Spanje tikt 7% aan, Italië haalt geld op

De Spaanse 10jaars rente heeft donderdagochtend voor het eerst de 7% aangetikt sinds het bestaan van de euro. Deze, inmiddels beroemde, 7% grens wordt door vrijwel iedereen gezien als het punt waarop overheden zich onmogelijk nog kunnen financieren op de kapitaalmarkt. Er wordt dan ook al volop gespeculeerd over een nieuwe noodlening aan Spanje die niet alleen de banken moet helpen, maar ook de overheid zelf. Het signaal dat vandaag is afgegeven geeft weinig hoop voor leiders van de eurozone.

Nog geen 6 dagen geleden werd besloten tot een noodoperatie voor Spaanse banken ter waarde van 100 miljard. Inmiddels lijkt het erop dat de markt dit plan niet meer geloofwaardig acht. Nadat de rente op maandag nog zakte naar de 6%, nam de onrust in de dagen die daarop volgde weer toe en bereikte de rente op Spaanse obligaties donderdag de magische grens van 7%.

Moody’s waardeert Spanje af

Dat kredietbeoordelaar Moody’s woensdagavond de Spaanse kredietwaardigheid met 3 stappen verlaagde van A3 naar Baa3 hielp de Spanjaarden ook niet. De stap kwam voornamelijk voort uit de blijvende onzekerheid rondom het noodpakket van 100 miljard. Het is vooralsnog onduidelijk uit welk fonds de 100 miljard euro vandaan gaat komen en tegen welke voorwaarde dat precies gaat gebeuren. Daarnaast ziet Moody’s dat de Spaanse economie verder aan het verslechteren is. Hierdoor is men kwetsbaarder voor verdere financiële schokken en zou een mogelijke stop in financiering voor grote problemen zorgen.

Spaanse banken lenen voor recordbedrag

Verder kwam naar buiten dat Spaanse banken in mei 2012 voor in totaal 324,6 miljard hebben geleend bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dit is weer een nieuw record ten opzichte van de voorgaande maand, toen nog voor 316,9 miljard werd geleend bij de ECB. Dit laat eens te meer zien dat Spaanse banken elkaar niet meer vertrouwen en ook niet door andere Europese banken worden vertrouwd.

Italianen halen geld op, rente fors hoger

Ondertussen haalde Italië donderdagochtend om 11 uur voor in totaal 4,5 miljard aan langdurige leningen op. Obligaties met een looptijd van 3 jaar werden verkocht tegen een rente van 5,3%, ten opzichte van 3,91% op 14 Mei. Leningen met een looptijd van 7 en 8 jaar werden daarnaast verstrekt tegen een rente van 6,10% en 6,13%. Ook deze obligaties werden fors duurder weggezet ten opzichte van de vorige veiling. Op dit moment heeft Italië gelukkig nog toegang tot de kapitaalmarkten, maar terwijl Spanje wegglijdt wordt het ook voor de Italianen steeds duurder. De ECB zal op korte termijn moeten ingrijpen wil het de situatie nog omkeren.

17 reacties

 1. Bailout niveau, maar wacht, heeft Spanje niet net een bailout gehad?? Waar zullen de tovenaars nu weer mee komen? Nog meer geld naar Spanje? Daar is volgens mij de meerderheid van de Nederlanders tegen. Steeds wordt ons voorgehouden dat het niet anders kan en goed is voor ons allemaal, maar als er 100 miljard naar spaanse banken gaat van europees noodfonds geld, waar wij allemaal aan meebetalen en een week laten is Spanje nog steeds niet uit de problemen, wordt het dan niet gewoon tijd om iedereen gewoon maar even zijn eigen problemen op te laten lossen? Hoe veel meer feiten willen de beleidsmakers hebben om te zien dat dit europrojects echt op zijn laatste benen loopt??

 2. De perfect financial storm is gaande. Als dit door de FED en/of andere centrale banken bewust is gecreeerd dan verdienen ze een compliment voor hun prestatie.

  Ik ben benieuwd hoe lang de ecb nog als ultiem vangnet blijft fungeren.
  Want als dat vangnet wegvalt is het echt einde oefening.

  Opvallend trouwens dat ze bij rtl 7 niet even wat jaarverslagen van bankinstellingen onder de loep nemen.
  Maar goed, blijkbaar moet de rtl 7 belegger verrast worden.
  Het is inderdaad niet meer de vraag of het mis zal gaan maar wanneer het mis zal gaan en hoe groot de consequenties dan zullen zijn.

  Lehman part II is coming.

  Gelukkig valt er ook geld te verdienen aan een dalende beurs.

 3. willem zei :
  ” De perfect financial storm is gaande. Als dit door de FED en/of andere centrale banken bewust is gecreeerd dan verdienen ze een compliment voor hun prestatie.”

  Goed gezien / gezegd, willem !

  Op die ‘komplimenten’ na dan ; wat mij betreft wordt dat een k*gel of een stropdas. Van 10 meter 😉

 4. De goed nieuws show (niets aan da hand doorlopen mensen) is overigens alweer aan de gang Met koppen als Kunduz-akkoord haalt 3 procent tekort, en CPB: economie trekt in 2013 aan.

 5. Quote: Dit laat eens te meer zien dat Spaanse banken elkaar niet meer vertrouwen en ook niet door andere Europese banken worden vertrouwd.

  Dit is dus een systeemcrisis waar Alexander Sassen van Elsloo het eerder over heeft gehad. Dat banken elkaar niet meer vertrouwen. Het hek is dus al van de dam, ver van de dam. Nog even terugspeuren wat de gevolgen hiervan kunnen zijn…

 6. De ECB zal hoe dan ook weer in de buidel moeten gaan tasten. Die kunnne het namelijk niet laten gebeuren dat de rente nog verder stijgt. Er is geen ander alternatief.

 7. Dat was hier: http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexandersassenvanelsloo/12161744/__De_puinhopen_van_Kunduz__.html

  Ik citeer:

  Het echte gevaar: systeemcrisis

  Maar waar vroeger dit het meest gevreesde scenario was ligt dat nu anders. Spaarders zijn niet meer de belangrijkste leveranciers van kapitaal voor banken; banken lenen, herlenen en her-herlenen van hergeleende gelden (hoe dit werkt klik hier en hier ) tussen elkaar. De echte run op de bank is als de PIIGS banken niet meer vertrouwd worden door de andere banken. Deze banken zijn namelijk bang voor een soort Lehman deel II, waar de banken niet weten of hun transactiepartner (de PIIGS banken) wel kunnen leveren. Sterker nog, op een gegeven moment vertrouwen de niet-PIIGS banken elkaar ook niet meer want ze weten niet wie van hun direct of indirect blootstelling heeft naar de PIIGS en haar banken. Dit heet een systeemcrisis en het komt rap dichterbij.

 8. Nochthans zijn er wel een paar manieren om onze hebberige en altijd meer geld uitgeven dan ze heeft Staat een hak te zetten.

  Het leukste en meest effectieve is natuurlijk zelf geld gaan drukken zoals de overheid het ook doet. Helaas hebben ze een bloedhekel aan concurrentie , heerlijk is het toch als je geld uit het niets kan
  creeeren en er dan goud en zilver van kopen net zoals onze elite het doet.

  Het is maar een bescheiden tip!!

 9. Nog wat nieuws over het ESM: Het Duitse parlement stemt 29 juni over het begin dit jaar bereikte begrotingspact en over het permanente noodfonds ESM.
  Dat is dus een dag voor de finale van het EK. Mocht Dld ver komen is het een zeer strategisch moment. Maar weinigen zullen niet met voetbal bezig zijn als de stemming plaatsvind.

  Leuk details de linkse oppositie wil als wisselgeld dat Dld financiele tax in de EU gaat invoeren. Een tax die transacties dus duurder maakt en voor elke normale beschouwer een methode om je uit de markt prijzen, de rest van de wereld heeft deze tax nml niet.

 10. Op http://www.stevequayle.com/ lees ik het volgende in een knalrood scherm:

  [quote]June 14, 2012

  Steve,

  It is with trepidation that I write to you….The Euro has collapsed unofficially. The money is OUT of Greece, Spain, Portugal, Ireland, Italy, France, Belgium and the German Elites have begun to shore up their wealth in hard assets and precious metals. RBS has given orders to close two of their major equities sectors, thousands of jobs are going to be lost the next few days/weeks. Credit Sussie has called on top investors to head to Swiss safe harbor and hard asset diversified portfolios.

  The Capital Controls are in place to keep the charade of control going for the next four to six months before the official collapse. Steve…this is it. The Euro has collapsed and no one has noticed it. Greek bank runs are close to $3.5 Billion Euros per day not the $1 Billion that is being reported. The rest of the PIIGS are in the same boat. Bank Holiday imminent in all of continental Europe in the coming days and weeks. This is again theatrics to keep the plebeians believing in some semblance of control.

  Please warn your listeners to pull out of their bank accounts everything that they need. Keep only to pay the day to day expenses. If they have land to go to, please do so now. Steve I do not know how much longer I can keep writing to you. You were knocked off line during your show with the Haggmans right before your were going to divulge what I have told you with the Spanish bailout. It is getting dangerous for all of now.

  Again the Euro has collapsed…I repeat the Euro has collapsed. Unofficially.

  May God Help Us All….

  V

  COPYRIGHT STEVE QUAYLE- ALL RIGHTS RESERVED—NO CROSS POSTING UNLESS ACTIVE HOT LINK TO MY SITE STEVEQUAYLE.COM IS PROVIDED[/quote]

  Jullie zijn bij deze gewaarschuwd, moge de Euro keihard crashen, nog voor de verkiezingen op 12 september as.!

 11. @Pe, het is inderdaad zaak om met dit EK je ogen goed open te houden inderdaad. Ze kunnen er vanalles doorheen vrotten zonder dat iemand het in de gaten heeft…behalve de lezers van biflatie natuurlijk.

  Hoewel, ik zit elke dag naar BNR te luisten tijden woon-werk-verkeer-nu-nog-onbelast, en ik moet zeggen dat de presentatoren ook behoorlijk sceptisch zijn zeg. Wow!

 12. @M, Wie is Steve Qualye. Misschien een hele stomme vraag, maar ik heb nog niet eerder van die naam gehoord, vandaar.

 13. @maudri, zo ver was ik al 😉
  Bv John Embry zegt mij iets, net als Jim Rogers. Steve Qayle, schrijft boeken? Is een zilverkenner oid?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.