Spectaculaire opmars bitcoin verklaard

0

De mens zou de mens niet zijn wanneer hij geen verklaringen zoekt achter gebeurtenissen. Dat geeft hem het idee (of de illusie?) dat hij greep op de gebeurtenissen heeft. Zo wordt in de gespecialiseerde media naarstig gezocht en mogelijk ook gevonden waarom de bitcoinkoers zo’n onwaarschijnlijke hoogtes aantikte tot 26 juni 2019. Uitgaande van de stelling dat alles gebeurt om een reden natuurlijk. Wat maakte dan dat BTC van $8000 naar $13500 steeg in nauwelijks 14 dagen?  

Chinese invloed

Op 2 april steeg de bitcoin koers afgerond van de $4000 naar 5000. Was het afgeproken, onderling door een groep beleggers, begonnen als grap misschien?, stelt ambcrypto.com de vraag. Neen, het zouden eerder Chinese kopers zijn die de koers aanvuurden. ‘Looking at the incident in retrospect, it may be true that the pump was due to Chinese retail traders, something that may be confirmed by Baidu and WeChat keyword search trends.’ Inderdaad, de 3 felle opstoten in zoekmachine Baidu naar het woord ‘bitcoin’ vallen samen met drie opstoten in de BTC koers.

VS, recessie en FOMO

Op WeChat ging datzelfde zoekvolume zelfs maal 5. De periode viel ook samen met verhoogde spanningen tussen de VS en China. Dit tezamen dan met een toenemende vrees voor een recessie. FOMO, angst om de stijging te missen, kan dan voor het vervolg gezorgd hebben. Maar er is nog een mogelijke andere of bijkomende verklaring: de negatieve marktrente.

BTC naar $100.000

‘In an analysis conducted by Naeem Aslam, Chief Markets Analyst at ThinkMarketsFX, it was speculated that BTC has a connection with “negative yielding debt market value.”’ De analist weet met zekerheid te vertellen dat bitcoin een sterke correlatie heeft met het fenomeen van negatieve rente. Naargelang deze in meer landen opduikt, zoekt het slimme geld risico te spreiden naar het nieuwe, digitale goud dat bitcoin heet. Naeem Aslam gaat dan verder met:

“This is why I think that the least path of resistance for Bitcoin price is skewed to the upside. I truly believe that the next bull run is about the price range of $60,000 to $100,000 not about all time high.”

Geen zorgen maken

Morgan Creek Digitals CEO Anthony Pompliano, ‘Pomp’ voor de vrienden, is al even optimistisch over de toekomst van bitcoin. De ingezette stijging van april 2019 zal zich verder zetten, stelt hij. En dan is die $100.000 op termijn zeker niet uitgesloten. Wel waarschuwt Pomp dat we ons aan correcties van wel 20 tot 30 procent mogen verwachten. Daar lijken we misschien wel aan te komen met de correctie van BTC ingezet op 26 juni 2019. De CEO voegt er nog geruststellend aan toe dat we ons daar geen zorgen om moeten maken (oef!)

These mini-boom/bust cycles should not cause panic, but rather need to be understood as natural market dynamics whenever an asset gains significant value in short periods of time.”

ambcrypto.com