Super Mario is nieuwe premier van Italië: “Whatever It Takes…”

Ik was de beste man al helemaal vergeten en die schurkenstaat Italië eigenlijk ook. Sorry, voor deze uitspraak, ik bedoel eigenlijk schuldenstaat. Scheelt maar 2 letters. Het woord ‘schurkenstaat’ komt altijd in mijn gedachten op als ik aan Italië denk. Aan die talrijke speelfilms over de maffia en de talrijke corrupte regeringen die elkaar om de haverklap aflossen. Het is algemeen bekend dat Italië een schuldenberg heeft van Rome tot Tokio. Het wordt door de EU-lidstaten gewoon gedoogd, we weten niet beter. Overigens mag ik die Italianen wel met hun heerlijke klimaat aan die blauwe Middellandse Zee. Een temperamentvol volkje, heel anders dan die dooie polderbewoners aan die kille Noordzee. Het is een prachtig land, misschien wel het mooiste land in Europa en erg in trek bij vakantievierende Nederlanders en Duitsers.

Een draak van een plan

Toeristen zijn van harte welkom in Italië zolang we onze euro’s laten rollen. We moeten geen commentaar geven op het begrotingsbeleid van hun regering want dan worden de Italianen boos op Rutte en Hoekstra. Maar tegelijk worden we uitgelachen vanwege onze dubbele financiering. Niet alleen met het vakantiegeld van de Noord Europese toeristen maar ook met onze forse bijdragen aan het EU-coronanoodfonds. Nu heeft Italië het helemaal voor elkaar sinds Draki de nieuwe premier is. De foute spelling van zijn naam is persoonlijk van deze auteur omdat ik van mening ben dat de beste man een boos plan in zijn hoofd heeft. Een draak van een plan. Mario wil zich hard maken om een eurozonebegroting in te voeren. Koste wat kost. Als een Italiaan dat in het Engels uitspreekt krijg ik argwaan; dan denk ik aan zijn beruchte uitspraak als president van de ECB in 2012: “whatever it takes!” Ik vraag mij af of de gemiddelde Nederlander, en andere inwoners van Europese lidstaten, begrijpen wat de gevolgen  zijn van Mario’s plannen om een eurobegroting in te voeren.

Een slim poppetje

Super Mario is precies dat oude Japanse ‘nintendopoppetje’ dat alles en iedereen redt van de ondergang. Ik weet nog dat ik het computerspelletje 35 jaar geleden speelde als ik even niks te doen had. Met een paar toetsen liet je Super Mario onmogelijke taken uitvoeren en was je de held als je ongeschonden uit de strijd kwam. Zo ziet exact het Europese speelveld voor Mario Draki er uit. Als nuchtere Hollander lijkt me dat nog altijd onmogelijk om een plan uit te voeren dat berust op louter digitale fantasie. Door het uitspreken van slechts een paar woorden in een vreemde taal. Hoe kun je nu met een paar woorden een muntunie redden. Nou ja, Mario deed het. Het waren de beleggers die er in geloofden en weer bankaandelen durfden te kopen. Zijn woorden waren puur gericht op speculatie. Het was alleen maar een spel, het slimme poppetje Mario die alles kon door slechts een paar woorden uit te spreken. Slechts een paar toetsen op het toetsenbord.

De taal van het kapitaal

Toen Draki als premier van Italië werd aangesteld gebeurde weer hetzelfde als in 2012. Met zijn benoeming schoten de aandelen van Italiaanse banken weer omhoog. Slechts een paar woorden zijn genoeg om aandelen omhoog te praten. Schone beloftes die later niet uitkomen. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Dat is momenteel de stelregel bij de vermogende elite die wat pegels op hun spaarrekeningen hebben staan. Geld wat in ontbinding verkeert bij de bank, waar je geld bij moet storten om de waarde op peil te houden. Vooral nu we door noodwetten met al hun beperkingen geld overhouden is het een hot item om rendement buiten de banken te zoeken. Je kunt al maanden niet terecht bij het casino, je kunt nu een gokje wagen op de beurs zoals bijna iedereen nu lijkt te doen. De beurzen gaan daardoor alleen maar omhoog. Af en toe wat winstnemingen en daarna weer vol gas. Nu is Super Mario weer terug op het speelveld, de Lionel Messi van FC Barcelona, zo denken beleggers. De man die weet hoe de bal en het geld rolt. En Mario speelde het spel uitstekend bij de ECB, dus waarom dan niet als premier van Italië? Mario heeft het allemaal, denkt slim en speelt tactisch. Hij zal de leiders van de EU-lidstaten wijzen op het risico van de buitenspelval. Dat is wanneer de euro te ver vooruit loopt. Hij wijst ook op zwakte van de achterhoede, zoals een schuldenstaat als Italië. Mario kan het weten, hij spreekt de taal van het kapitaal.

Tentakels van de maffia

Draki gaat de EU-lidstaten uitleggen hoe Italië denkt z’n begroting op te stellen waar maar liefst een bedrag binnen werd geboekt van 209 miljard euro uit het coronanoodfonds. De afgetreden premier Conte kreeg 81 miljard van de Europese Unie toegezegd om het land na corona weer op te tuigen. Ook wordt nog eens 127 miljard geleend tegen een zeer gunstige rente. Mario geeft zijn ministers opdracht de bedragen te verdelen over de verschillende ministeries en zal z’n Europese collega’s informeren op dezelfde wijze zoals hij deed om de euro overeind te houden. “De bedragen komen goed terecht, whatever it takes!” We kunnen weer gerust adem ademhalen, als we zijn woorden maar geloven. Let niet op de daden van zijn ministers. Die spelen het spelletje sluw. Het netwerk van de maffia heeft tentakels die nog altijd ver reiken in de politiek. Maar ach, wat geeft het. Italië is een mooi vakantieland.

GW

 

4 reacties

 1. Bravissimo e grazie voor deze gortdroge kascitroen!
  In tegenstelling tot bijv. Duitsers staan Hollanders in Italia (en niet alleen daar!) bekend als ‘avari olandesi’. Vraag maar aan de eerste de beste terraskelner wat dat betekent. .

  Niet alleen hun huisje slepen ze mee op vakantie, ook hun aardappelen en chianti van de Aldi.

  Voorbeeldig, zuinig volkje dus, die ‘olandesi’, met een eigen Rijksbegroting die klinkt als een gebarsten avondklok. Waarin de economie -zelfs volgens officiële cijfers- overeind wordt gehouden door de grootste narcoticahandel van de wereld.
  Het heeft gelukkig ook tot gevolg dat ‘Palermo’ is verkast naar Amsterdam.

  Zoals eerder opgemerkt: In Nederland zouden ze het ook moeten proberen met en zakenkabinet. Draghi in Italië; maar ja, wie is in ‘Paesi Bassi’ in staat om het gestrande schip vlot te trekken? Youp van ‘t Hek?

 2. ‘Schurkenstaat’ is in deze context discriminerend.
  Dat je teveel maffiafilms hebt gezien kan daarbij niet gelden als verontschuldiging.
  Zijn Italianen ‘schurken’ omdat hun staatsschuld hoog is?
  De schulden van de Nederlandse gezinnen zijn veel hoger; zijn Nederlanders daarom (dus) ook ‘schurken’?
  Misschien moet je toch af en toe je tunnelbril afzetten.

 3. Verenigde Staten hebben hun staatsschuld net als Italie ook tot astronomische proporties opgeblazen. China tegenwoordig idem dito…
  Het lijkt bij Nederland op een herhaling van zetten. De Nederlandse economie kwam niet op stoom tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw, omdat Nederland als een van de weinige landen nog aan de goudstandaard vasthield. Nu geldt hetzelfde… Nederland bezuinigt terwijl de rest van de wereld spendeert. Je kunt niet in je eentje een totaal andere koers varen…
  Beter bijvoorbeeld Nederlandse burgers hun private schulden af laten lossen met hun pensioenpotten…. Ouderen die nu pensioen ontvangen hebben toch geen eigen woning schuld meer, dus levert geen probleem op voor de oudere generatie. De EU levert dat probleem namelijk sowieso…
  Verder alle bedrijfsleven overeind houden, zoals Frankrijk dat doet… vergelijk Airbus, Renault, Air France, Areva, etc… Wat hebben wij gedaan met Fokker, DAF, KLM, onze energiebedrijven en scheepsbouw? Nee, Rutte en Timerfrans houden zich braaf aan hun eigen EU regeltjes, terwijl de rest daar schijt aan heeft… Wij moeten ook schijt daaraan hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.