Spanje: Premier Rajoy met de billen bloot

17

España gaat de afgesproken 6,3% begrotingstekortgrens niet halen. Dit uiteraard tot grote ergernis van premier Rajoy. Schrikken wij lezers daarvan? Nee natuurlijk niet. Toen in de onderhandelingen het getal nog in de geest gevormd werd, de mond nog niet verlaten had, wisten wij al dat dit zou gaan gebeuren.

spanje president

Volgens Mariano is het allemaal nog veel complexer en moeilijker dan gedacht. Elke maatregel die genomen wordt zorgt er voor dat de recessie in een nog hogere versnelling wordt gezet, in een wolk van mistflarden verdwijnt, om aan het eind van de weg groter en machtiger weer te voorschijn te komen.

Systeemfalen

Wat de EU, de ECB en het IMF betreft ziet de weg die Spanje te gaan heeft er qua structuur net zo uit als die van Griekenland. Het enige verschil is dat Spanje veel groter is en de bedragen waar het om gaat een veelvoud zijn van die in Hellas. Rajoy heeft in dat kader gezien iets meer speelruimte om te onderhandelen. Aan de andere kant gaat het hier echter om bijna 47 miljoen burgers, waarvan er inmiddels velen werkloos zijn en dit land geen of bijna geen sociale voorzieningen kent.

Noodhulp ECB

Hoewel er in afgelopen tijden trotse uitspraken werden gedaan over het niet nodig hebben van noodhulp, komt de dag dat Rajoy op zijn knieën de gang naar Canossa moet maken steeds dichterbij. Vanaf dat moment kan het Troikavliegtuig weer van stal worden gehaald en een nieuw hoofdstuk in, het inmiddels flink gegroeide, Europaboek worden bijgeschreven.

Burgers

Ook in Spanje zullen de gewone mensen moeten boeten en betalen voor de schulden die in eerste instantie politici, banken en speculanten hebben veroorzaakt. Toen het bijna niet op leek te kunnen zijn ook veel gewone burgers het spel mee gaan spelen, dachten ook zij dat het het paradijs dichtbij was, het manna ging regenen, met als gevolg dat ze nu dubbel mogen betalen. Eerst voor zichzelf en aanvullend voor de echte bonzen die zich al lang persoonlijk verrijkt hebben en daarna in de eerder genoemde mist zijn verdwenen.

Hoe verder?

Na het debacle Griekenland wordt het natuurlijk steeds moeiilijker om de nationale parlementen en burgers in een monopolyspel mee te kijgen dat nog vele malen groter is. Wordt het ook hier een jarenlange struggle for life of komt de druppel die de emmer doet overlopen in zicht?

 

17 REACTIES

 1. De druppel a.u.b. Ben, de druppel. Ik moet er niet aan denken dat we de komende 20 jaar in de wurggreep van teveel schuld blijven steken. Tientallen miljoenen burgers opzadelen met een miserabele toekomst of het systeem aanpassen? Ik kies voor het laatste. Dat lukt alleen als het huidige plaatsmaakt. Nu wordt via target2 de Duitse industrie gesponsord, en de onvermijdelijke kwijtschelding van staatsschulden komt op het publieke bordje.

  Enkelen met grote belangen versus velen met kleine belangen. Daar gaat het om. En Spanje is veel verder doorgerot dan we denken! Wat mij betreft is Spanje de genadeklap die de leugens doet stoppen. Gelukkig hebben we Hollande in Frankrijk, hopelijk zal dat e.e.a. bespoedigen. Absolute macht naar Brussel is 40% welvaart inleveren waar geen welzijn voor terugkomt, slavernij voor de grote belangen van enkelen.

 2. De komende weken zullen de ”nullen” ons om de oren gaan vliegen. Het spel van vertragen in de hoop dat de problemen zich als vanzelf zouden oplossen is voorbij. De regering zal nu met de billen bloot moeten en de boeken van de banken zullen openbaar komen. Met als gevolg mega afschrijvingen op het veel te hoog gewaardeerde onroerend goed en waarbij de inmiddels toegezegde 100 miljard een habbekrats zal blijken te zijn. Uiteindelijk zal er voor Spanje en de andere PIGS landen maar een remedie zijn, en wel tot op de grond afbreken en weer opnieuw beginnen.

 3. Wat zal Rutte nu weer de burger voorspiegelen.
  Mensen geen zorgen. Wij krijgen het tot de laatste cent terug met rente…
  Of zoiets van. We hadden het niet zien aankomen. Hu hu.

 4. Rustig blijven allemaal beste biflatisten, komt allemaal goed.
  Wanneer het verraad het hoogst is, is de revolutie nabij.
  Een revolutie die korte metten maak met dat vervloekte megalomane utopistische idee van een Europese superstaat.
  Maakt niet uit hoeveel geld je in deze zieke landen pompt, de krimp zal steeds groter blijken te zijn. Binnen een jaar is de situatie in deze landen onhoudbaar, omdat miljoenen mensen dan niets meer te verliezen hebben, en zich in het wilde weg gaan afreageren op buitenlanders en alles wat met Brussel te maken heeft. En het maakt niet uit of de media oorverdovend gaan zwijgen over de situatie in die landen, het zal de revolutie een worst wezen.
  Wie had dat een paar jaar geleden voor mogelijk gehouden: Revolutie in Europa???
  Ik niet, maar inmiddels weet ik wel beter.
  Hij ( of zij? ) komt, zeker weten.

  PS Mocht de revolutie in Spanje en Griekenland onverhoopt niet uitbreken dan nog komt er spoedig een einde aan die Europese machtmerrie. Binnen een jaar gaat de gewone man ook hier ruw geconfronteerd worden met de gevolgen van een crisis die veel dieper zal gaan dan nu voorspeld wordt. Weet ik absoluut zeker. Ik zie het al voor me, dat die verrader van een Rutte met brede gebaren en een gore grijns op zijn smoel zijn zoveelste leugen moet opbiechten, dat we ondanks al onze eigen problemen voor miljarden moeten bijdragen aan een hulppakket voor Spanje, en op Griekse tegoeden moeten afschrijven.
  Dat gaat echt niet goed komen, er zijn grenzen.

 5. @VB / #4 : M’nvader in zijn boek, uitgegeven in 1986.
  ( toen was Nigeltje nog maar nèt als brookertje begonnen en bestond zijn vrije tijdsbesteding hoofdzakelijk uit vrouwen jagen, zuipen en coke snuiven).

  En het wordt allemaal véél erger dan je nu nog bevroedt …VEEL erger …

  Je denkt toch zeker niet dat ik hier voor m’n plezier Nederland ‘vaarwel’ heb gezegd zo’n 15 jaar geleden-gn-gnn ..?

  Your future is bright,
  your future is [u]red[/u],
  like the blood shed …

 6. @7 KTM, Maar, mijn beste, denk je dat Frankrijk zich zal onttrekken aan de revolutie??? Frankrijk is een revolutionair bolwerk, en de Franse revolutie was, ondankt al die walgelijk elitaire kritiek daarop een prestatie van formaat!!!!
  Ik mag die Franse rooie rakkers wel!!!!
  Zij laten zich hun verworvenheden door die blauwe elite niet zonder slag of stoot ontfutselen.
  Als je voor je rust naar Frankrijk bent gevlucht, zit je niet goed.
  Je kunt net zo goed terugkomen om de revolutie hier te leiden.
  VRIJHEID, GELIJKHEID en BROEDERSCHAP.

  PS Hoe heette dat boek ban je vader?

 7. Ik woon in Bretagne ; als je hier de gemiddelde Breton als Fransman typeert (ok, niet als buitenlander) heb je vaak een ‘probleem’.

  Het zijn de (katholieke) Basken van Frankrijk zeg maar.

  Het boek heet “Christenen, ontwaakt ! ” (inclusief uitroepteken)
  en het telt iets van 480 pagina’s.

  Het is het beste overzicht / samenvatting van katholieke profetiën (1e-20e eeuw) dat er ooit in het nederlands is verschenen. Dit zeg ik niet omdat hij m’n vader was. 99% vd geciteerde bronnen zijn van buitenlandse oorsprong ; ongeveer 80% daarvan franse. Maar omdat m’n vader het frans machtig was (35 jaar frans leraar) was dat geen obstakel.

  Maar hou je leven ‘overzichtelijk’ en verdiep je er nou maar niet in ; het pleegt ‘nogal’… ehh … levensgeluk-onderdrukkend uit te werken, en ik weet wat ik zeg.

  Als die profetiën kloppen, gaat die Rode Revolutie faliekant mislopen agv een ‘Ingrijpen’ van ‘Boven’ ; te beginnen in Bretagne.

  Anders ben ook ik de sjaak, ben ik helemaal met je eens, logisch.

  Lach maar om bovenstaande uitleg , dat zou ik namelijk OOK doen ; heb ik geen enkel probleem mee, integendeel, het is een ‘logische reaktie’ gezien de atheïstisch gekweekte geesten van het huidige tijdperk -niks denigrerends-

  Maar ook die (tijdelijke en valse) overwinning van het
  atheïsme is voorspeld natuurlijk ; dat behoeft geen betoog …

  Stelletje ongesgoolde atheïsten …

  heh-heh ….

 8. Kijk eens, the ‘nail in the dollars coffin’ ; OTC goldin China hihi ..

  http://blogs.wsj.com/marketbeat/2012/11/30/china-moves-forward-in-opening-gold-market/

  @Rothschild : Nice Move ..!

  U moet weten dat àlle (CB’s van àlle) continenten R-controlled zijn, inbegrepen die van China natuurlijk.

  In de 12 eeuw trokken er in de ‘kielzog’ van Marco Polo hele zwermen met Khazaartjes en Sefardjes mee (zoals bij Willem van Oranje 4 eeuwen later in ‘Nederland’) , overal en uiteindelijk ook in China (èn Japan) handelsgemeenschappen stichtend.

  Dat verklaart ook meteen waarom ‘Nederland’ als enige land gedurende 2 eeuwen een eilandje voor de kust van Japan kregen toegewezen om als énige (K- / S-) ‘land’ er de ‘intermediair’ te mogen uithangen – precies, dankzij de reeds bestaande en eeuwenoude K-/S-connecties dus.

  The Rotthen One hoefde er slechts ‘ethnisch en goudkundig’ op in te haken – zoals de afgelopen week –

  Ziezo, wéér een ‘raadseltje’ opgelost …

  It’s ALL about gold (AND silver) ; ” forget your papers who are not even worth the paper it’s printed on ” (G.Celente) .
  (nochtans een MF Global slachtoffer hihi )

  [i]Unveiling History[/i] by Ktm wahahaahaaa !!!

 9. Het Baskische volk woont toch in het westen ten noorden en ten zuiden van de Pyreneeen? Ik bedoel een deel van Frankrijk is/was ook daadwerkelijk woongebied der Basken!!!
  Bijzonder volk!
  Herkomst onbekend, en genetisch niet verwant ( in ieder geval minder ) met omringende volkeren.
  Waarschijnlijk komen ze uit het vergane Troje.
  By the way, ik ben geen atheist!!!
  Mijn geloof is wel steeds abstracter geworden, maar geloof in een hogere macht ( noem me nou niet denigrerend een aanhanger van het ietsisme, daar doe je de worstelenden tekort mee ).
  Ben ook niet ongesgoolt, maar is niet belangrijk, na schooltijd/opleiding leert een nieuwsgierig mens het meest.

 10. ik bedoelde : wat de Basken zijn voor Spanje zijn de Bretonnen voor Frankrijk.

  En inderdaad, de Basken zijn het enige volk waarvan de oorsprong nog steeds een mysterie is (geen Indo-Germaanse wortelen etc) ; linguistisch zijn ze aan niets bekends te linken ; Bretonnen zijn geemigreerde Kelten (=Indo-Germaans) …

  Vooruit dan : Bretonnen zijn de Friezen van Frankrijk – maar zijn echter wel altijd Katholiek gebleven ; de helft was het al voordat ze vanaf de 4e eeuw voet aan Franse bodem zetten – …

 11. @12 ja dat was duidelijk, ik bedoelde alleen dat de Basken ook in Franrijk leven, al is dat minder bekend.
  Friezen ( mijn vrouw is Friezin ) woonden vroeger trouwens ook langs de hele kust, en ook in het huidige België, ik dacht niet tot in Frankrijk.

 12. Klopt ; 10-15% leeft op Frans grondgebied ; ze maalden om de ‘Pyreneeën’ .

  Ook nu nog.

  Bootjes enzo.

  Friezen : van Duinkerken tot Denemarken.

  Met mijn verontschuldiging voor de onbedoelde alliteratie 😉

 13. Maar aangaande het bericht rajoy met de billen bloot.

  Ik heb het idee dat de situatie veel erger is dan ze in eerste instantie doen laten voorkomen. Net als de grieken deden. Vervolgens geef/leen je ze een paar miljard en zeggen ze dat ze weer wat meer nodig hebben.

  In de Sud-deutsche zeitung die ik gelezen heb na de eu-top van oktober (begin november) gaat A. merkel ervanuit dat de problemen met de spaanse banken eind 2013 voorbij zullen zijn.
  Oei oei oei we worden op een steeds voorspelbaardere manier voor de gek gehouden.
  Vandaag hoorde ik op bnr dat de werkloosheid in spanje wederom was toegenomen.
  Ze gaan geloof ik wel een badbank in spanje oprichten, op basis van noord-europees belastinggeld, dat zou spanje best wel eens heel erg kunnen helpen. Alhoewel daarna moeten die banken weer geld gaan uitlenen en ik denk dat na de oprichting van de badbank voor onroerendgoed-leningen dat er dan weer een spaans lijk uit de banken kast valt.
  Want hypotheekleningen zijn maar een soort lening waarop afgeschreven moet worden.
  Er moet nog gaan afgeschreven worden op consumentenkrediet, bedrijfskrediet, overheidskrediet (staatsobligaties) maar ook op aandelen, onroerend als bezit, bedrijfsobligaties.
  Tsja banken moeten nog afschrijven op zowel de bezittingen als de leningen en ze moeten hogere eigen vermogens gaan aanhouden.
  Dat mes snijdt aan 3 kanten.

 14. @ktm @KoningNout
  [u]Dui[/u]nkerken, [u]De[/u]nemarken. (*)
  Het is bijna 5 December. Sinterklaas dus. Rijmen doen we rond deze tijd op de sluitklanken en niet op de startklanken van woorden. Hoewel ik eerlijk moet toegeven dat je met deze twee woorden(*) alliteratie en rijmen aardig weet te verenigen.

  @artikel
  Ehhh… Sinterklaas, Spanje, schuld versus steun.
  Een soort sigaar uit eigen doos zullen we maar zeggen om in de Sinterklaas gedachte te blijven, zeg maar… Ofwel voor Sinterklaas spelen, zoals dat ook wel tot de verbeelding spreekt. Ontvangende en gevende partijen. Alles zullen we eerlijk delen,. Sinterklaas en Europa, zoek de verschillen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.