Stevent China werkelijk af op een harde landing?

3

Een steeds vaker te lezen statement op het internet: “China stevent af op een harde landing”. Dit baseert men dan op de ontwikkelingen van de huizenmarkt. Maar bestaat China dan alleen maar uit huizen en gebouwen? Het vergrootglas van de media wordt weer naar voren gehaald, en de aandacht wordt weer verlegd.

Natuurlijk heeft China moeilijkheden. Dat kunnen we niet ontkennen. Aldaar probeert men met man en macht de oververhitte bubbels af te koelen. Zo is de rente in China wel zes keer op rij verhoogd. Maar ook reserveverplichtingen van banken zijn vele keren omhoog geschroefd. Deze verplichtingen liggen heel wat hoger dan de reserveverplichtingen die de banken hier in het westen dienen aan te houden.

Ondanks alle maatregelen om geld/krediet -creatie te ontmoedigen, zagen we hoe de vastgoedbubbel stug door bleef groeien. Complete leegstaande steden waren het gevolg. Echter zal China hardhandig deze bubbel proberen door te prikken door projectontwikkelaars in de vastgoedmarkten failliet te laten gaan. Een keiharde aanpak – maar zeker effectief. China begrijpt het. Beter de bittere pil nu, dan een kist vol zure appels in de toekomst. Lees verder op Goud-Portal.