Superbelegger Jim Rogers: “We gaan een verschrikkelijke tijd tegemoet”

9

Voor wie denkt dat we de grootste schuldenbubbel in de geschiedenis kunnen blijven negeren?

“We are going to have a horrible time,” Jim Rogers tells Boom Bust as global debt skyrockets’

“Dit is niet hoe een gezonde economie er uitziet.” Jim Rogers (geboren 1942, VS) is een monument in de wereld van beleggen, investeren. Heel vroeg voorzag hij de markt voor grondstoffen exploderen (Hot commodities). De boom in aandelen van groeimarkten (A bull in China). Rogers reisde de wereld rond in een custom made Mercedes op zoek naar investeringen (Adventure Capitalist). Een man met een speurneus voor winstkansen. Iemand naar wie we beter heel aandachtig kunnen luisteren dus!  

“Het ergste in heel mijn leven”

Wanneer Rogers zegt dat voor het eerst in de geschiedenis àlle centrale banken ongelimiteerd geld drukken bijvoorbeeld. En dat wat er aan komt: “het ergste wordt dat ik in heel mijn leven zal meemaken.” Hebben we nù uw aandacht…?  

‘James Beeland Rogers, Jr. is samen met George Soros oprichter van het Quantum Fund. Hij is een Amerikaans universitair docent, schrijver, wereldreiziger, economisch commentator en oprichter van de Rogers International Commodities Index.’ (Wikipedia) De meerderheid der financieel-economische commentatoren is een kei in het verklaren van het verleden. De beste voorspellingen zijn die over het verleden! Vooruit kijken, liefst voldoende op tijd om voorbereidingen te treffen, ligt meestal iets moeilijker. Gelukkig leven nog heel wat van de oudgedienden in de internationale beurswereld. Al wat wij moeten doen is onze oren wijd open zetten. Maar ach, de beurzen doen het toch fantastisch? Waarom zou dit ‘spel’ van gratuit geld verdienen niet blijven duren?

Party poopers

Wie luisterde naar de enkelingen die de Kredietcrisis voorspelden? Daar zelfs grof aan verdienden door shortposities in te nemen? Twee man en een paardenkop dus. Boodschappers met slecht nieuws beschouwen we als party poopers. Doemdenkers als professor Nouriel Roubini noemen we dan ook Doctor Doom. Ja, ooit zullen ze allemaal wel eens gelijk krijgen, die zwartkijkers? Maar toch niet in 2020? Laat ons gewoon ‘party like it’s 1999′, toch? Tja, wie herinnert zich nog wat een jaar later plaatsvond, anno 2000? Ook vandaag weer, in januari 2020. Wie aanhoort bijvoorbeeld niet alleen John Rubino maar luistert ook echt naar wat hij te vertellen heeft?

Jawel, de werkloosheid in de VS is historisch laag. Maar het zijn crappy jobs als kelners, lopende-band-werkers en vakkenvullers. Twee, drie banen worden willens nillens gecombineerd om het hoofd boven water te houden. Die banen gaan vaak naar ouderen die uitgerekend hebben dat no way ze binnen afzienbare tijd met pensioen kunnen. De middenklasse wordt compleet vernietigd en velen zakken af op de maatschappelijke ladder. De aandelenbeurzen nationaal maar ook internationaal zijn geprijsd voor perfectie. Niemand die zich nog Murphy’s Law herinnert. Ook Biflatie.nl waarschuwt (tot in den treure zelfs) met klem voor de tsunami die er financieel-economisch zal aankomen. En hopelijk treffen tenminste onze lezers hun voorzorgen. We zouden niet graag op een gegeven moment (2020? 2021?) moeten schrijven: ‘told you so!’