Standard & Poors verlaagt kredietwaardigheid van Amerika, volgt Armageddon ?

6

Vrijdagnacht is dan toch het voor onmogelijke gehouden gebeurd: Standard & Poors, de grootste kredietbeoordelaar ter wereld heeft de kredietwaardigheid van Amerika  dan toch verlaagd van AAA naar AA+ met een negatieve outlook. Nadat de andere beoordelaars, Moody’s en Fitch, het niet aandurfde om deze stap te zetten blijkt dan toch één kredietbeoordelaar de moed te hebben om de kredietwaardigheid te verlagen. Al was er nog eerst wat verwarring gisteravond, toen het gerucht ging dat de kredietverlaging niet door zou gaan na een ontmoeting tussen officials van S&P en het ministerie van Financiën.  Met een tekort op de begroting van 1,6 biljoen en een gat van 40% tussen inkomsten en uitgaven is deze stap echter niet meer dan logisch. S&P neemt de stap omdat “ er zeer getwijfeld wordt dat fiscaal gerelateerde debatten veel vooruitgang zullen boeken, en daarnaast het huidige bereikte akkoord tekort zal schieten in omvang”.

 

Natuurlijk had deze stap veel eerder genomen kunnen worden, maar een dergelijke stap als deze toont toch aan dat S&P zijn oren niet meer uitsluitend laat hangen naar de Amerikaanse politiek. De reactie vanuit China kon niet uitblijven en claimde meteen dat de Chinezen nu elk recht hebben om te eisen dat Amerika zijn schuldprobleem eindelijk eens aanpakt. Daarnaast heeft China’s eigen kredietbeoordelaar Dagong afgelopen week vanwege dezelfde reden verlaagt van A+ naar A-.


De vraag is nu echter wat maandag de reactie zal zijn op de al zeer onrustige markten. De handel in triple-A obligaties wordt voor het overgrote deel vertegenwoordigd door Amerikaanse obligaties (plaatje). Nu die afgewaardeerd zijn zullen dus veel financiele instellingen zich de vraag stellen, maar nog niet gedwongen zijn wat pas het geval zou zijn als 2 van de 3 kredietbeoordelaars afwaarderen, of zijn deze zullen afstoten en in te wisselen voor ander triple-A schuldpapier. Deze bewegingen hebben echter effect op de gehele financiele wereld. Schommelingen op de valutamarkt kunnen rond de dollar steeds heftiger worden, en ander schuldpapier, van bijvoorbeeld Amerikaanse financiele instituties en lokale overheden kunnen hiermee ook gedowngrade worden.


Nu S&P deze stap gezet heeft is het nog maar de vraag of het hiermee ophoudt, de eveneens triple-A rating van landen als Frankrijk en Groot-Brittannië lijkt met de dag in steeds groter gevaar te komen, waarmee de Eurocrisis weer actueel wordt, aangezien Duitsland dan bijna helemaal voor de schuld van Zuid-Europa kan opdraaien.

 

Ruben van der Gun