Stemming Cyprus uitgesteld tot dinsdag

20

Volgens de BBC is de parlementaire stemming die voor zondag gepland stond uitgesteld tot dinsdag. Deze opmerkelijke stap volgt op de publieke boosheid die volgde na het besluit dat vrijdagnacht is genomen door Europese regeringsleiders. Daarnaast dreigt het vooruitzicht van te weinig steun in het parlement, want hoewel de coalitie een parlementaire meerderheid hebben worden in dit geval natuurlijk ook parlementariërs hard getroffen in de portemonnee vanwege de “stability levy”. Het meest bijzondere onderdeel in het hele verhaal is misschien nog wel de Russische connectie.

Cyprus ATM

De totale deposito’s van Cyprus die getroffen worden bestaat voor ongeveer 50% uit niet-Cyprioten en het gevaar bestaat dat Russen als gevolg van de “stability levy” hun gelden alsnog wegtrekken en richting landen als Litouwen. Pawel Morski suggereert in zijn blog dat dit de voornaamste reden is dat de lokale bevolking ook wordt getroffen in plaats van alleen een heffing op te leggen aan de meer gefortuneerde buitenlanders. Hij ziet de gekozen 9,9% meer als een premium die Russen nog kunnen slikken met relatie tot de voordelen die zij hebben van witwasparadijs Cyprus. Indien de  6,75% pas boven een bepaald minimum zou vallen zouden Russen zich wellicht gediscrimineerd voelen en alsnog vertrokken. Dus opnieuw worden Russen (en ook obligatiehouders) geholpen ten koste van de lokale bevolking.

Saxo Bank had de gebeurtenissen in ieder geval niet zien aankomen. Zij omschrijven de gebeurtenissen als schokkend en een schending van fundamentele bezitsrechten die elke depositohouder zal doen opschrikken. Wanneer deze maatregel een keer uit de kast wordt gehaald kan een tweede keer zeker niet worden uitgesloten. Hoe veilig is het dan nog voor Italianen, Spanjaarden en Grieken om hun geld in nationale banken te houden ? De reactie op financiële markten morgen is dan ook nog ongewis. Wellicht zal de euro in waarde dalen, terwijl landen als Zwitserland, Singapore en andere sterke niet-EU landen, zoals Scandinavische landen, wellicht zullen profiteren.

Update: Ondertussen rapporteren Cypriotische staatsmedia dat ECB officials in Cyprus proberen te overtuigen dat de stemming moet plaatsvinden voordat de financiële markten openen morgen. Daarnaast gaan ook geruchten over een verlenging van de bank holiday tot en met woensdag.

Update 2: Banken zullen zoals gedacht ook dinsdag en zelfs mogelijk woensdag dicht blijven

20 REACTIES

 1. De eurocrisis kan alleen opgelost worden als spaarders hun bezit in goud omzetten. Pas dan kan de euro onbeperkt bijgedrukt worden en de crisis worden bezworen.

  Het eurosysteem bestaat uit 2 componenten:

  1. de uit niets geprinte euro die door krediet in omloop wordt gebracht, het zogenaamde elastische geld.

  2. goud, hetgeen u net als elke andere valuta BTW vrij kunt kopen, het zogenaamde inelastische geld.

  De spaarders in goud behouden hun koopkracht en de schuldenaren in euro’s zien hun schulden verdampen. Uw zogewenste debtjubilee..

  De economie kan pas weer gaan lopen als de schulden in euro’s grotendeels zijn verdampt.

  Er wordt nu een krachtig signaal gegeven aan bankspaarders binnen de eurozone. Laten we hopen dat dit signaal ook wordt opgepikt. De goudtrein heeft nu lang genoeg op het station gewacht en staat op het punt van vertrek..

  Toeeeeet….toeeet…….tsjoeke tsjoeke..

   • Zilver is geen valuta maar een grondstof waarover je BTW betaalt binnen de EU net zoals koper, nikkel, staal etc.

    Centrale banken hebben een geldprinter waarme ze goud kopen en de prijs zo hoog zetten dat de staatschulden gedekt worden.

    • Zilver is naast een grondstof ook een monetair edelmetaal. Reeds duizenden jaren. En beleggingszilver (munten) is btw vrij. De goudtrein zal procentueel worden ingehaald door de zilvervloot, gezien de verkoop van fysiek en haar historische ratio. Nu maar hopen dat de conducteur niet kijkt. Of zich jammerlijk verslikt in zijn fluit.

 2. Wat nou als er geen meerderheid komt in het parlement doordat enkele coalitie leden het er niet mee eens zijn….
  De stemming wordt niet voor niets uitgesteld.
  Ze kunnen de banken niet onbeperkt sluiten….

  Voorzie een paar slapeloze nachten voor de Brusselse dieven hahaha

  • De uitkomst van die stemming is al bepaald. Immers: bij een andere uitkomst verliest de politiek haar positie hetgeen een eerste teken van ineenstorting betekent. Zie het als een hondje dat naar zijn baas luistert zolang deze zijn rol op de juiste wijze invult. Als kind leren we al snel de elementaire mechanismen, hierarchie is er daar een van. Het gegeven dat dit vroeg in onze ontwikkleing wordt aangeleerd heeft grote gevolgen voor het “vrije” individu dat we later denken te zijn.

 3. 6,75% van wat eigenlijk? Spaartegoeden? Is dat ook pensioen? Is dat ook je net gestorte salaris op een r-c?

  Hoezeer wordt dit als onrechtvaardig gevoeld in C? That’s the question. We zien hier een giga confict tussen bestuur en volk ontstaan. Errug interessant. Wordt nu een hoop gemasseerd achter de schermen.

  Na SNS was men hier in NL al een stuk bozer. Vreemd genoeg interesseert de pensioenroof door de hypothekenmaffia niemand iets. Maar dit is echt een aanloop naar een algehele plundering van NL pensioengeld. Het IMF dringt daar al op aan:

  “transfers van belastingbetalers om banken in andere eurolanden overeind te houden”:

  http://fd.nl/economie-politiek/140968-1303/imf-bankenunie-kan-niet-zonder-garanties-van-sterke-landen

  Ik zie zeer binnenkort een ‘democratische minuut’ ontstaan: Alle democratische rechten van EU-onderdanen worden tijdelijk opgeschort. En binnen die tijd wordt de hele zooi verrekend en worden alle pensioentegoeden en spaartegoeden van de burger ingezet om de EU ‘af te maken’

  Let maar op…

 4. Nog meer over de strijd tussen de banken / financien en democratie:

  p55, jaarverslag DNB:

  “Daarnaast moeten macro-economische en financiële onevenwichtigheden zoveel mogelijk worden voorkomen, waarvoor naast macroprudentieel beleid ten minste een versterking van de macro-economische onevenwichtighedenprocedure MEOP) nodig is. De effectiviteit van de MEOP kan worden vergroot door de
  besluitvorming in alle stadia van de procedure politiek-onafhankelijker te maken.”

  http://www.dnb.nl/binaries/DNB_Jaarverslag_2012_tcm46-286661.pdf

  M.a.w.: de democratie en het geldsysteem verhouden zich slecht tot elkaar. En om uit de huidige mess te komen moet het volk zn smoel dicht houden. Dat wordt als enige oplossing gezien: het ‘ont-rechten’ van het volk.

  De boel in de EU staat nu zo ontzettend op scherp – afwachten wat de financiele wereld morgen en overmorgen doet – dat de EU-bestuurders niet langer kunnen talmen en vertragen. Ze moeten nu snel handelen en dat zullen ze doen door de parlementen buiten spel te zetten.

 5. Hmmm, kom maar met die perifere bankruns. Het enige waar de toko nog op draaide was vertrouwen. En dat is nu ook de nek omgedraaid. Ik ga vandaag nog even wat reserves pinnen biflaten.

  Cash=King

 6. En zegt het Cypriotische parlement ‘Nee’, dan is de kans groot dat Cyprus failliet gaat, er massabankruns gaan ontstaan in heel Europa, met als gevolg de totale IMPLOSIE van de E.U.!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.