Steeds meer bedrijven staan open voor Het Nieuwe Werken

Steeds meer bedrijven staan open voor Het Nieuwe Werken. Bij deze manier van werken staan technische hulpmiddelen en vrijheid voor medewerkers op de eerste plaats. Onder de juiste omstandigheden kan Het Nieuwe Werken zeer effectief zijn. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van deze manier van werken.

Geen vaste werkplaats

In Het Nieuwe Werken is de werknemer niet meer gebonden aan een vaste werkplaats en vaste werktijden. Er is volledige vrijheid in het bepalen van de locatie en het tijdstip van werken. Zo kan een medewerker ervoor kiezen om ’s nachts te werken op een voor hem of haar comfortabele plek. Waar het bij het traditionele werk veelal draait om aanwezigheid en uren maken, staat bij Het Nieuwe Werken enkel het resultaat centraal. Leidinggeven gaat nu vanuit vertrouwen en niet meer op basis van controle. Thuiswerken met een baas die de werknemer continu controleert door middel van bellen, hoort dus niet bij Het Nieuw Werken. Een vereiste van Het Nieuwe Werken is dat de medewerker altijd toegang heeft tot het bedrijfsnetwerk en altijd de benodigde bestanden bij de hand heeft.   

Zeggenschap bij de werknemer

Het Nieuwe Werken brengt veel voordelen met zich mee. Door personeel meer zeggenschap te geven over hun eigen werk, geeft dit een gevoel van vrijheid en waardering. Dit verminderd stress, waardoor er effectiever gewerkt kan worden. Een ander voordeel is dat werknemers hun werk en privéleven beter kunnen combineren.. Door vrijheid in werkplek en werktijden kunnen werkzaamheden beter afgestemd worden op, bijvoorbeeld, het gezinsleven. Dit is ook voor de werkgever aantrekkelijk, omdat er fors bespaard kan worden op de reiskosten en het personeel over het algemeen meer gemotiveerd is voor de werkzaamheden die worden verricht.

Contractmanagement

Toch brengt Het Nieuwe Werken niet alleen voordelen met zich mee. Het fysieke contact tussen werkgever en werknemer wordt beperkt, waardoor het bijvoorbeeld lastiger is om alle contracten goed te onderhouden. Dit is echter goed op te lossen met goed contractmanagement. Met de inzet van contract management software krijg je als ondernemer tijdig een signaal voor bij het aflopen van contracten met medewerkers.

Zelfdiscipline

Ook voor medewerkers liggen er enkele gevaren op de loer. Zo vereist Het Nieuwe Werken een hoge mate van zelfdiscipline, omdat er meer afleidingen zijn dan op een traditionele werkplek. Daarnaast kan een werknemer extra druk ervaren en daardoor moeilijk loskomen van werk. Dit kan leiden tot werkverslaving, met een grote kans op een burn-out.

Het Nieuwe werken

Om Het Nieuwe Werken succesvol te maken zijn goede afspraken tussen werkgever en werknemer essentieel. Bij Het Nieuwe Werken moet ook gedacht worden goede middelen op de nieuwe werkplek, zodat er een ergonomische werkplek gecreëerd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: