie

Bij de grote demonstratie op 25 september werden maatregelen uit de kast gehaald die in het tijdperk van generaal Franco niet zouden hebben misstaan. Om hun te “beschermen” werden van de in bussen aankomende demonstranten bij voorbaat al de personalia vastgelegd. De demonstranten die vaak urenlang in de bus hadden gereisd hebben het helemaal gehad met de regering en de volksvertegenwoordigers. Ze voelen zich absoluut niet meer vertegenwoordigd door de huidige politici die naar hun mening ver van het  volk afstaan en alleen voor de belangen gaan van weinigen.

Voor wie wil zien hoe hard het er gisteren aan toeging en hoeveel mensen kwamen demonstreren die moet hier maar eens kijken.

Heeft Spanje wat te verbergen?

Duidelijk is dat Spanje in grote nood verkeerd. Keer op keer horen we echter van premier Rajoy of minister Guindos van Financiën dat hulp –nog- niet nodig is, zeker niet als daaraan strikte voorwaarden worden verbonden wat betreft kostenbeheersing en herstructurering. Het gefluister dat Rajoy wel eens wat te verbergen kon hebben, bang is voor zijn eigen politieke hachje en daarom geen pottekijkende inspecteurs in zijn land wil zien, wordt steeds luider. Wie de gang van zaken in Griekenland nog eens even zijn geestesoog laat passeren en daarbij terugdenkt aan de onophoudelijke rij van meldingen dat het tekort weer groter was dan gemeld of gedacht, die kan wel aanvoelen hoe het zal gaan als in Spanje de deksel van de beerput wordt gelicht. Het zou dan wel eens heel erg kunnen gaan stinken.

rajoy spanje crisis

Premier Rajoy

In de afweging,  happy – not happy, is het voor ons toeschouwers wel duidelijk dat de Spaanse premier Rajoy niet echt lekker in zijn vel zit en er kennelijk niet van overtuigd is dat hij de crises wel aankan. Het zal voor Spanje en de Spanjaarden echt een testcase gaan worden. Men zal moeten kiezen. Teruggaan naar oude machtsstructuren van het klassensysteem of een sprong naar voren maken die hoort bij een moderne en democratische maatschappij. De goed opgeleide jongeren, die via internet dagelijks kennis kunnen nemen van de ontwikkelingen in de wereld, zullen vooruit willen dat is zeker. De herfst in España zou wel een heet kunnen worden.

24 reacties

  1. Die stakkers daar in Spanje.

    Maar diezelfde toestanden komen uiteindelijk ook in NL, let maar op, en je wil niet weten in wat voor staat Spanje dàn zal zijn, want ‘het’ is allemaal nog maar nèt begonnen …
    [b]
    -edit- deel offtopic verwijderd[/b]

    @Koen : bedankt voor de chirurgische ingreep ; is je heggenschaar in de reparatie wellicht ? 😉

  2. Groot gelijk hebben ze , de kop in met die vuile politici, bankiers en ander grootgraaigespuis. Nu kunnen ze hun afgerichtte hondjes nog tussen de burger en zichzelf inzetten, maar dat het is slechts een kwestie van tijd voordat ze zelf hardhandig aangepakt gaan worden, let op mijn woorden.
    Genoeg is genoeg, en aangezien elke wettelijke weg is dichtgetimmerd en tot niets leid is er op het laatst maar 1 oplossing..

    En dit is slechts het begin , de rest van europa volgt…

  3. Het geld is niet gelijkmatig verdeeld in de maatschappij. Het is goed dat de bevolking in deze landen in opstand komt. Dat kunnen wij (Nl) niet voor de Spanjaarden of Grieken regelen, dat moeten ze zelf doen om het geld terug te halen naar de burger.

  4. Herhaling van zetten. Dit hebben we ook toen met Griekenland gezien. Euroleider roepen dat de crisis is opgelost, maar dat is het niet. Eerst moet de rente weer op kritiek niveau komen, voodat de mega bailout er komt voor spanje. Maar met de mega bailout komt er ook steeds meer frictie tussen de eurolanden. Dit kan op deze manier nog jaren doorgaan.

  5. @ Bert: Inderdaad. De protesten zijn meer onmacht dan dat echt wat terughalen. Eigenlijk gaat het de overheid alleen maar meer kosten, door alle vernielingen. Helaas is het wel noodzakelijk om de politiek in beweging te brengen. Dat hebben we in Griekenland gezien. Niet dat het daar nu goed gaat, maar toch.

  6. @KTM: Nederland heeft een vastgoedmarkt waarvan de prijzen nog voor een groot deel moeten instorten en dat geldt niet in de laatste plaats voor het commerciele vastgoed. Door het inzakken van de economie en het verder toenemen van het aantal faillissementen zal de leegstand nog veel erger worden en zullen door de binnenkort hoge werkloosheid het aantal gedwongen verkopen explosief toenemen. Door het totaal ontbreken van belangstelling om een woning te kopen zullen veel gedwongen verkopen worden afgeblazen. Gezien de gebeurtenissen in Haren vrees ik dat er vooral onder de jongere generaties voldoende agressie aanwezig is om het lontje in het kruidvat te doen aansteken.

  7. Vreselijk om te zien hoe het er aan toe gaat in Madrid. Politie bij elkaar gedrongen met als wapen de stok, het schild en het traangas of schieten ze met rubberen kogels..? Beiden kanten krijgen klappen.. de politie, duidelijk in de minderheid, moet vals spelen om het überhaupt enigszins te kunnen winnen.. als dat hun orders waren.. hebben ze eigenlijk al verloren.. en dat lijkt mij prima.

    De meeste Nederlanders die ik ken.. zijn makke schapen en zullen nooit en te nimmer iets doen wat niet mag. Een revolutie in Nederland.. haha.. laat me niet lachen! Zelfs al moeten ze voor een aardappel van Maastricht naar Groningen lopen.. ze blijven braaf mokken en de werkelijkheid accepteren zoals ie is. Geen beweging in te krijgen. Daar komt bij.. ons kent ons.. de politieke leiders zijn net zo met af en toe een externe prikkel van één of andere multinational dat extra geld in het laatje brengt en een verandering in beweging veroorzaakt. Polderjongens.. geen pieken en dalen zoals in Spanje.

    Voetbal? Jaja.. daar hebben ze verstand van, daar willen ze voor knokken.. maar toch niet voor idealen? Jonguh!

  8. @cynicus.. dat een slager geen winst meer kan maken op zijn vlees omdat de huurprijs te hoog is.. doet ‘m stoppen.. maar wonen moet hij.

    De woningnood is nog steeds niet opgelost dus ik denk dat het aannemelijker is dat de daling van de huizenprijzen in dit overbevolkte land op een bepaalde hoogte stagneert. De woningmarkt is op zoek naar een nieuwe balans.. niks mis mee. Anders wordt het wanneer je land genoeg hebt, zoals in Spanje. Grond is hier schaars. Met z’n tienen in een kippenhok.. dan wordt je plekkie vanzelf wat waard. Ja, banken hebben problemen maar bepalen m.i. maar voor een klein deel de waarde van een huis dmv de financiering die ze aan willen bieden.

  9. Ik denk dat wij het veel te goed hebben om massaal te gaan demonsteren, afgezien van de minima waar het wel moeilijker is om rond te komen.

    De grote protesten komen hier pas wanneer de hardwerkende Nederlander keihard in zijn portemonnee geraakt wordt. Wanneer de minima hard geraakt worden, kraait er geen haan naar, hooguit organisaties die wat tegen de armoede willen doen.

    Het wordt hoog tijd dat de financiële markten aangepakt worden, want die kunnen landen maken of breken! Maar hoe moeten we dat doen, moeten we massaal banken en effectenbeurzen gaan bezetten?

  10. De politiek en de bankiers geven het goede voorbeeld.

    Je mag niet zeggen dat ze liegen, maar dat ze creatief omgaan met de waarheid.

    Wat is merk is dat steeds meer Nederlanders dit voorbeeld gaan volgen, als ze de kans hiertoe hebben.

    Ik denk dat meer belasting, gaat uitmonden in minder belasting.

    Wij mogen harder rijden. Toch lijkt het of iedereen zachter gaat rijden ivm de hoge brandstof prijzen.
    Sporten is goedkoper dan een dag weg met de auto.
    Mensen laten de auto staan.

    Ook zie ik steeds meer mensen stoppen met roken.

    Bepaalde groepen zijn gestopt met het uitgeven van geld en de sommige groepen kunnen niet meer uitgeven.

    Ik denk dat de uitwerking van Kunduz een tegenovergestelde uitwerking gaat krijgen. Ik denk het niet, weet het bijna wel zeker.

  11. Als ik naar Spanje en Griekenland kijk, zeg ik, er gloort hoop.
    Het zou zo maar zo kunnen zijn dat de gebeurtenissen elkaar, vanaf nu, steeds snellen gaan opvolgen, als een nucleaire reactie.
    Laten we het hopen, en wat mij betreft heiligt het doel bijna alle middelen. Wilde stakingen, massieve protesten, openbare gebouwen bezetten, het land lam leggen etc.
    Geen prijs is te hoog om de elite angst aan te jagen. De immorele elite kan het volk legaal alles afnemen ( welvaart, zekerheid, respect, en democratie ), maar er komt een tijd dat nieuwe wetten zich tegen hen zullen keren .
    En dan zullen ze op hun knieen moeten en smeken om een algemeen pardon.
    Maar goed, ik hoop dat het Griekse en Spaanse volk een glorieuze overwinning op de elite zullen behalen en dat de morele revolutie zich over het hele Europese continent zal uitbreiden.
    Terwijl ik dit zit te tikken staat de ‘wereld draait door’ aan, en hoor ik die akelige eurofiele dwaas Matthijs Bouwhuis, een econoom, een walgelijk positief verhaaltje over de euro bij elkaar liegen.
    Wat word ik ziek van die propaganda waar de sovjets destijds nog wat van konden leren, en wat is de media in handen van die eurokhazaren.
    En dat terwijl in Spanje en Griekenland het gewone volk lijdt vanwege die euro, het symbool van de onderdrukking.
    Het is, onder de huidige omstandigheden, zo misplaatst en schandalig om zo’n optimistisch leugenachtig verhaaltje op te hangen.
    Dertig seconden geleden sloot die eikel van een Matthijs van Nieuwkerk het onderwerpje af met de woorden dat hij er een goed gevoel van had gekregen.
    WALGELIJK.

  12. Austerity en teveel schuld gaan NIET samen maar verergeren elkaar. Zodra Rayoj om een bailout vraagt komen de eisen van de Troika, en dat kost Rayoj de kop. En komt Spanje in de fase ” Griekenland deel 2″. De druk om de kurk nog even te laten drijven is vanuit de VS enorm vanwege de verkiezingen aldaar op 6 november a.s. Nog ff geduld biflaten, het werkelijke SHTF moment dient zich vanzelf aan.

  13. @13: Zijn de Bilderbergers met opzet bezig om d.m.v. zulke zware austerity maatregelen landen compleet arm te maken waarbij de bevolking haast letterlijk omkomt van de honger? Is dat wat de elite zo graag wil, landen aan de bedelstaf brengen?

  14. @14 Duitsland is gebaat bij een lage euro om hun export te stimuleren, dus die wil zuid Europa graag in de risico trein zetten. En om de schuld te kunnen betalen moeten overheden bezuinigen en belasting verhogen. Dat zorgt weer voor economische krimp waardoor er minder belasting binnenkomt, waardoor de duimschroeven verder worden aangedraaid. Etc etc.

    De consumptie is naar voren gehaald dmv kredietexpansie. Dat balletje komt ALTIJD terug, alleen nu is het een sloopkogel, er is simpelweg teveel schuld. Men heeft inmiddels door dat austerity niet werkt en de zaak verergert, dus gaan de printers uit het vet.

    Endgame. De grote spelers tbtb/f worden overeind gehouden, uiteindelijk komt het volk erachter dat hun papieren ‘ bezit’ niets meer waard is. Tenzij men een goudstandaard variant uit de hoed tovert.

    There’s no such thing as a free lunch.

  15. @Verontruste burger : dat was inderdaad een sterk staaltje van pure desinformatie met als doel het volk niet te vroeg wakker te laten worden.

    Kikkers moet je ook langzaam koken, hè ?

  16. Ik lees zojuist op een site dat het Portugese leger het niet langer pikt om zich als een soort marionet te laten gebruiken door regering/banken en dat het de kant van het volk heeft gekozen middels een brief. Eindelijk iets positiefs. Regering representeert het volk namelijk niet, maar het banking-cartel. Het moet alleen niet wederom eindigen in een dictatuur.
    http://pt.scribd.com/doc/106376625/Literal-translation-of-the-Portuguese-army-statement-on-September-17-calling-for-the-resignation-of-Prime-Minister-Original-link-below

  17. @15 Bennos, rol van het leger is vaak dubieus.
    Kan zich ontpoppen als een soort paard van Troje. Het is altijd een risico dat het leger de weldra ontstane verwarring, en instabiliteit als een legitimatie zal gebruiken om ’tijdelijk’ de macht te grijpen om de orde te herstellen.
    Maar het signaal kan inderdaad een positieve destabiliserende uitwerking hebben en de revolutie, die zeker ergens aan de middellandse zee zal beginnen bespoedigen.
    Oh nee, laat Portugal daar net niet aan liggen.
    Maakt niet uit, ze hebben wel een Middelandse zee cultuur.

  18. @houtskool : Wat krijgen we nou ??

    Jij was je ‘free lunch’ toch tijdens een boswandeling verloren-gn-gnn ..?

    Ehh.. weet je ongeveer nog waar dat was .. eventueel dan hè …?

    :-*

    @20 : dat zie ik niet gebeuren ; de billetjes zijn inmiddels al opgevreten, wat rest is watertrappelen tot het kookpunt …

    Och, we hebben het toch goed gehad enkele tientallen jaren, niet ?

    Al beseften we dit niet …

    😥

  19. @21 ktm, da’s waar ook, ik dacht dat ik het had gedroomd, maar ik ben het echt kwijt…..

    Dat was overigens ergens langs het Pieterpad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: