Voor wie denkt dat we de grootste schuldenbubbel in de geschiedenis kunnen blijven negeren?

“We are going to have a horrible time,” Jim Rogers tells Boom Bust as global debt skyrockets’

“Dit is niet hoe een gezonde economie er uitziet.” Jim Rogers (geboren 1942, VS) is een monument in de wereld van beleggen, investeren. Heel vroeg voorzag hij de markt voor grondstoffen exploderen (Hot commodities). De boom in aandelen van groeimarkten (A bull in China). Rogers reisde de wereld rond in een custom made Mercedes op zoek naar investeringen (Adventure Capitalist). Een man met een speurneus voor winstkansen. Iemand naar wie we beter heel aandachtig kunnen luisteren dus!  

“Het ergste in heel mijn leven”

Wanneer Rogers zegt dat voor het eerst in de geschiedenis àlle centrale banken ongelimiteerd geld drukken bijvoorbeeld. En dat wat er aan komt: “het ergste wordt dat ik in heel mijn leven zal meemaken.” Hebben we nù uw aandacht…?  

‘James Beeland Rogers, Jr. is samen met George Soros oprichter van het Quantum Fund. Hij is een Amerikaans universitair docent, schrijver, wereldreiziger, economisch commentator en oprichter van de Rogers International Commodities Index.’ (Wikipedia) De meerderheid der financieel-economische commentatoren is een kei in het verklaren van het verleden. De beste voorspellingen zijn die over het verleden! Vooruit kijken, liefst voldoende op tijd om voorbereidingen te treffen, ligt meestal iets moeilijker. Gelukkig leven nog heel wat van de oudgedienden in de internationale beurswereld. Al wat wij moeten doen is onze oren wijd open zetten. Maar ach, de beurzen doen het toch fantastisch? Waarom zou dit ‘spel’ van gratuit geld verdienen niet blijven duren?

Party poopers

Wie luisterde naar de enkelingen die de Kredietcrisis voorspelden? Daar zelfs grof aan verdienden door shortposities in te nemen? Twee man en een paardenkop dus. Boodschappers met slecht nieuws beschouwen we als party poopers. Doemdenkers als professor Nouriel Roubini noemen we dan ook Doctor Doom. Ja, ooit zullen ze allemaal wel eens gelijk krijgen, die zwartkijkers? Maar toch niet in 2020? Laat ons gewoon ‘party like it’s 1999′, toch? Tja, wie herinnert zich nog wat een jaar later plaatsvond, anno 2000? Ook vandaag weer, in januari 2020. Wie aanhoort bijvoorbeeld niet alleen John Rubino maar luistert ook echt naar wat hij te vertellen heeft?

Jawel, de werkloosheid in de VS is historisch laag. Maar het zijn crappy jobs als kelners, lopende-band-werkers en vakkenvullers. Twee, drie banen worden willens nillens gecombineerd om het hoofd boven water te houden. Die banen gaan vaak naar ouderen die uitgerekend hebben dat no way ze binnen afzienbare tijd met pensioen kunnen. De middenklasse wordt compleet vernietigd en velen zakken af op de maatschappelijke ladder. De aandelenbeurzen nationaal maar ook internationaal zijn geprijsd voor perfectie. Niemand die zich nog Murphy’s Law herinnert. Ook Biflatie.nl waarschuwt (tot in den treure zelfs) met klem voor de tsunami die er financieel-economisch zal aankomen. En hopelijk treffen tenminste onze lezers hun voorzorgen. We zouden niet graag op een gegeven moment (2020? 2021?) moeten schrijven: ’told you so!’

9 Responses

 1. Ach Joost, er zijn al teveel zwartkijkers nu. Steeds meer realistische beursanalisten en onafhankelijke economen voorspellen een recessie. Omdat die zolang uit blijft gelooft de massa er niet meer in. Er zijn veel, vooral jongere beleggers, die denken dat een recessie uit blijft omdat centrale banken de economie volop injecteren met goedkoop geld. De schuldenberg is all time high maar niemand meer die daar nog op let. Het is het nieuwe normaal, de tijd van nulrente en negatieve percentages op staatsleningen. Ook de aantasting van spaargelden en pensioenreserves ziet men tegenwoordig als normaal. Waarom? Omdat het zich voltrekt volgens de weg van de geleidelijkheid. We wennen er aan. Men vindt het wel vreemd natuurlijk, maar toch draait de economie goed. Althans dat is wat mensen denken. De massa kijkt niet verder dan hun neus lang is.

  Men denk dat de repressieve maatregelen van centrale banken zijn bedoeld om het systeem te redden. Echter is het tegendeel waar. Gelukkig heeft niet iedereen economie gestudeerd en ziet de massa niet dat er door de enorme scheefgroei vanzelf een revolutie ontketent. Dat een schuldenberg vanzelf gaat schuiven als die te hoog wordt, dat banken vanzelf omvallen als rekeninghouders massaal het vertrouwen kwijt raken, dat beurzen vanzelf crashen als beleggers wakker worden, dat een recessie een depressie wordt als iedereen ziet dat geld waardeloos wordt. Gelukkig hebben we TV, Internet, Youtube, Facebook, onze Ipad, kortom een wereld vol vermaak. Na dit stukje doemschrijven ga ik ook weer heerlijk onderuit voor mijn UHD Ledscherm.

  Ook ik bewaar mijn zorgen voor de dag na overmorgen. En dat is wat ik bedoel. We houden het niet tegen. We zijn al een brug te ver en kunnen niet meer terug. Niet meer naar hogere rentetarieven en dan de schuldenberg afbouwen. We stellen de pijn liever uit. Ook ik hoop dat we ooit het medicijn uitvinden dat iedereen met kanker geneest. Je weet het maar nooit.

 2. We leven economisch gezien in gouden tijden die nog wel even zullen blijven aanhouden door de extreem lage rente vd centrale banken wereldwijd. Nou ja die lage rente zorgt wel voor huizen-inflatie, aandelen-inflatie en nul-spaarrente, en geld dat minder waard wordt. Maar de burger pikt dit vooralsnog.

  Ik ben bang dat Jim Rogers er helemaal naast zit:
  https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171113_03183624

  Tsja om maar weer even iemand te citeren vh biflatie-forum
  In ponzi we trust

  1. Deze hoofdeconoom, Koen de Leus, heeft kennelijk nooit gehoord van bubbels. Lage rente met enorme schuldenberg. Onbetaalbare huizenprijzen en beurzen all time high. Ziet dus niet dat deze situatie op z’n einde loopt. Ziet dus niet de nadelen van de aankomende grote vergrijzing. Ziet niet dat gepensioneerden in toenemend aantal op de rem gaan staan wat betreft hun uitgavenpatroon. Baby-boomers waren big spenders en goed voor economische groei. Ziet niet dat er enorm veel bedrijven zombiebedrijven zijn geworden door investeringen met goedkoop geld. Zodra economische groei terug valt dan gaan die zombiebedrijven op de fles en kunnen investeerders fluiten naar hun geld. Zou heel goed de trigger kunnen zijn voor een echte kredietcrisis als ook de banken daar last van krijgen. Ook zien niet alle economen de gevaren van de enorme scheefgroei in inkomen en vermogen. Kortom, genoeg signalen om op je hoede te zijn.

   1. Veel “oude” bedrijven worden nu al overeind gehouden door de banken en liggen aan het geldinfuus door verpandingen van debiteuren, crediteuren en voorraden. en We hebben het hier al eerder over gehad maar we kunnen het nog maar een keer goed benadrukken. Een explosie van faillissementen betekent ook een explosieve stijging van de werkloosheid. De inning van belastinggelden loopt vast plus een onvoldoende aanvulling van de pensioenpotten. Kortom zomaar een paar aspecten van de aanstaande systeemcrisis.

    1. Nou ja. Mijn punt is dat “oude” bedrijven en “oude” overheden minimaal de komende 10 jaar nog aan t gratis geld-infuus kunnen liggen. Dus alle doom-scenario’s kunnen mijn inziens naar de schroothoop.
     In ponzi we trust… vooralsnog…

     Als er al teruggedraait wordt met de qe-politiek zal er eerst meerdere waarschuwingen komen via de msm. Zo niet dan zal het principe gelden van een oud biflatie-forum-lid met de naam madman namelijk dat de nwo-schaduw-regering de gratis-geld-kraan bewust terugdraait om financieel-monetaire-chaos te creeeren. Vanuit deze chaos zal men wereldwijd met regeringsbeleid komen.

     Ofwel
     In ponzi we trust vooralsnog…

     1. Dit is geen doemscenario. Mensen leren slecht van hun fouten, vooral als het om economie gaat. Ze zijn moeilijk in staat om verder vooruit te denken en hierdoor ontstaan telkens weer dezelfde problemen. Hebzucht speelt darin een belangrijke rol. Madman woont nu in Zweden voor zover ik weet en is nu dichter bij de basis waar het in het leven echt om gaat en dat is geluk.
      Het is niet zo dat bedrijven die aan het infuus liggen gratis geld hebben want ze betalen daar nog zo’n 3-4% rente over. De financiele wereld zit vol schimmige puinhopen. Een voorbeeld daarvan is de derivatenpost op de balansen van de banken. Het gaat bij de Deutsche Bank alleen al om zo’n 47 duizend miljard Dollar. Problemen die zonder wapengekletter bijna niet meer op te lossen zijn.

 3. Als het aan mij ligt, dan mag het nog liever vandaag dan morgen gebeuren!

  O probleempje in onze samenleving, die verongelijkte jankende jeugdigen moeten dan leren om op eigen beentjes te staan!

 4. De meeste biflaten hier hebben zich al lang al voorbereid op de grootste crisis in historie. Het eonomische systeem is gedoemd om te mislukken. Op een gegeven moment kunnen zelfs centrale bankiers niets meer. Ik verwacht nog altijd ferme inflatie, misschien zelfs hyperinflatie. Je kan het nu niet geloven, maar het kan heel hard gaan als de lucifer is aangestoken. Het houtje brandt zo op. Rogers is een capale investeerder en heeft veel geld verdiend, je hoeft alleen geen superbelegger te zijn om te zien dat het kapitalistische syteem zoals we dat nu kennen gedoemd is te mislukken, hoeveel biljoen euro ze er ook bijprinten.

  1. En dan zijn er nog de geografische problemen die de hyperinflatie in gang zal zetten. Jim Rodgers is een echte Amerikaan die weet waarover ie het heeft. Dit systeem is terminaal ziek. Paardenmiddelen zijn er niet meer, wel medicijnen die het einde nog even kunnen uitstellen met alle bijwerkingen van dien. Je hebt gelijk door te stellen dat de nieuwe crisis er “ineens” zal zijn. Je hoeft gerust niet te denken dat er ineens een oplossing middels cryptovaluta of whatever uit de hoed wordt getoverd want is het systeem met al z’n complexiteit teveel uit de hand gelopen. Hierdoor is het tegen elkaar wegstrepen van schulden al,haast niet meer mogelijk laat staan tussen landen onderling. Dat zal onherroepelijk tot oorlogen leiden, ook in Europa. Dit is geen doemdenken maar gewoon realiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: