Spanje: Per direct una guerra ofensiva

15

De stier is los in Spanje, letterlijk en figuurlijk. De regering Rajoy heeft, zich aan de Eurobonzen overgegeven en alle beloften en plannen ten goede voor lange tijd in de prullenbak gegooid. Per direct is er una guerra ofensiva uitgenbroken, een aanval op de schulden en alles wat daar mee samenhangt. Premier Rajoy en daarmee Spanje was helemaal klem komen te zitten. De tekorten liepen elke dag nog op en de rente voor staatsleningen was gestegen tot boven de 7%. Ondanks alle prachtige berichten van Monti, Rajoy en Hollande dat de laatste Euro-Top de zuidelijke landen een overwinning had gebracht, bleek de werkelijkheid al ras een heel stuk zuurder.

Het zo geprezen ESM noodleningsmechanisme ontpopte zich als een vooreerst nog onoplosbare gordiaanse knoop. Er werden geen koffers met geld gebracht en ook de markten bleken niet meer dan een enkele dag wat vriendelijker te zijn geweest. Spanje en daarmee Europa kon niet wachten met als gevolg dat Rajoy alsnog per direct dertig miljard werd toegezegd mits hij een 180 graden draai ging maken en aan een heleboel voorwaarden zou gaan voldoen.

Het gewone volk zal het weten

Zoals dat tot nu toe in alle landen gaat zullen de gewone mensen, in Hispanië waarschijnlijk Juan en Dolores geheten, als eerste te maken krijgen met de genomen en nog te nemen maatregelen. Rajoy wil en moet de komende twee jaar naast de al geplande maatregelen, nog eens 65 miljard Euro, extra gaan besparen. Per direct gaat daarom de BTW hoog van 18 naar 21% en de BTW laag van 8 naar 10%. De uitkeringen, waaronder de WW gaan op allerlei manieren omlaag. In de ziektekosten zullen de uitgaven met miljarden naar beneden moeten en de inkomsten omhoog. Het is gewoon te veel om hier alles te gaan benoemen. Het zal vast nog vele malen voor nieuws gaan zorgen.

Enorme recessie te verwachten

Al lange tijd hebben de zuidelijke landen problemen met geld verdienen. Door de combinatie van besparingen, lastenverhogingen, minder inkomsten, angst voor dat wat is en komt of zou kunnen komen zullen er samen hoe dan ook toe leiden dat er een enorme neerwaarse spiraal zal gaan ontstaan. Met bijna vijftig miljoen inwoners en het nodige temperament kon de warme zomer in Spanje wel eens erg lang gaan worden.

Nu al zijn er vele en grote protestmanifestaties en daarbij staan we nog slechts aan het begin van wat Rajoy wil en moet gaan doen.

15 REACTIES

 1. Het is toch te gek voor woorden ?
  Je moet werken want je moet belasting betalen.
  Gaat het slecht, wordt er bezuinigd en dat kost weer banen.
  Nu er weer meer werklozen komen vinden ze dat de afvloeiing minder sociaal mag gebeuren.
  Moet de WW korter duren.
  Moet je makkelijk kunnen worden ontslagen.

  Ik zeg: Nou, da’s lekker voor die woning bubbel die wij hebben.
  Als al die werkgevers willen dat we de ene keer een baantje van 1 maand dan weer een baantje van 3 maanden moeten kunnen accepteren, zegt de bank dan: Hier heb je een hypotheek ?

 2. Demonstraties zijn begonnen in Griekenland , nu in Spanje en zoals wij nu kunnen opmaken ook straks Italië .
  De kop zegt de stier is los , een slapende reus word wakker kunnen wij nu stellen .
  De leugens en sprookjes van regeringsleiders gaat nu ten einde lopen , de getergde staat nu op , hij of zij gaat nu demonstreren voor hun sociale rechten die nu verkwanselt word aan de banken , landen waar het water nog niet aan de lippen staat zijn nog niet zover .
  Maar , zodra de bezuinigingen een feit word en het geld in de portemonnee slinkt of eindigt en de banken een steeds bredere grijns vertonen door de Staats hulp van de belastingbetaler zal het hun dun in de broek gaan lopen als hier de meute ook wakker word .
  De Kunduz coalitie met opper eurofiel mannetje Pechtold D66 gaan het dan niet meer redden , einde oefening en stoppen met die Euro onzin en het verdoemde ESM verdrag.

 3. @Knowtoomuch

  Dat van die kat verbaast me niet,. Ik ken er een die at naast zijn Whiskas en Sheba ook chips, groenten en bloemknoppen. Hij werd van die chips behoorlijk dik dus dat moesten we minderen. Toch werd hij zowat 16 jaar.

  Spanje is natuurlijk het nieuwe Griekenland.

 4. @ktm probeer je me nou weer in een hoek te douwen?
  Ga jij eens lekker alles onderpissen met je kryptonietstraaltje 😀

  Ik zal misschien eens kijken, wat die ufos betreft, ik bekijk gewoon alles, en houdt oren en ogen open, meer nie.

  En wat die kat betreft, die past zich aan aan zijn omgeving :-*

  Die rellen in spanje betreft , geen woord op nu.nl en telebraaf.

 5. Het wordt tijd dat de financiële markten keihard gestraft worden met hun gespeculeer tegen landen! Maar hoe moeten we dat doen dan, moeten we maar de effectenbeurzen gaan bezetten om de gehele financiële markt plat op de grond te krijgen?

 6. @allen: Ik heb hierboven alle reactie verwijderd die niets te maken hebben met het economische onderwerp van dit artikel. De off-topic berichten zullen vanaf heden sneller worden verwijderd. Ik heb eerder meerdere malen verzocht om hier rekening mee te houden, echter gaat het mijns inziens nog te vaak over onderwerpen die niets met de economie van doen hebben.

 7. Rob Koenders over de actuele stand van zaken in Europa…

  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/robkoenders/12550098/__Meer_slecht_nieuws__.html

  Er komt een hele hoop ellende aan. Stel Greece gaat eruit, ik ben benieuwd of de woorden van onze geschiedenisbol M. Rutte dan bewaarheid zullen worden: “Dat we er nu beter voor staan dan aan het begin van de crisis en dat we een eventuele Exit van Griekenland op kunnen vangen.”
  Ik moet het nog zien! Geloof er namelijk geen snars van!

 8. Het is werkelijk geniaal hoe vriend en vijand voor de gek gehouden wordt door politici en het economisch nieuws en degenen die het economisch nieuws maken.
  Voor de zomer van 2007 volgde niemand van de msm de geldstromen tussen banken onderling.
  Anno 2012 wordt er nog steeds heel veel niet vermeldt.

 9. Inderdaad dagobert, en vandaag dus in het nieuws die Spaanse politieke dudes die zeggen dat hun crediteuren heus wel het geld terug krijgen. Waar heb ik dat eerder gehoord…?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.