Studieschulden in Nederland zijn enorm opgelopen. De totale schuldenberg van studenten in Nederland bedraagt geen 11,2 miljard euro zoals verschillende media lieten weten, maar meer dan 20 miljard. Aldus Advalvas, het onafhankelijk platform van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hier is de real time ‘studieschuldmeter’ trouwens te volgen. Het verschil in berekening zit hem in of je alleen de oud-studenten met schulden telt, of ook – logischer en meer realistisch – de huidige studenten met lopende leningen.

studieschulden

Alarmbel

Tja, eens het om miljarden gaat en met cijfers in het algemeen kun je goochelen zoveel je wilt. In 2017 trokken de studentenbonden reeds aan de alarmbel ‘want de gezamenlijke studieschuld stijgt explosief.’. Dat terwijl toen al steeds meer mensen hun studieschuld niet kunnen afbetalen.

Studieschulden België

In buurland België gaan ondertussen stemmen op om ook de studielening in het leven te roepen. Ook het plaatselijke onderwijs ontsnapt daar niet aan. De stelselmatige verhoging van het inschrijvingsgeld aan universiteiten viel al niet in goede aarde bij de bevolking. Een goedkope studielening aangaan zou een alternatief kunnen zijn. Op deze site kun je landen over de hele wereld vergelijken waar het studiebeurzen en -toelagen betreft.

Zelf studielening aangaan?

Is het eigenlijk verantwoord om studenten, gedeeltelijk of grotendeels of volledig, zelf te laten betalen voor hun studies? Is studeren geen verworven basisrecht? Hierover kan gediscussieerd worden. Maar er is ook veel te zeggen voor het argument dat studenten die gratis of bijna gratis studeren misschien minder hun best doen dan zij die er zelf voor moeten betalen?

Amerikaanse studieschulden: 1,5 biljoen dollar

Wel is het zo dat niemand met gezond verstand in Europa wil verzeild raken in ‘Amerikaanse toestanden’. “Geen Amerikaanse toestanden hier”, zoals de voorzitter van de Associatie KU Leuven het eertijds nog uitdrukte. Het Amerikaanse zakenblad Forbes bijvoorbeeld titelt veelzeggend over de situatie vandaag op dit gebied in eigen land: ‘Student loan debt statistics in 2018: A $1,5 Trillion Crisis’. .

 

Eén reactie

  1. In deze tijd van accelererende schulden doen studenten braaf mee. Je kunt het ze niet kwalijk nemen in een welvaartsstaat gebouwd op schuld. Het is besmettelijk. Als je ouders (en grootouders) al hun welvaart hebben ‘gekocht’ met het geld van de toekomst dan kun je als student weinig anders. Nog niet eens een eigen inkomen en gelijk al een schuld opbouwen. Het is het nieuwe normaal en de jongere generatie weet niet beter. In hun ietwat achterlopende lesboeken economie staat het huidige schuldentijdperk nog niet beschreven als de grote mislukking van het huidige imperium. Je kunt het onze jeugd niet kwalijk nemen dat ze de gewoontes overnemen van ouders en voorouders. Het grote probleem komt natuurlijk nog wanneer blijkt dat het aangaan van schuld op steeds jongere leeftijd uiteindelijk resulteert in het vastlopen van de economie. De afgestudeerden met een startersinkomen kunnen zo meteen geen woningen meer kopen. Ten eerste zijn ze onbetaalbaar en ten tweede telt de studieschuld mee bij de aanvraag voor een hypotheek. Nu zo meteen de schuldcreatie over meerdere generaties is uitgesmeerd is het einde van een schuld gedreven imperium nabij. Vroeger(in de jaren 60) kreeg ik van mijn ouders een spaarbankboekje van de Zilvervloot, nu anno 2018, krijgen kinderen van hun ouders het advies om hun studie met geleend geld te betalen. De DUO staat er ook niet voor niks natuurlijk. Hoe tijden kunnen veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: