Studieschulden dubbel zo hoog als aangenomen

1

Studieschulden in Nederland zijn enorm opgelopen. De totale schuldenberg van studenten in Nederland bedraagt geen 11,2 miljard euro zoals verschillende media lieten weten, maar meer dan 20 miljard. Aldus Advalvas, het onafhankelijk platform van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hier is de real time ‘studieschuldmeter’ trouwens te volgen. Het verschil in berekening zit hem in of je alleen de oud-studenten met schulden telt, of ook – logischer en meer realistisch – de huidige studenten met lopende leningen.

studieschulden

Alarmbel

Tja, eens het om miljarden gaat en met cijfers in het algemeen kun je goochelen zoveel je wilt. In 2017 trokken de studentenbonden reeds aan de alarmbel ‘want de gezamenlijke studieschuld stijgt explosief.’. Dat terwijl toen al steeds meer mensen hun studieschuld niet kunnen afbetalen.

Studieschulden België

In buurland België gaan ondertussen stemmen op om ook de studielening in het leven te roepen. Ook het plaatselijke onderwijs ontsnapt daar niet aan. De stelselmatige verhoging van het inschrijvingsgeld aan universiteiten viel al niet in goede aarde bij de bevolking. Een goedkope studielening aangaan zou een alternatief kunnen zijn. Op deze site kun je landen over de hele wereld vergelijken waar het studiebeurzen en -toelagen betreft.

Zelf studielening aangaan?

Is het eigenlijk verantwoord om studenten, gedeeltelijk of grotendeels of volledig, zelf te laten betalen voor hun studies? Is studeren geen verworven basisrecht? Hierover kan gediscussieerd worden. Maar er is ook veel te zeggen voor het argument dat studenten die gratis of bijna gratis studeren misschien minder hun best doen dan zij die er zelf voor moeten betalen?

Amerikaanse studieschulden: 1,5 biljoen dollar

Wel is het zo dat niemand met gezond verstand in Europa wil verzeild raken in ‘Amerikaanse toestanden’. “Geen Amerikaanse toestanden hier”, zoals de voorzitter van de Associatie KU Leuven het eertijds nog uitdrukte. Het Amerikaanse zakenblad Forbes bijvoorbeeld titelt veelzeggend over de situatie vandaag op dit gebied in eigen land: ‘Student loan debt statistics in 2018: A $1,5 Trillion Crisis’. .