De politieke oppositie in Georgië deelt voor 100 miljoen cryptomunten uit aan iedere landsbewoner die haar steunt. Dat supporteren kan door in 2020 te stemmen voor haar kandidaat bij de parlementverkiezingen. Dit levert dan op: ‘$50 equivalent GeD, which, according to the party, will be equivalent to $5,000 dollars in future.’ De GeD staat voor de Georgische dollar, de zelfgecreëerde cryptomunt. Je kan ook van deur tot deur gaan om ‘de boodschap’ te verspreiden: ‘equivalent of $900 -90 GeD.’ ‘Non-parliamentary Georgian opposition party Girchi‘ heeft nog meer tarieven. Voor effectief verkozen kandidaten en voor burgers die naar het district verhuizen.

No nonsense

Gewoon doen: betalen voor stemmen. Je toekomstige partijleden. Wie zich meer of minder wil engageren ontvangt ook navenant, eerlijk is eerlijk. (We moesten toch nogmaals een blik op de kalender werpen: is het 1 april of dan toch 19 april? Of is dit nou wat ze noemen ‘fake news’?) Niks geen achterbaks gedoe, van corruptie of geld onder de tafel geven. Gewoon rechttoe rechtaan. Dàt is de (Georgische) spirit! Plus: je kàn ook wat met die ontvangen cryptomunt. Het is tegelijkertijd een opvoedende les in blockchain technologie. Of wat dacht u? Niet alleen zullen supporters of steuners ‘be able to take part in making significant political decisions, including the formation of the 2020 Parliamentary List.’ Neen: je kunt ook starten met tokenization. Het omzetten van ‘property’, waarden die je bezit zoals je woning bijvoorbeeld of aandelen, in een token omzetten. Zodat dit makkelijk, snel, goedkoop en veilig kan getransfereerd kan worden. Overgedragen met zo goed als geen onkosten.

Vraagtekens

Eerlijk gezegd, beste lezers: we weten niet goed hoé op dit bericht te reageren. Wat ervan te denken. Is het een hoax? Of benoemen we het als origineel (dat in ieder geval). Of als grof, over the top, inventief, leerrijk eventueel ook? De nationale munt is de Georgische Lari, afgekort de GEL (1 EUR=3 GEL). De GeD moet dan eerder een token genoemd worden in plaats van een cryptomunt. Maar hoe kan de oppositie beloven dat ze zal kunnen gebruikt worden voor tokenization? Van alle bezit. Dan toch alleen maar binnen haar verkiezingsdisctrict? Of, eens ze de nationale macht zou verwerven, ooit, met een eigen president? Zal dit token dan gaan wedijveren met de nationale munt, de Lari? Véél vraagtekens. We vernemen dus graag ùw mening, uw reactie, zoals steeds…

Blockchain voortrekker

Georgië is een voormalige Sovjetstaat, met zo’n 4 miljoen inwoners, in Oost-Europa. De geboorteplaats ook van wijlen Joseph Stalin en bezitter van naar verluid de oudste wijngaarden ter wereld. ‘Het land grenst aan RuslandTurkijeArmeniëAzerbeidzjan, en de Zwarte Zee.’ De oppositie waarvan sprake is tegen de eerste vrouwelijke president, Salome Zurabishvili. In december 2018 waren er nog demonstraties tegen haar verkiezing, met beschuldigingen van corruptie.

Crypto Powerhouse

Cointelegraph noemt Georgië een ‘Crypto Powerhouse’. Het land is namelijk gastheer van de derde grootste cryptomijn-operaties ter wereld. Zo’n 5 procent van de bevolking is of bij het mijnen betrokken, of bezit cryptomunten. De overheid geeft hierin het voorbeeld, met in 2018 reeds 1,3 miljoen documenten in de blockchain. Meer bepaald voor eigendomsrechten. Anno 2019 overweegt datzelfde bestuur om àlle overheidsregistraties in het gedecentraliseerde logboek te zetten.

Enthousiasme temperen

Ook of zeker Georgië kende zijn tegenhanger van de Goldrush: de Cryptohype van einde 2017. ‘Despite the government’s general blockchain-friendly, low-regulation stance, toward the end of 2017, financial authorities grew concerned with the scale of the gold rush and had to remind Georgians that Bitcoin was still not a legal tender, and recommend to exercise caution when staking their livelihood on crypto.’ Toch, wanneer de Ged, de genoemde cryptomunt, maal honderd kan gaan? Wie zou daar niet opgewonden van raken? Zeker wanneer het zo goed als beloofd wordt door de Georigische oppositie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuw in de wereld van cryptocurrencies? Bekijk nu uw mogelijkheden op Nederlands grootste exchange...

Ontvang jij al een passief inkomen door het staken van crypto?

Lees meer over crypto staking op onze favo platformen: