Stellar: stellig in trek

0

De digitale munt staat centraal in het cryptonieuws van maart 2019 en dat heeft zo zijn redenen. IBM gaat er gebruik van maken voor het veelbesproken en veelbelovende World Wire Payment Network. Western Union wil ermee samenwerken. Wat is Stellar (XLM) eigenlijk precies en waarom is deze cryptomunt zo populair?

‘Finance with a mission’…

…staat op de website te lezen. En: ‘The future of banking is here’. Grote, intrigerende woorden maar wat betekent dit alles in de praktijk? Er is het bedrijf Stellar, opgericht in 2014, en dat is ook de naam van het netwerk. Er bestaat Stellar.org, de non-profit organisatie die ook voor naambekendheid zorgt. En tenslotte is er de digitale munt, voluit de Stellar Lumens. Die wordt verhandeld op zowat alle cryptobeurzen, met symbool XLM. Je gebruikt lumens om binnen het netwerk geld te verzenden naar eender wie, eender waar. De snelheid en de kostenbesparing, zeker en ook voor kleine bedragen, is het sterke punt. De bestaansreden van Stellar dus. Waar die andere populaire munt, Ripple, meer geschikt is voor of zich meer toelegt op grotere bedragen. Van en naar banken, grote organisaties, multinationals.

100 Miljard Lumens en 1 procent inflatie

Elk jaar wordt van de start, met 100 miljard eenheden, één procent in de markt gezet. Letterlijk weggegeven. Aan partners, bedrijven, non-profit organisaties bijvoorbeeld. Slechts 5 procent van dat aantal (die één procent) dient om operationele kosten te dekken. IBM gaat de stellar lumen nu toevoegen als een nieuwe manier om transferts te doen. World Wire is voor ‘regulated financial institutions’ (lees meest als: banken). Goedkoper en sneller internationaal geld verzenden, daar draait het om. Naar eigen zeggen: ‘World Wire enables banks to issue their own stablecoin or fiat-backed token as well as providing an option to use Stellar Lumens (XLM) as a bridging asset where direct fiat exchange is problematic.’ World Wire werkt reeds ‘in 72 countries using 47 currencies and 44 banking endpoints. Such growth away from conventional banking networks has been achieved by simplifying processes, reducing intermediaries, providing liquidity management and reducing costs.’ We zouden verwachten dat eerder voor Ripple was gekozen, maar dat is dus niet het geval. Om redenen alsnog onbekend.

Western Union

Stellar twitterde eerder dat de munt ook opgenomen werd door Coinbase, de grootste Amerikaanse cryptobeurs. Wat de naambekendheid en de handel in XLM zeker ten goede zal komen. Wat geld verzenden over de hele wereld betreft is Western Union altijd een van de grootste namen geweest. En dit al sinds de 19de eeuw! Het wil wel wat zeggen wanneer zo’n gigant de stellar technologie gaat gebruiken. Een topvrouw van Western Union heeft er dit over te zeggen: “We are continuously expanding and enhancing our account payout portfolio, providing customers with multiple payout options including bank accounts, cards or mobile wallets. Our goal is to make digital money transfer services more accessible, with a specific focus on enabling mobile transactions.” Er zijn eerder testen geweest met Ripple (XRP) maar daarover wordt niets meer vernomen. Stellar heeft zelf ook grote plannen; klikt u hier om hun Roadmap 2019 te bekijken.

Over de auteur

Zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.