Stilte voor de crash?

Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. De financiële crisis die daarop volgde was als een kettingreactie; een paaldanseres met haar vijf hypotheken bleek verbonden met het gapende gat in de Griekse overheidsbegroting. Is de volgende crisis te voorspellen? Welke lessen trekken we uit de vorige?

stilte crash

Waar staan we?

Soms is het van belang om achteruit te kijken om zo te kunnen voorspellen waar we mogelijk naar op weg zijn. Tien jaar geleden werden we verrast door de val van zakenbank Lehman Brothers. Een maand later moesten alleen al in Nederland drie banken worden gered: ABN AMROING en SNS Reaal. Kosten rond de 30 miljard euro. Opgehoest door de belastingbetaler. Wereldwijd gingen banken, dorpen, steden en zelfs landen failliet of bungelden langs de rand van de afgrond. Weinig tot geen bankiers zijn hiervoor veroordeeld. Het groeiende wantrouwen ten aanzien van banken en overheden zorgde ervoor dat cryptomunten zoals bitcoin vleugels kregen. Tenslotte startten centrale bankiers over de hele wereld met opkoopprogramma’s om uit het niets geld te creëren. Een strategie om geld het financiële systeem in te pompen in de hoop het daarmee overeind te houden. Wat heeft het ons geleerd?

Stilte voor de volgende crash

Tien jaar lang deed VPRO Tegenlicht verslag van de financiële crisis die zich ontrolde als een kettingreactie. Een journalist, een voormalig bankier en een econoom bleken de kredietcrisis van 2008 te hebben voorspeld en waarschuwen nu voor een volgende crash. Wij zoeken hen weer op om te achterhalen wat zij wel, maar veel anderen niet zagen. Kunnen we door goed te kijken voorzien waarom we nu aan de vooravond van een nieuwe crisis staan?
Kijk zondag 16 september, 21.05 uur naar Tegenlicht op NPO 2
loading…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: