Speculanten weer iets positiever over goud

14

goudbarenBloomberg schrijft dat speculanten en handelaren weer wat positiever zijn geworden over goud. Het sentiment is nu weer terug op het niveau van 22 maart, voordat de grote daling van de goudprijs begon. Bloomberg peilt periodiek de stemming onder 19 analisten. Daarvan hielden er vijf rekening met een stijging van de goudprijs, terwijl acht analisten negatief waren. Zes analisten gaven een neutraal koersdoel voor goud.

Analisten voeren de daling van de dollarindex en een kleine correctie op de aandelenmarkt aan als reden om goud te kopen. De fundamentele redenen om goud te kopen zijn nog steeds sterk. Zo draait de US Mint nog steeds op volle toeren en produceert ook de Canadian Mint dit jaar veel meer beleggingsmunten dan vorig jaar. De verkoop van de gouden Maple Leaf verdubbelde dit jaar ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Ook de verkoop van zilveren Maple Leaf munten kwam ruim 60% hoger uit dan vorig jaar.

Volgens O’Byrne van GoldCore heeft goud al een correctie achter de rug en ziet men daarom weer een toenemende belangstelling voor het gele metaal. In april zakte de goudprijs vrij onverwachts door een aantal technische steunpunten heen, waardoor veel stop-loss niveaus doorbroken werden. De goudprijs herstelde daarna weer een beetje, maar zakt nu weer weg. Het banencijfer dat vanmiddag gepubliceerd werd drukte de goudprijs opnieuw in het rood. De spotprijs zakte naar minder dan €34.000 voor een kilo goud.

Op de Comex namen speculanten ook weer meer long posities in. In de week die sloot op 28 mei breidden speculanten en hedgefondsen hun long positie met 35% uit. Dat was de grootste toename in twee maanden tijd. Blijkbaar geloven meer speculanten dat de goudprijs binnenkort weer zal gaan stijgen.

Frank Knopers