Steeds meer ontslagen, dus werkloosheid stijgt

30

De werkloosheid in de eurozone blijft stijgen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van Eurostat. Het werkloosheidspercentage is in september 2012 gestegen naar 11,6%. Een jaar eerder kwam het werkloosheidscijfer nog uit op 10,3%. Het is niet zo gek dat de werkloosheid stijgt. Sinds de crisis lezen we steeds vaker over ontslagen en saneringen bij bedrijven. Steeds meer mensen raken hun baan kwijt. De afgelopen maand, dus in oktober 2012, kwamen we onder andere de volgende nieuwsberichten tegen:

Ook op kleinere schaal vallen ontslagen

Als er banen worden geschrapt bij grote bedrijven, multinationals, dan komt dat in het nieuws. We moeten echter niet vergeten dat ook het MKB gebukt gaat onder een saneringsgolf. De eerste oplossing van werkgevers om kosten te drukken tijdens economisch mindere tijden is mensen te ontslaan. Of geen nieuw personeel aannemen, indien er iemand met pensioen gaat of een contract ten einde loopt. Ook op kleinere schaal worden er dus mensen ontslagen. Zo moeten ambtenaren 1 / ambtenaren 2, ziekenhuispersoneel en medewerkers van musea vrezen voor hun baan.

18,5 miljoen werklozen in de eurozone

Volgens de laatste cijfers zijn er bijna 18,5 miljoen werklozen in de Eurozone. In alle 27 landen van de EU zijn in totaal 25,75 miljoen mensen werkloos. Er kwamen in september in totaal 146.000 nieuwe werklozen bij. Dat zijn bijna 5.000 mensen per dag. Ten opzichte van een jaar geleden steeg het aantal werklozen in de eurozone met 2,2 miljoen.

werkloosheid europa

Spanje en Griekenland

Zoals we weten hebben voornamelijk Spanje en Griekenland te maken met een zeer hoog werkloosheidspercentage. Volgens Eurostat was de werkloosheid in Spanje 25,8% en in Griekenland 25,1%. Het laagste werkloosheidscijfer werd gemeten in Oostenrijk (4,4%) en Luxemburg (5,2%). De werkloosheid in de oostbloklanden is in het afgelopen jaar verbeterd. Zo daalde het werkloosheidspercentage in Litouwen van 14,7% naar 12,9% en in Estland van 11,4% naar 10%, tot onder het gemiddelde van de EU. De grootste verslechtering van de werkloosheid werd gemeten in Griekenland (van 17,8% naar 25,1%), Spanje (van 22,4% naar 25,8%) en Cyprus (van 8,5% naar 12,2%).

Jeugdwerkloosheid blijft groot probleem

In heel Europa stijgt de jeugdwerekloosheid fors. Inmiddels zitten er in de EU ruim 5,5 miljoen personen onder de 25 jaar zonder werk, waarvan 3,5 miljoen in de eurozone. Het jeugdwerkloosheidspercentage kwam in september 2012 uit op 23,3%. In Griekenland en Spanje is het werkloosheidspercentage respectievelijk 55,6% en 54,2%.

Jeugdwerkloosheid in Nederland

In Nederland hebben de werkgevers laten weten tegen een grootschalige aanpak van de jeugdwerkloosheid te zijn. Nu er echter steeds meer ontslagen vallen, is de jeugdige groep werknemer wel vaak ‘de sjaak’. In geval van saneringen worden jongeren in tijden van economische crisis vaak als eerste ontslagen. Veel bedrijven werken volgens het last in, first out principe. In Nederland hebben we volgens Eurostat momenteel te maken met een jeugdwerkloosheidspercentage van 9,7%.