Spanje tikt 7% aan, Italië haalt geld op

17

De Spaanse 10jaars rente heeft donderdagochtend voor het eerst de 7% aangetikt sinds het bestaan van de euro. Deze, inmiddels beroemde, 7% grens wordt door vrijwel iedereen gezien als het punt waarop overheden zich onmogelijk nog kunnen financieren op de kapitaalmarkt. Er wordt dan ook al volop gespeculeerd over een nieuwe noodlening aan Spanje die niet alleen de banken moet helpen, maar ook de overheid zelf. Het signaal dat vandaag is afgegeven geeft weinig hoop voor leiders van de eurozone.

Nog geen 6 dagen geleden werd besloten tot een noodoperatie voor Spaanse banken ter waarde van 100 miljard. Inmiddels lijkt het erop dat de markt dit plan niet meer geloofwaardig acht. Nadat de rente op maandag nog zakte naar de 6%, nam de onrust in de dagen die daarop volgde weer toe en bereikte de rente op Spaanse obligaties donderdag de magische grens van 7%.

Moody’s waardeert Spanje af

Dat kredietbeoordelaar Moody’s woensdagavond de Spaanse kredietwaardigheid met 3 stappen verlaagde van A3 naar Baa3 hielp de Spanjaarden ook niet. De stap kwam voornamelijk voort uit de blijvende onzekerheid rondom het noodpakket van 100 miljard. Het is vooralsnog onduidelijk uit welk fonds de 100 miljard euro vandaan gaat komen en tegen welke voorwaarde dat precies gaat gebeuren. Daarnaast ziet Moody’s dat de Spaanse economie verder aan het verslechteren is. Hierdoor is men kwetsbaarder voor verdere financiële schokken en zou een mogelijke stop in financiering voor grote problemen zorgen.

Spaanse banken lenen voor recordbedrag

Verder kwam naar buiten dat Spaanse banken in mei 2012 voor in totaal 324,6 miljard hebben geleend bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dit is weer een nieuw record ten opzichte van de voorgaande maand, toen nog voor 316,9 miljard werd geleend bij de ECB. Dit laat eens te meer zien dat Spaanse banken elkaar niet meer vertrouwen en ook niet door andere Europese banken worden vertrouwd.

Italianen halen geld op, rente fors hoger

Ondertussen haalde Italië donderdagochtend om 11 uur voor in totaal 4,5 miljard aan langdurige leningen op. Obligaties met een looptijd van 3 jaar werden verkocht tegen een rente van 5,3%, ten opzichte van 3,91% op 14 Mei. Leningen met een looptijd van 7 en 8 jaar werden daarnaast verstrekt tegen een rente van 6,10% en 6,13%. Ook deze obligaties werden fors duurder weggezet ten opzichte van de vorige veiling. Op dit moment heeft Italië gelukkig nog toegang tot de kapitaalmarkten, maar terwijl Spanje wegglijdt wordt het ook voor de Italianen steeds duurder. De ECB zal op korte termijn moeten ingrijpen wil het de situatie nog omkeren.