Spanje inmiddels grootste gevaar Europa

8

Al enige weken speculeren markten over de vraag wanneer Spanje zal aankloppen bij het huidige noodfonds EFSF. Volgens nieuwsagentschap Dow Jones is er dan ook al in geval van nood een kredietlijn opgesteld mocht Spanje beroep doen op hulp. De belangrijkste vraag is echter hoe groot het komende noodpakket moet worden voor de Spanjaarden. David Mackie, Chief European Economist bij JP Morgan, gaf vorige week al aan dat hij verwacht dat er minimaal 350 miljard nodig  is. Volgens Mackie zal deze 350 miljard euro nodig zijn tot het eind van 2014 om Spanje van genoeg liquiditeiten te voorzien. Dit is inclusief een herkapitalisatie project voor banken van ongeveer 75 miljard. Het probleem is alleen dat het huidige EFSF slechts €200 miljard bedraagt.

Spanje is deels nog in ontkenning

Spanje zelf is erg schimmig over de huidige situatie. De ene dag beweert de minister van economische zaken De Guindos dat Spanje geen problemen heeft, terwijl de volgende dag Montoro, de minister van Financiën, het tegenovergestelde stelt. Tegenover Reuters vertelde Montoro dat de financiële markten de vierde economie van de eurozone de rug toekeren.

Banken zouden volgens de minister geherkapitaliseerd moeten worden via Europese reddingsmechanismes. Het hoofd van Banco Santander, de grootste bank van Spanje, ontkent dit stellig en beweert juist dat banken zichzelf prima kunnen redden. Donderdag 7 juni wordt het land opnieuw op de proef gesteld. Spanje wil namelijk tussen de 1 en 2 miljard euro ophalen in langlopende obligaties

Nasdaq gaat ‘Facebook slachtoffers’ compenseren

Beursbedrijf Nasdaq zal naar verwachting deze week beurswaakhond SEC inlichten over hoe het gedupeerde beleggers zal compenseren inzake de verliezen die zij hebben geleden door de beursgang van Facebook. Zoals bekend ging het op 18 mei, tijdens de IPO van Facebook, finaal mis met de introductie van het aandeel. Handelssystemen bleken niet opgewassen tegen de grote stroom aan orders. Door de enorme koersval van het aandeel kregen beleggers soms op een later tijdstip alsnog aandelen die in enkele uren zonder dat zij iets konden ondernemen al dollars minder waard waren geworden. Volgens de Wall Street Journal bedraagt de totale schade ongeveer 100 miljoen dollar. Het aandeel Facebook heeft zijn vrije val inmiddels doorgezet en noteert inmiddels rond de 27 dollar. Dit brengt het totale verlies in ruim twee weken beurshandel op ruim 32 procent.

Australische economie groeit 4,3%

Australië is een van de weinige economieën in deze tijd die groeit als nooit te voren. Het BBP (BrutoBinnenlandProduct) Dow Under groeide 1,3% in het eerste kwartaal van 2012 ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis groeit de economie met 4,3% ook ver boven verwachting. Het land met zijn vele grondstoffen kende onder meer dankzij groeiende consumentenuitgaven en bedrijfsinvesteringen de hoogste groei in meer dan vier jaar tijd. De Australische economie heeft tijdens het begin van de financiele crisis in 2008-2009 weinig problemen gehad, mede dankzij de groeiende Chinese vraag naar grondstoffen. De groei van 4,3% is dan ook een positieve verrassing in vergelijking met 1,7% groei in de VS, nulgroei in de Europese Unie een minieme krimp van 0,1% in het Verenigd Koninkrijk.

Inflatie in Nederland schiet omlaag

De inflatie is in mei gedaald naar 2,1%. Dit is de laagste inflatie in meer dan een jaar tijd. In april waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,4% hoger dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie is vooral gedaald door lagere prijzen voor benzine. In mei kostte een liter euroloodvrij gemiddeld €1,75. In april was de literprijs nog €1,81 euro. De prijsontwikkeling van diverse andere producten, zoals schoonheidsartikelen en kleding, had ook een licht verlagend effect. De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) daalde in Nederland naar 2,5 procent. Dit is 0,3 procentpunt lager dan in april.

8 REACTIES

 1. Die ‘Mackie’ kletst uit z’n nek, want met 350 miljard haalt Spanje het einde van dit jaar niet eens.

 2. En vlak onder de main posting het volgende pakkende en kloppende verhaal:

  De euro: een mislukte, welvaart wegzuigende éénheidsmunt.

  De laatste tijd verdringen binnen- en buitenlandse politici en economen zich voor de camera’s en microfoons om te verklaren dat ondanks de financiële crisis in de EU de euro een succes is en dat we zonder de Europese éénheidsmunt een stuk slechter af zouden zijn geweest. De feiten tonen echter aan dat dit pure demagogie en misleiding is en dat juist het tegendeel het geval blijkt te zijn.
  U kent de verhalen inmiddels wel: zonder de euro zouden onze financiële problemen veel groter zijn geweest en zou onze export nog veel zwaardere klappen hebben gehad. Europees president Herman Van Rompuy beweerde zelfs dat de welvaart sinds de invoering van de euro alleen maar is toegenomen. De algemene boodschap is dus dat we eigenlijk maar heel blij moeten zijn met de euro en moeten ophouden met zeuren en treuren dat we onze eigen munten zijn kwijtgeraakt.

  De harde economische realiteit laat echter een heel ander beeld zien, dat onze eurofiele politici uit alle macht proberen te bagatelliseren en ontkennen:

  1. De beurzen in Europa hebben zich het afgelopen jaar slechter ontwikkeld dan in de overige wereldmarkten.

  2. Sinds de invoering van de euro steeg de EuroStoxx 50 -de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurzen in de eurozone- met 56% (jaaropbrengst 3,2%). In dezelfde tijd steeg de Zwitserse SMI index echter met 172% (jaaropbrengst 7,5%) en de Zweedse OMX index met 234% (jaaropbrengst 9,1%). Beide landen hebben niet de euro ingevoerd en doen het dus beduidend beter.

  3. In de top-20 van financieel zwakste landen ter wereld staan maar liefst 16 lidstaten van de eurozone.

  4. De niet-eurolanden blijven stabieler: De Zweedse Kroon staat op ongeveer dezelfde hoogte als in 1997 en de Zwitserse Frank is zelfs 28% meer waard geworden ten opzichte van de Europese eenheidsmunt.

  5. Dat een sterke munt nadelig is voor de export klopt niet. Voorbeelden Zwitserland en Zweden: ondanks opvallend sterkere munten presteert de export van beide landen uitstekend en is het exportoverschot zelfs hoger dan EU-kampioen Duitsland.

  6. De economische groei in euroweigeraar Zweden steeg sinds 1997 met gemiddeld 2,5% en in niet-EU land Noorwegen met 2,2%. Duitsland kwam als de motor van de EU-economie echter niet verder dan een magere 1,3%.

  7. Hoewel de rente in de eurozone steeds verder is gedaald en daardoor ook de financieringskosten voor iedere lidstaat, is de schuldenlast in de eurozone sinds 1997 niet merkbaar afgenomen. De Zwitsers wisten hun schuldenlast echter naar 40% te verkleinen en ook de Zweden verminderen hun schuldenlast van 70% naar 40%. Voor Duitsland wordt in 2011 nog altijd een schuldenlast van 80% verwacht.

  De conclusie kan niet anders zijn dat de eurozone de lidstaten uitnodigt om hogere schulden te maken, waardoor de EU een steeds grotere risicofactor is geworden. Griekenland bleek enorme fraude te hebben gepleegd en moest met 110 miljard overeind gehouden worden; daarna bleek Ierland aan de beurt. Portugal, Spanje en België wankelen en men begint nu zelfs aan Nederland en Duitsland te twijfelen.

  Voor de internationale kredietbeoordelaars wordt het lidmaatschap van een land van de EU daarom steeds meer als zwakte gezien en niet als een veilige haven, zoals onze politici ons willen doen geloven. Het Verdrag van Maastricht heeft er namelijk voor gezorgd dat de landen met naar verhouding lage schulden -zoals Duitsland en Nederland- medeverantwoordelijk werden gemaakt voor de landen die er financieel een potje van maakten. De Europese landen die de euro afwezen staan er statistisch gezien bijna zonder uitzondering een stuk beter voor. Dus wat ons in de media ook wordt wijsgemaakt over de voordelen van het lidmaatschap van de eurozone, het tegendeel is waar. De euro is slecht voor Nederland en daarom slecht voor ons allemaal

 3. @3/gaengphed
  “…U kent de verhalen inmiddels wel: zonder de euro zouden onze financiële problemen veel groter zijn geweest en zou onze export nog veel zwaardere klappen hebben gehad.”

  Inderdaad, ik hoor meneertje Rutte het nog zeggen. “Als wij op dit moment nog de gulden hadden was deze door de markt kapot gespeculeerd.” Welke markt? Hij komt hij toch aan deze wandenkbeelden, sterker nog ho durft hij dit te beweren? Ze zijn altijd al zo vooruitziend geweest, en weten alles, zo is ons gebleken. En de feiten die dit weerspreken vergeten ze voor lief: feiten als de SEK, NOK, AUD en CAD, alle kleinere muntgebieden. Zijn zij, Mark, kapot gespeculeerd?

  Wij, Mark, worden door de politci kapot gemaakt met hun gespeculeer en hole beloften.

  En over het domme gelul van devalueren van munten, dat dit god voor de export zou zijn, et cetera is de grootste bullshit. Er moet ook geimporteerd worden, en hier zijn daarvoor weer meer euro’tjes nodig. Dus wat win je er nu eigenlijk mee? Behalve alle valutas en de mensen -omdat hun salaris nooit omgekeerd evenredig mee zal bewegen- die ervoor werken naar de klote helpen?

 4. @R, met dank aan de poster op eerder genoemde link uiteraard. Vond het ook een mooie posting. Moest hem even plaatsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.