Standard & Poors verlaagt kredietwaardigheid van Amerika, volgt Armageddon ?

Vrijdagnacht is dan toch het voor onmogelijke gehouden gebeurd: Standard & Poors, de grootste kredietbeoordelaar ter wereld heeft de kredietwaardigheid van Amerika  dan toch verlaagd van AAA naar AA+ met een negatieve outlook. Nadat de andere beoordelaars, Moody’s en Fitch, het niet aandurfde om deze stap te zetten blijkt dan toch één kredietbeoordelaar de moed te hebben om de kredietwaardigheid te verlagen. Al was er nog eerst wat verwarring gisteravond, toen het gerucht ging dat de kredietverlaging niet door zou gaan na een ontmoeting tussen officials van S&P en het ministerie van Financiën.  Met een tekort op de begroting van 1,6 biljoen en een gat van 40% tussen inkomsten en uitgaven is deze stap echter niet meer dan logisch. S&P neemt de stap omdat “ er zeer getwijfeld wordt dat fiscaal gerelateerde debatten veel vooruitgang zullen boeken, en daarnaast het huidige bereikte akkoord tekort zal schieten in omvang”.

 

Natuurlijk had deze stap veel eerder genomen kunnen worden, maar een dergelijke stap als deze toont toch aan dat S&P zijn oren niet meer uitsluitend laat hangen naar de Amerikaanse politiek. De reactie vanuit China kon niet uitblijven en claimde meteen dat de Chinezen nu elk recht hebben om te eisen dat Amerika zijn schuldprobleem eindelijk eens aanpakt. Daarnaast heeft China’s eigen kredietbeoordelaar Dagong afgelopen week vanwege dezelfde reden verlaagt van A+ naar A-.


De vraag is nu echter wat maandag de reactie zal zijn op de al zeer onrustige markten. De handel in triple-A obligaties wordt voor het overgrote deel vertegenwoordigd door Amerikaanse obligaties (plaatje). Nu die afgewaardeerd zijn zullen dus veel financiele instellingen zich de vraag stellen, maar nog niet gedwongen zijn wat pas het geval zou zijn als 2 van de 3 kredietbeoordelaars afwaarderen, of zijn deze zullen afstoten en in te wisselen voor ander triple-A schuldpapier. Deze bewegingen hebben echter effect op de gehele financiele wereld. Schommelingen op de valutamarkt kunnen rond de dollar steeds heftiger worden, en ander schuldpapier, van bijvoorbeeld Amerikaanse financiele instituties en lokale overheden kunnen hiermee ook gedowngrade worden.


Nu S&P deze stap gezet heeft is het nog maar de vraag of het hiermee ophoudt, de eveneens triple-A rating van landen als Frankrijk en Groot-Brittannië lijkt met de dag in steeds groter gevaar te komen, waarmee de Eurocrisis weer actueel wordt, aangezien Duitsland dan bijna helemaal voor de schuld van Zuid-Europa kan opdraaien.

 

Ruben van der Gun

 

6 reacties

 1. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet echt een “positivo” maar het doet me goed dat zelfs de publieke omroep (NOS Journaal) er tenminste serieus aandacht aan besteed en het beestje bij de naam noemt. Dat is toch een “kick in the ass” voor de complot theorie aanhangers. Die Triple A status van de VS heb ik überhaupt nog nooit zo begrepen. Ben benieuwd naar Maandag…

 2. De Iluminatie zijn nu bezig om het huidige systeem compleet in te laten storten! Uit de puinhopen van het ingestorte systeem zal de Nieuwe Wereld Orde voortkomen!

 3. @M

  jij lacht je ballen uit je broek hier of niet?
  constant dezelfde reactie, en maar kijken welke gek reageert.. nou IKKE!

  kap er toch eens mee man, waarom noem je trouwens constant bilderberg, illumanti etc en vergeet je de rothschilds? Als je toch zo geil gaat op complot theorietjes zou je daar ook nog flink op kunne bashen!

 4. @m,

  De elite (zoals jij ze illuminatie noemt) wordt stinkend rijk van het huidige systeem waarom zouden ze dan zichzelf in de voet schieten? Ik geloof er ook niks van dat het doelbewust gebeurt, noch door dit eliteclubje noch door de bilderberggroep.

  Als deze ineenstoring echter wel bewust geinsceneerd wordt, dan is de enige partij die daar belang bij heeft, de machtige bankiersfamilies (o.a. rothschilds), omdat ze voor een appel en een ei dan aandelen kunnen kopen en bij een restart van het systeem forse woekerwinsten kunnen behalen.

 5. The Endgame is al lang geleden in werking gezet. Wel grappig weer om te lezen dat Mr. Soros afgelopen week voor $ 850.000.000,- futures had gekocht op amerikaanse staatsobligaties met de gok dat amerika zijn triple A rating zou verliezen, altijd handig om vrienden te zijn met Obama en tevens de reden dat hij geen investeerders meer toelaat tot zijn fonds zodat hij niet gecontroleerd kan worden door de SEC. Dat er nog mensen zijn die nog steeds denken dat dit geen vooropgezet spel is, daar heb ik geen woorden voor. Er wordt maar op 1 ding afgestuurd en dat is een nieuw systeem met een nieuwe munteenheid.

 6. @5

  jep maar juist in deze tijden is er zoooo ontzettend veel geld te verdienen, helemaal met voorkennis zoals jij noemt.

  Normaal bij stijgende beurzen kan je slechts procentjes winnen, nu met die futures en de huidige volatiteit kan je klappen maken van 30% per dag…. Deze jongens zijn alleen zo geobsedeerd door geld verdienen dat ze niet in de gaten hebben dat ze hiermee hun eigen graf graven, ik bedoel: ze zullen ook in de crisis genoeg geld hebben om er warmpjes bij te zitten, maar in het huidige systeem hadden ze nog jaren als koning in frankrijk door kunnen leven (welliswaar met iets minder geld dan nu)… Nu loop je alleen het risico dat je nietsvermoedend een a-bomb op je dak krijgt, dan beschermt zelfs goud je niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: