Het is alweer 77 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam toen het Duitse opperbevel op 5 mei het capitulatie-document ondertekende. Wat ik hiermee wil suggereren is dat na een lang tijdvak van vrede in West-Europa de tijd rijp lijkt te zijn voor een nieuwe grote oorlog op Europees grondgebied. Kijk om je heen en voel de escalerende retoriek van narcistische politici die lijden aan zelfoverschatting. In deze column schreef ik al dat de degens worden geslepen. Er wacht ons een spannende winter.

Energietransitie ondergeschikt aan energiecrisis

Niet alleen het wapengekletter geeft de nodige spanning maar ook op de financiële markten nemen de spanningen toe. Een beetje analist komt op dit moment tijd tekort om z’n aandacht te verdelen over een reeks van desastreuze ontwikkelingen. Corona lijkt te hebben afgedaan want de epidemie is endemisch geworden, toch heeft het Ministerie van VWS weer een paar miljard extra gereserveerd voor nieuwe coronamaatregelen. Bange burgers luisteren namelijk graag naar de overheid. Hoe kun je het bedenken terwijl er zoveel andere idiote ontwikkelingen zijn. De energietransitie is nu ondergeschikt geworden doordat een onstuimige energiecrisis de dure stroom en kobalt slurpende accubakken uit de markt prijst. Dan hebben we nog de bijna vergeten toeslagencrisis die ondergesneeuwd is door al die andere crises. Over de hervorming van het toeslagensysteem horen we niets meer.

Geopolitieke en monetaire spanningen

Nee, we focussen ons nu op de escalerende oorlog en de parallel oplopende spanningen op de financiële markten. Op de dalende euro, op de technocratische EU die neigt naar een dictatuur, op een nieuwe regering van Italië, op de naderende winter, op de aangekondigde CBDC en op verdergaande beperking van onze vrijheden. Kortom, we concentreren ons op veel onzekerheden in tijden van oplopende geopolitieke en monetaire spanningen. Wat zal eerst exploderen, de euromuntunie of de aangekondigde nucleaire bom van Poetin. Als het kon dan kiezen we uiteraard voor de eerste optie. Laat de euro maar vallen want een bom valt nooit lekker. Hoewel een crash van de euro ook niet lekker zal vallen. Geeft een nare bijsmaak omdat voedsel en brandstof dan nog duurder worden. De euro zakte in augustus tot pariteit met de dollar en daalde op 26 september verder weg naar 0,9608 dollar. Ook de Britse Pond daalde toen met ruim 4 procent naar 1,03 dollar, de laagste stand ooit. Europese import wordt afgerekend in dollars en zal door de dalende euro de inflatie doen stijgen. Voor centrale banken is een koersdaling van valuta een reden om de centrale rentetarieven te verhogen. De ontspoorde inflatie moest ook worden afgeremd zodat meer renteverhogingen onafwendbaar lijken.

De strijd van de ECB

Ook kijkt de ECB met spanning naar de vorming van een nieuwe Italiaanse regering waar een rechtse jongedame een ruime verkiezingszege boekte en de strijd wil aanbinden tegen de strenge Ursula en haar handlangers van de Europese Commissie en de Raad van Europa. Grote institutionele beleggers richten hun ogen op Italië. Wat voor fiscaal beleid zal de nieuwe Italiaanse regering voorstaan en wat wordt het Europese beleid. Een nieuwe regering lijkt wel de oorlog in Oekraïne te steunen dat overigens geen lid is van de EU en de NAVO. Belangrijke ontwikkelingen waarbij gezien de escalerende oorlog enige ongerustheid op zijn plaats is. Institutionele beleggers(en wie niet?) willen duidelijkheid anders mijden ze de staatsobligaties van onbetrouwbare landen met een joekel van een staatsschuld, mits een hogere rente het risico afdekt. Maar een hogere rente op staatsleningen kan Italië niet betalen en zal onder normale omstandigheden leiden tot een faillissement. Italië heeft al 200 miljard ontvangen uit het coronanoodfonds en zal gezien de huidige ontwikkelingen veel meer nodig hebben. Het wordt spannend om te zien hoe de ECB en Ursula de strijd aangaan om de euro en de EU voor een ondergang te behoeden.

Waakvlam

Maar wat is spannender, de strijd van de ECB tegen de ondergang van de euro of de economische strijd van de EU tegen Rusland, waar een dictator vervolgens een deel van Europa laat bibberen door de Nordstreampijpleidingen af te sluiten. Gelukkig hebben wij Groningen nog. Behalve de EU waakt ook onze regering over ons, Kabinet Rutte 4 zet de gaskraan op de waakvlam. Met Ursula als herderin en Rutte 4 als waakhond kunnen we gerust de winterslaap in.

GW

18 reacties

  1. Inmiddels wordt duidelijk dat de Nordstreampijpleidingen mogelijk langdurig of voor altijd buiten gebruik blijven. De omliggende en gas-afhankelijke landen zijn het erover eens dat de explosies een daad van sabotage zijn. Bij de speculaties naar de dader zou de strijd in Oekraïne verder kunnen escaleren. Ook de annexatie van de vier betwiste Oekraïense provincies doen de spanningen onvermijdelijk verder oplopen. Dit ziet er dus slecht uit.

   De kans dat de dader wordt gevonden is gezien de professionaliteit van de aanslagen erg klein. Sommige analisten wijzen naar de VS om reden dat Joe Biden ooit heeft geroepen dat hij een economische binding tussen Rusland en Duitsland niet zit zitten. Omdat Rusland nog maar weinig gas door de leidingen liet stromen en zelf gewoon de druk van de leiding kan halen lijkt het onwaarschijnlijk dat Rusland de dader is. Maar wie dan wel?

   Dit soort mysteries kunnen leiden tot gevaarlijke speculaties waardoor regionale oorlogen uitgroeien tot grote oorlogen. Ik durf het woord WO3 niet te noemen. Waar blijft de witte duif?

    1. We hoeven ons nergens meer over te verbazen. Wie het al eens (bewust) heeft meegemaakt ziet en hoort exact dezelfde ontwikkelingen en retoriek als in ’30/’40 van de vorige eeuw.

     ‘Geld regiert die Welt’. Het enige verschil zit ‘m deze keer in de ‘nuke’s’, waarmee 77 jaar lang een gewapende vrede, op basis van wederzijdse afschrikking, in stand werd gehouden.

     Als geldontwaarding, recessie en verpaupering onbestuurbaar worden zal zelfs het ergste dat de mens kan veroorzaken als een ‘verlossing’ worden voorgesteld.

 1. Beste Gasten,

  Van Eddy mag ik niet zo streng meer zijn. En zeker niet zeggen dat je het jezelf aandoet!
  En weet je waarom?
  Awel, ik weet t!

  Angst en onzekerheid.
  Blijf zitten waar je zit en verroer je niet,
  want er is gevaar en je weet niet waar!

  Excuses en meningen, gaan voor aan : Ach, had ik maar. En voor diegenen die het wel deden : Wat heb je toch geluk gehad!
  Laat ons vrolijk naar het orkest luisteren !

  https://youtu.be/JTZYqODo7o0

 2. En dermee moogt u allemaal mijn kloten kussen.
  Want ik bak mijn eigen brood!
  Of baquette ee , reneeke bahlke.
  Onzen ouwe bitcoin held!
  Hie mag ze lekken!

 3. LET OP ! : het originele artikel dateert van afgelopen februari :

  https://www.thetruthseeker.co.uk/?p=249498

  Niet om “de Amerikanen” te beschuldigen, maar om “De (K-) Entiteit” die daar “al” in 1776 De Totale Macht greep.

  Dus nog 3 jaar VOOR de “Franse” (K-)Revolutie.
  En 141 jaar VOOR de “Russische” (K-)Revolutie.
  En 137 jaar VOOR de oprichting van de (K-)FED in de VS.

  In De Lage Landen vond er véél eerder een stille machtsovername plaats door dezelfde (K-)krachten middels de oprichting van de Allereerste Centrale Bank Ooit, en wel in Amsterdam in 1609.
  De VOC en de WIC waren voor 90% privé-bezit van de (K=)Koshere Bankiertjes.
  ( terwijl de gewone Nederlander bezig was aardappeltjes te poten danwel ze te schillen ).

  In Engeland werd het (katholieke) koningshuis omvergeworpen ( een voorwaarde ) middels de Glorious Revolution van 1688, zorgvuldig voorbereid vanuit “Amsterdam”, waarna het jaar daarop de Tweede Centrale Bank Allertijden werd opgericht in 1689.

  Het “spijt” me oprecht uw “aardappelbrein” met deze informatie te overladen-gn-gnnn …

  Nééderlanders : ON-VER-BE-TER-LIJK NAÏEF … zucht …

 4. Dus, René, deze “complotten” zijn er al zo’n 600 jaar…..?

  ALS dat zo is; leef je leven, geniet zoveel mogelijk en maak je vooral niet druk om iets waar je geen invloed op hebt, zou ik zeggen.

 5. Komende winter wordt het gas duur in Europa.

  De volgende winters wordt het gas (en electriciteit) schaars en onbetaalbaar. Tenzij de EU-landen met gas in hun bodem dit gaan oppompen t.b.v. de EU.

  1. Enige conclusie: “Uw (spaar)inleg is helemaal niet gewenst, maar voor een lening of hypotheek kunt u natuurlijk te allen tijde bij ons terecht!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: