Spanje inmiddels grootste gevaar Europa

8

Al enige weken speculeren markten over de vraag wanneer Spanje zal aankloppen bij het huidige noodfonds EFSF. Volgens nieuwsagentschap Dow Jones is er dan ook al in geval van nood een kredietlijn opgesteld mocht Spanje beroep doen op hulp. De belangrijkste vraag is echter hoe groot het komende noodpakket moet worden voor de Spanjaarden. David Mackie, Chief European Economist bij JP Morgan, gaf vorige week al aan dat hij verwacht dat er minimaal 350 miljard nodig  is. Volgens Mackie zal deze 350 miljard euro nodig zijn tot het eind van 2014 om Spanje van genoeg liquiditeiten te voorzien. Dit is inclusief een herkapitalisatie project voor banken van ongeveer 75 miljard. Het probleem is alleen dat het huidige EFSF slechts €200 miljard bedraagt.

Spanje is deels nog in ontkenning

Spanje zelf is erg schimmig over de huidige situatie. De ene dag beweert de minister van economische zaken De Guindos dat Spanje geen problemen heeft, terwijl de volgende dag Montoro, de minister van Financiën, het tegenovergestelde stelt. Tegenover Reuters vertelde Montoro dat de financiële markten de vierde economie van de eurozone de rug toekeren.

Banken zouden volgens de minister geherkapitaliseerd moeten worden via Europese reddingsmechanismes. Het hoofd van Banco Santander, de grootste bank van Spanje, ontkent dit stellig en beweert juist dat banken zichzelf prima kunnen redden. Donderdag 7 juni wordt het land opnieuw op de proef gesteld. Spanje wil namelijk tussen de 1 en 2 miljard euro ophalen in langlopende obligaties

Nasdaq gaat ‘Facebook slachtoffers’ compenseren

Beursbedrijf Nasdaq zal naar verwachting deze week beurswaakhond SEC inlichten over hoe het gedupeerde beleggers zal compenseren inzake de verliezen die zij hebben geleden door de beursgang van Facebook. Zoals bekend ging het op 18 mei, tijdens de IPO van Facebook, finaal mis met de introductie van het aandeel. Handelssystemen bleken niet opgewassen tegen de grote stroom aan orders. Door de enorme koersval van het aandeel kregen beleggers soms op een later tijdstip alsnog aandelen die in enkele uren zonder dat zij iets konden ondernemen al dollars minder waard waren geworden. Volgens de Wall Street Journal bedraagt de totale schade ongeveer 100 miljoen dollar. Het aandeel Facebook heeft zijn vrije val inmiddels doorgezet en noteert inmiddels rond de 27 dollar. Dit brengt het totale verlies in ruim twee weken beurshandel op ruim 32 procent.

Australische economie groeit 4,3%

Australië is een van de weinige economieën in deze tijd die groeit als nooit te voren. Het BBP (BrutoBinnenlandProduct) Dow Under groeide 1,3% in het eerste kwartaal van 2012 ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis groeit de economie met 4,3% ook ver boven verwachting. Het land met zijn vele grondstoffen kende onder meer dankzij groeiende consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen de hoogste groei in meer dan vier jaar tijd. De Australische economie heeft tijdens het begin van de financiele crisis in 2008-2009 weinig problemen gehad, mede dankzij de groeiende Chinese vraag naar grondstoffen. De groei van 4,3% is dan ook een positieve verrassing in vergelijking met 1,7% groei in de VS, nulgroei in de Europese Unie een minieme krimp van 0,1% in het Verenigd Koninkrijk.

Inflatie in Nederland schiet omlaag

De inflatie is in mei gedaald naar 2,1%. Dit is de laagste inflatie in meer dan een jaar tijd. In april waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,4% hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie is vooral gedaald door lagere prijzen voor benzine. In mei kostte een liter euroloodvrij gemiddeld €1,75. In april was de literprijs nog €1,81 euro. De prijsontwikkeling van diverse andere producten, zoals schoonheidsartikelen en kleding, had ook een licht verlagend effect. De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde in Nederland naar 2,5 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in april.

Over de auteur

Biflatie.nl publiceert artikelen over de crisis en de huidige (macro)-economische situatie. Ook nieuws over bitcoin & cryptocurrencies, de huizenmarkt, goud & grondstoffen, de machthebbers en het monetaire systeem. Twitter: @Biflatie