hungerSoepbedelingen en voedselbonnen – een fenomeen dat je uitsluitend kent van de Verenigde Staten en andere derde-wereld-landen? Think again – honger is nu ook een Europees verschijnsel! Ja, de EU mag zichzelf dan als doel gesteld hebben om tegen 2015 (!) de honger in de wereld te halveren; blik op de einder en gericht op verre, vreemde landen.  Intussen duikt het gebrek aan de allereerste behoefte van de mens – eten – achter haar rug op, in de eigen achtertuin…

Eerste voedselbedeling in het VK sinds 1945

Voor het eerst sinds het einde van WOII gaat het Rode Kruis deze winter voedsel bedelen in Groot-Brittannië.  De armoede is er zodanig toegenomen dat de noodzaak is ontstaan, aldus de hulporganisatie wiens normale taak het is om vluchtelingen en slachtoffers van rampen te helpen : 5 miljoen van de 63 miljoen Britten verkeren er in dringende nood.

“Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan het laatste weekend van november in 2.000 Britse supermarkten aan klanten vragen om onbederfelijke voedingsmiddelen te schenken, zoals pasta en conservenblikken. Het voedsel zal daarna bedeeld worden aan families in nood door twee Britse organisaties, FareShare en Trussel Trust”.

Bezuinigen totterdood

De bezuinigingspolitiek drijft Europa naar de afgrond, luidt het nog.  “Europa glijdt af naar een lange periode van toenemende armoede, massale werkloosheid, sociale uitsluiting, extreme ongelijkheid en collectieve wanhoop”.  Dat valt keihard op de maag (!), nietwaar?

De afgelopen 3 jaar is het aantal Europese gezinnen dat afhankelijk is van voedselhulp gestegen met 75 %, aldus een rapport van het Rode Kruis.  Het zou (slik) om 43 miljoen Europeanen gaan die honger hebben…

(wordt straks vervolgd)

9 reacties

  1. Het materieel lichaam is sowieso ontworpen om verwoest te worden. Gunstig/ongunstig karma bepaald wat iemand meemaakt tussen “geboorte” en “dood”.

    Maar ja, de moderne mensch heeft schijt aan wat de Fabrikant uitlegt. Da’s altijd zeer risicovol. Risicovol of niet, iedereen in de materiële energie gaat na een paar jaar dood. Rijk of arm …

  2. De effecten van de genomen maatregelen van de Nederlandse politiek, en ook in de hele westerse samenleving zal er toe leiden dat de armoede, zoals we die inmiddels al kennen een nog grotere armoedeval teweeg zal brengen. Wat jammer dat er zoveel mensen nog steeds slapen en ook maar niet wakker kunnen worden. Wat zal Drees verdrietig zijn van de teloorgang van onze samenleving…..
    Of gloort er toch nog enige hoop in de vorm van een basisinkomen, zoals sommige Zwitsers het willen?

  3. Wij NL’ers hebben last van valse schaamte. Honger en armoede zien we alleen in de derde wereldlanden. NL is toch een hoog ontwikkeld land? Klopt helemaal. We hebben alle voorzieningen die we kunnen wensen. Of we daar allemaal gebruik van (kunnen) maken is wellicht de vraag. Zo in de maalstroom van het dagelijks leven zien wij de verborgen armoede niet. Er wordt te vaak nog gedacht dat de gemiddelde NL’er het goed heeft in deze verwaande westerse maatschappij. Voor een groot deel van onze bevolking gaat die gedachte nog wel op. Voor een helaas behoorlijk groeiend deel van onze medelanders geldt dat ze de boot gaan missen. Als je goed oplet kun je de verborgen armoede zien, maar je moet die wel opzoeken. Vanwege hun valse schaamte staan NL’ers niet in de winkelstraat te bedelen, maar melden zich bij de achterdeur van de voedselbank. Vrijwilligers tekort daar en lange wachtlijsten. Kijk eens om je heen in eigen kennissenkring. Afvallers op verjaardagsfeestjes, onder excuus van allerlei voorwendsels. Ook dat is valse schaamte. Men wil niet de verhalen aanhoren van degenen die voor de tweede of derde keer op vakantie zijn geweest, terwijl de andere zonder werk is geraakt en niets spannends heeft te melden. Want over de tekorten in je huishoudportemonnaie praten we niet in gezelschap. In een ontwikkeld land houden we de armoede buiten het zicht. Past niet in het beeld van onze westerse (schulden)economie. Het gevolg hiervan, gefrustreerde burgers die de spanningen niet kunnen verwerken en tot emotionele daden in staat zijn. We worden overladen met nieuwsberichten over familiedrama’s. Meestal frustraties van burgers die vaak om economische reden buiten de maatschappij vallen. De NL’ers die beweren dat we hier geen (moderne) armoede kennen leven m.i. ook buiten de maatschappij. Vanuit mijn beroepsuitoefening heb ik regelmatig contact met burgers in financiële problemen. Ik weet uit ervaring dat deze mensen zich altijd te laat melden. Pure schaamte. Mijn inschatting is, na een loopbaan van 44 jaar, dat de ernst van de situatie van mensen in nood in NL momenteel ernstig wordt onderschat. Onze maatschappij heeft zichzelf ingehaald. Saamhorigheid is ver te zoeken, we zijn puur individualistisch bezig of het moet al zijn “omwille van de smeer likt de kat de kandelaar.” Of iets prettiger en moderner uitgedrukt, met de woorden van Goor en Geer: “Bij gebrek aan etenswaar, dan maar aan de kitelaar…”

    1. En zijn het alleen maar de minima die getroffen worden door armoede en honger, of ook de werkenden met een modaal inkomen? Kunnen we nu een echte hongersnood verwachten onder de lage en modale inkomens?

      Ik heb het idee dat de bovenmodale inkomens (egoïstische VVD-achterban!) geen enkele weet heeft van de armoede en honger onder bepaalde bevolkings- en inkomensgroepen.

      1. Dat is natuurlijk nogal afhankelijk van de persoonlijke situatie.
        Maar je moet wel flink boven modaal zitten om “buiten schot” te blijven.
        In de praktijk een hele selecte groep.
        Daar komt nog eens bij dat veruit de grootste groep allerrijksten er wel voor zorgen dat ze een relatief laag inkomen hebben. Zij behoren dus voor de overheid tot de middenklassers.
        Een hoog inkomen is namelijk een hele inefficiënte manier om rijkdom te verwerven/ over te dragen.

  4. Pineut heeft gelijk in zijn samenvatting. Complimenten voor je bewogen observatie. Er is idd veel verbogen leed achter de voordeuren maar erover praten doen we niet. Mag niet. Je moet immers altijd POSITIEF en OPGEWEKT zijn, denken en meewerken aan het succesverhaal van je omgeving. Geen plaats voor verliezers in deze neo-liberale kapaitalistische democratie. En DrM: al was het zo dat alleen de minima getroffen zouden zijn, dan nog… anno 2013 is het een schande, die inmiddels misselmakende en nog immer toenmende ongelijkheid tussen de haves en not-haves. Gewone vaders en moeders die met hun gezinnetje schaamteloos buiten spel worden gezet omdat, ja, omdat wat? Ze niet succesvol zijn? Niet het geluk of de capaciteit hebben voorin mee te vechten met de grote jongens? Is dat dan waar het op deze aarde over gaat? Succes en overwinning?

    1. Willem Middelkoop zei vlak na het uitbreken van de depressie in 2008 dat er twee groepen zouden ontstaan, de ‘haves’ en de ‘haves not’. De eerste groep werkenden met een bovenmodaal inkomen en de haves not die een laag betaalde baan hebben, de werklozen en de arbeidsongeschikten.

      ik denk dat Europa er heel anders had uitgezien wanneer in 2010 Job Cohen de verkiezingen had gewonnen. Dan was er geen strenge begrotingscommissaris gekomen en hadden we niet die strenge bezuinigingen gehad en was er veel minder armoede en honger in Europa. Is Premier Rutte eigenlijk de aanstichter van de honger in Europa? Want onder zijn leiding, met nota bene gedoogsteun van de PVV!, werden de strenge begrotingsregeltjes van kracht.

  5. De financiele problemen zijn lang niet alleen in europa te voelen. Het probleem is wereldwijd. Het zijn een paar grote bedrijven die het voor het zeggen hebben. En zij zien maar 1 ding voor hun ogen. Dollar tekens. Ze willen meer en meer macht. Totdat ook zij eraan onderdoor gaan door economische instorting. Ik heb weinig verstand van economie. Dus ik weet niet hoe dat allemaal gaat gebeuren. Maar er komt maar weinig goeds van. Dat is wat mij is verteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: